Vembanjama "zakucao" Brazilce, francuski košarkaši krenuli pobjedom

Momci Vensana Kolea slomili otpor Brazilaca u drugom poluvremenu najviše zahvaljujući moćnom, 224 cm visokom centru San Antonija

8307 pregleda0 komentar(a)
Foto: Reuters

Košarkaši Francuske, aktuelni olimpijski vicešampioni, krenuli su pobjedom na "svojoj" Olimpijadi.

Igrajući u Lilu, na pregrađenom fudbalskom stadionu "Pjer-Moro", ali u pravom fudbalskom ambijentu - pred više od 26 hiljada gledalaca, izabranici selektora Vensana Kolea pobijedili su Brazil hrvatskog stručnjaka Aleksandra Petrovića sa 78:66 (15:23, 24:13, 18:9, 21:21), u prvom kolu grupe B.

Nije bilo baš tako lako kao što govori krajnji rezultat, jer su Brazilci vodili maltene cijelo prvo poluvrijeme, imali i 12 poena prednosti, a trojkom Furnijea u posljednjem minutu prvog poluvremena poveli su prvi put na meču - 39:36.

Predvođeni moćnim, 224 centimetra visokom Viktorom Vembanjamom, košakašem San Antonija, Francuzi su stegli odbranu u drugom poluvremenu, Brazilci su sve teže nalazili put do koša, pa se Francuska postepeno odvajala.

"Karioke" se, ipak, nisu predavale, na pet minuta do kraja prišle su na -4, a onda je uslijedila serija Francuza za maksimalnih +14 u posljednjem minutu. Na kraju, 78:66.

Vembajama je obilježio duel u Lilu sa 19 poena, devet skokova, četiri ukradene lopte i tri blokade, a odličan je bio i Nikola Batum, koji je takođe ubacio 19 poena.

Kod Brazilaca, Felisio i Meindl su ubacili 14 poena, a potpuno su zakazali Jago i Kaboklo, koji kombinovano ubacili - dva poena! Dao ih je Jago...

U istoj, grupi B, Njemačka je ranije danas bila ubjedljiva protiv Japana (97:77).

Standings provided by Sofascore