POZDRAV DOMOVINI

Ko će to da plati?

Naučno-fantastični blokbaster koji gledamo mogao bi da se završi kao još jedna ljubavna drama. U kojoj nekadašnji princ nestaje preko noći, a mi se budimo praznog novčanika i sa kreditnim stomakom do zuba.

25885 pregleda38 komentar(a)
Spajić u Skupštini, Foto: Gov.me

Znate onu scenu iz “Vuka sa Vol Strita” u kojoj stariji mešetar uči mladog kolegu kako da pliva brokerskim vodama. Prodaješ snove klijentima dok novac iz njihovog prebacuješ u svoj džep. Ne daš im da unovče akcije već im stalno nudiš nove briljantne ideje za ulaganje, od kojih će biti još bogatiji ali na papiru. Na kraju njima ostaju snovi a brokeru pravi novac u džepu.

Ne vjerujem da je premijer Milojko iz filmova učio brokerske finese, ali za sada mu dobro ide sa prodajom akcija na crnogorskom tržištu.

Opozicionare je ubijedio da založe obraz predaka i odlože belvederske zastave u zamjenu za softver čija se nabavka čeka kao Đeknina smrt. Čim se državotvorna opozicija zabrinula da će nas Monstat ipak prebrojavati nevidljivim olovkama, premijer je ponudio ulaganje u nezavisno pravosuđe i vrhovne tužioce. Predstavio briljantnu ideju u kojoj će vlast i opozicija, složni kao u agendama Evropske komisije, dizati pravosuđe iz ruševina koje su ostavili Vesna, Ivica i Milivoje. Kada su se Danijel i Jefto zapitali zbog čega tužilački Betmen i Robin obilaze ničiju kuću ali ne i sužnja iz Južne Koreje, premijer im je brže-bolje ponudio kupovinu IBAR karata za ulazak u EU. Dovoljno je da reformske zakone usvoje preko koljena i ignorišu stručnu javnost, pa će zbog štrikirane agende biti briselskih pohvala za sve.

Kako pravi berzanski meštri znaju da sirotinja raja ne živi od IBAR-a i reformisanog pravosuđa, Miki je za blagosloveni narod vaskrsnuo onaj kalulator iz izborne kampanje. Krenula je suza radosnica svršenim studentima i kasirkama, iako im se nivo endorfina razlikovao za 200 eura. Obradovao je Mickey i penzionere sa 50 eura povišice i omogućio da gledaju kako im Fond PIO umire na oči. Da ne bi djelovao kao ekonomski populista koji obećava u prazno, premijer je svima pokazao da koalicionih partnera ima više nego dovoljno da kažu “DA” svakom feleričnom kalkulatoru.

Za uzvrat im je darovao akcije u vladi dvotrećinskog bratstva i jedinstva, u kojoj ima fotelja za svakog osim za Danijela, Dritana i CIVIS. Ervinu je ispunio dječački san i udomio mu stranačku nejač koja je tek ostala bez jednogodišnjih naknada zarađenih u Dritanovoj vladi. Oni su ponovo gurnuli u škaf rezolucije o Srebrenici, pa se smjestili u ministarstvima za gubljenje vremena i namještanje tendera. Od napada mimera i komita da liječe dušu na državnim jaslama-gdje su pauze najduže, a gorivo najjeftinije.

I tako je političko-brokerska škola u Crnoj Gori zaživjela i prije nego je premijer potrošio prvu godinu mandata.

Čim su birači primjetili da je Milan miliji Aleksandru, Dalaj Lama je obećao obnovu lovćenske kapele i na Srebrenicu je odgovorio Jasenovcem. Nije se bunio kada mu je Hrvatska digla vrijednost akcija, a Aleksu natjerala da se, iznenađen i uvrijeđen, zaklinje u građansku dušu i crnogorsko srce. Predsjednik Jakov je nastavio da gubi saradnike i prodaje akcije građanistima razočaranim u premijera. Sa diznijevskih balova na Cetinju pozivao je na slogu i tajno rušio vlast u Podgorici.

Oni koji neće Jakova ni Milojkovu vladu mogu da ulažu u akcije podmlađenog DPS-a i Socijaldemokrata koji nude grupno oplakivanje građanske države koju su im davno ubili politički očevi. Paket akcija obuhvata i imitiranje penzionisanog vođe i nostalgiju za vremenima kada je državom vladala jedna glava sa stotinu pipaka. Oni koji vođu vole manje nego 2006. mogu sa Bijelim Preletačevićem da kloniraju zdravo tkivo koje više nikom ne treba. Politički idealisti mogu kod brata Dritana, ali prvo moraju da prežive slušanje partijskih podkasta. Možda ruka pravde nije jaka kao nekad, ali je nezvanični lider opozicije i najbolji recitator u skupštini.

A onda će, kao u svakoj berzanskoj šemi, i u ovoj crnogorskoj piramidalnoj sve morati da dođe na naplatu. Neće raja odmah pitati za kapelu i popisni softver, ali bi mogla poželjeti da konačno unovči akcije evropskog Singapura. Da im neko pojasni zbog čega vladini kalkulatori ne rade po prodavnicama i iz kojeg će se ćupa sa zlatom finansirati ovolika administracija. Zbog čega je do pravosnažnih presuda čuvarima hobotnice daleko kao do onih murava iz podgoričke izreke.

Kada krene naplata akcija ovaj naučno-fantastični blokbaster koji gledamo mogao bi da se završi kao još jedna ljubavna drama. U kojoj nekadašnji princ nestaje preko noći, a mi se budimo praznog novčanika i sa kreditnim stomakom do zuba. Da se još jednom kajemo, dok nekadašnji lider iz snova troši naše pare po inostranstvu.