TV Vijesti: Komunalno odlagalo otpad u nikšićkoj Željezari, od jutros se vozi na deponiju u Podgorici

Kako je rečeno Televiziji Vijesti, i deponovani otpad iz hale u Nikšiću biće pretovaren i transportovan na podgoričku deponiju. "Ne radi se o nekakvim teorijama zavjere, već o rješavanju problema", poručuju iz Opštine Nikšić

14395 pregleda39 komentar(a)
Foto: Screenshot
26.07.2024. 10:21h

Kamioni nikšićkog Komunalnog preduzeća od sinoć su otpad odlagali u jedan od pogona nikšićke Željezare, potvrđeno je Televiziji Vijesti iz više izvora.

Otpad su odlagali u nekadašnjem Pogonu hladne valjaonice.

Sagovornici TV Vijesti, među kojima su i neki stanovnici naselja oko Željezare tvrde da se od sinoć širi neprijatan miris i da im to ugrožava normalan život.

Da se otpad odlagao na ovaj način, potvrđuju i snimci koje je dobila TV Vijesti. Zašto je otpad tamo odložen, Televizija Vijesti do jutrošnjih vijesti nije uspjela da sazna u Komunalnom preduzeću i EPCG-Željezari Nikšić.

Iz Opštine Nikšić jutros su kazali za TV Vijesti da se otpad više ne odlaže u Željezari, već da se od jutros vozi na deponiju Livade u Podgorici.

Dodaju i da je riječ o privatnoj hali koju je Opština uzela u zakup, a koja je poslužila kao pretovarna stanica. Kako je rečeno TV Vijesti, i deponovani otpad iz hale biće pretovaren i transportovan na podgoričku deponiju.

Oni su se oglasili i zvaničnim saopštenjem.

"U hali Željezare je PUP-om predviđena izgradnja Centra za upravljanje otpadom, a zbog sanacije deponije i velikog požara koji je, izvjesno, podmetnut, ista je poslužila kao pretovarna stanica, a otpad se već danas odvozi na deponiju Livade u Podgorici. Dakle, ne radi se o nekakvim teorijama zavjere, već o rješavanju problema, a riječ je o hali koja je u vlasništvu privatnog lica, a ne EPCG. Alternativa ovom pristupu je neodvoženje otpada i zatrpavanje grada otpadom. Nažalost, na rješavanju problema deponije i odvoženja otpada nije ništa rađeno 20 godina i zbog toga imamo ovakve situacije. Sanacija deponije je u toku, i to je prvi korak koji će dovesti do izostanka ovakvih situacija i zagađivanja životne sredine", navodi se u saopštenju.

Podsjetimo, iz Elektroprivrede i Opštine Nikšić ranije se pominjao plan da se u Željezari gradi savremena spalionica otpada, ali do realizacije tog plana nije došlo.

Nelegalna deponija Mislov do gori od juče ujutro, a nadležni sumnjaju da je požar podmetnut. Iz Službe zaštite i spašavanja sinoć su kazali da je požar pod kontrolom i da je spriječeno širenje vatre na brdo Budoš.