Sjutra otvaranje Ljetnjeg likovnog salona ULUCG “Nasljeđe Mediterana” u Kotoru

Selekcioni tim odabrao je 34 likovna rada umjetnika i umjetnica savremene crnogorske scene

934 pregleda0 komentar(a)
Foto: Promo

Prvi Ljetnji likovni salon Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG) 2024, biće otvoren sjutra u Kotoru, u 20 časova, u galeriji Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Izložbu pod nazivom “Nasljeđe Mediterana”, koja je rezultat javnog konkursa, otvoriće član upravnog odbora ULUCG Nikola Marković.

Selekcioni tim koji je po osnovu kokursa odabrao umjetnike koji će se predstaviti djelovao je u sastavu: prof. dr. Aleksandar Čilikov, mr Milica Bezmarević i mr Maja Marović. Oni su odabrali 34 likovna rada umjetnika i umjetnica savremene crnogorske scene.

“Stručni tim se prilikom izbora radova vodio temom ovogodišnjeg Salona, a to je ‘Nasljeđe Mediterana’, pa su tako odabrani oni radovi koji idejno i sadržajno korespondiraju sa odabranim nazivom, a koji su opet u adekvatnom dijalogu sa aktuelnim tendencijama savremenih umjetničkih praksi. Na taj način otvorila se mogućnost predstavljanja jednog dijela relevantne crnogorske umjetničke scene danas, kao pozitivna inicijativa strukovnog udruženja u namjeri što kvalitetnijeg i sadržajnijeg promovisanja i afirmacije njenih umjetnika”, kazala je Bezmarević.

Iz ULUCG najavljuju da će šest planiranih izložbi Ljetnjeg likovnog salona biti realizovano tokom ljeta, i to u više crnogorskih gradova, na primorju i na sjeveru zemlje. Ovo je druga izložba, nakon što je prva bila predstavljena u JU “Muzeji i Galerije Budve”, gdje je bila otvorena od kraja maja do sredine juna.

Cilj Salona je, navodi se, promocija i afirmaciju crnogorskih umjetnika, te uspostavljanje novih izlagačkih mogućnosti, a ova izložba se realizuje u organizaciji ULUCG u saradnji sa JU Kulturnim centrom “Nikola Đurković” iz Kotora.

“Vjerujući u ovaj, kao i sve naredne planirane projekte, Ljetnji likovni salon ULUCG-a vidimo kao najavu svih budućih pozitivnih inicijativa i likovnih događaja, koji uspostavljaju povjerenje u njihov dalji razvoj i otvaraju nove prostore za dalje izlaganje”, dodala je Bezmarević.