Jeftini dronovi za ključnu prednost u ratu

Rusija prilagođava taktike i koristi nove tehnologije u napadima na ukrajinske gradove i infrastrukturu

6743 pregleda0 komentar(a)
Ukrajinska odbrana pokušava da obori ruske dronove u Hersonu, Foto: Rojters

Rusija je počela da uključuje nove dronove jeftine izrade u svoje napade dugog dometa na Ukrajinu, kako bi pokušala da identifikuje vazdušnu odbranu, snimi svaku vrstu štete i djeluje kao mamac, kazao je za Rojters ukrajinski vojni obavještajac.

Dvije nove vrste drona, koje je Rusija koristila u pet napada bespilotnim letjelicama u posljednjih dvije do tri nedjelje uključujući i napad tokom noći u četvrtak, proizvedeni su od materijala poput pjenaste plastike i šperploče, kazao je Andrij Černijak, portparol vojne špijunske agencije.

Jedna vrsta drona ima kameru i ukrajinsku SIM karticu kako bi slao fotografije ruskoj vojsci. “Oni identifikuju gdje su pozicionirane naše mobilne grupe, gdje se nalaze mitraljezi kako bi ih uništili. Oni pokušavaju... da steknu uvid u to gdje se nalazi sva naša vazdušna odbrana”, kazao je Černijak za Rojters.

foto: REUTERS

Detalji koje je iznio su dodatni dokaz da Rusija pokušava da prilagodi svoje taktike i isproba nove tehnologije kako bi stekla prednost u dnevnim raketnim i napadima dronovima na ukrajinske gradove i infrastrukturu.

Iranski “šahid” dronovi za napad, koji lete do svog cilja i eksplodiraju pri udaru, postali su ključni dio ruskih vazdušnih napada otkako su počeli da se koriste u prvoj godini nakon ruske invazije u februaru 2022.

Ukrajina, koja apeluje na Zapad da joj pošalje više vazdušne odbrane kako bi odbila sve veći broj ruskih napada na energetsku infrastrukturu, trudi se da sakrije lokacije svojih sistema vazdušne odbrane.

Novi ruski dronovi s kamerama ne nose eksplozive, ali veoma liče na obične “šahid” dronove i lete u grupama s njima, kazao je Černijak.

Drugi novi tip drona uglavnom ne sadrži eksplozivno punjenje i koristi se kao mamac, dodao je Černijak.

Pošto ga je s tla praktično nemoguće razlikovati od običnog napadnog drona, mora se uvijek oboriti, otkrivajući gdje su smješteni ukrajinski sistemi vazdušne odbrane.

Černijak je kazao da novi dronovi vjerovatno koštaju samo oko 10.000 dolara, uprkos njihovom dugom dometu, što ih čini mnogo jeftinijim za proizvodnju od raketa za vazdušnu odbranu.

Dronovi takođe mogu letjeti na visini od 1000 metara, što znači da su izvan dometa automatskog oružja, kazao je on.

Ruska invazija na Ukrajinu poslužila je kao poligon za tehnologiju ratovanja dronovima, pri čemu obje strane u velikoj mjeri koriste napadne i izviđačke dronove na bojnom polju. Kijev je uložio značajnu energiju u domaću proizvodnju dronova kako bi smanjio jaz između svojih i napadačkih sposobnosti Moskve, sprovodeći napade dronovima dugog dometa na ruske ciljeve, uključujući rafinerije nafte.

Rusija tvrdi da njeni vazdušni napadi dugog dometa imaju za cilj da oslabe Ukrajinu u vojnom smislu. Ukrajina navodi da su ruski napadi pogodili civile zgrade i izazvali ozbiljnu štetu na civilnim energetskim objektima i gubitak ljudskih života.

Ruske trupe trenutno zauzimaju oko 18% ukrajinske teritorije, a posljednjih mjeseci postepeno su napredovale na istoku, stavljajući Kijev u težak položaj duž fronta dugog 1.000 kilometara (600 milja).