Premijera koja može da odredi mnogo toga

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore otvara olimpijski turnir u Parizu - od 16.35 se sastaje sa Hrvatskom, aktuelnim prvakom svijeta i vicešampionom Evrope

37975 pregleda13 komentar(a)
Hrvatska je dobro poznat protivnik za naše vaterpoliste, Foto: MTB-PHOTO

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Crnogorski vaterpolisti su kroz istoriju imali neke spektakularne pobjede na velikim takmičenjima u duelima sa Hrvatskom, jedna od njih je i ona iz 2008. na Olimpijskim igrama u Pekingu kada su izabranici Petra Porobića srušili “barakude” za plasman u polufinale. Bio je to epski duel koji je mjesec nakon zlata u Malagi na EP potvrdio da se “mapa” svjetskog vaterpola promijenila...

Bilo je, naravno, u međuvremenu bitnih trijumfa, ali i ubjedljivih poraza, a jedno je za sve ovo vrijeme ostalo isto - Hrvatska je velesila, ali Crna Gora je uvijek osjećala da protiv tako moćnog rivala ima šansu.

Osjeća da je ima i danas na otvaranju olimpijskog turnira protiv istog rivala koji je u Pariz došao sa najvećim mogućim ambicijama.

Crna Gora i Hrvatska su stari protivnici, iznenađenja nisu realna, ali u sitnim detaljima - jednom napadu s igračem više ili odbrani sa čovjekom manje, odbrani, bloku - može da se sakrije ono što čini razliku.

Došlo je vrijeme za ono pravo, trenutak da “ajkule” krunišu dva mjeseca priprema, desetine sparing duela i makar 10 pravih utakmica u susret Igrama.

- Hrvati su jači za Mara Jokovića, svjetsku klasu i igrača koji im je donio dodatni kvalitet, vratio se i Luka Bukić, ali to ne mora ništa da znači. Nadam se da im neće donijeti veliki plus - rekao je Gojković pred današnji duel koji u “Pariz akvatik centru” počinje u 16.35 časova.

GOJKOVIĆ: SPREMNI SMO

Kreće nikad jači olimpijski turnir, sa osam pretendenata za medalju, među kojima je i Crna Gora - istina, nije u krugu favorita, ali jasno je da ima šansu i da može da se nadmeće sa najboljima.

- Imali smo dva mjeseca dobrih priprema, radili smo dobro i puno kako bismo igru doveli do najboljeg nivoa. Posljednjih 15 dana je išlo onako kako smo željeli, pa i ovdje u Parizu je tako - kazao je Gojković.

Cilj je da se prođe grupa, a onda...

- Ovo je kraj olimpijskog ciklusa, ekipa je bolja u odnosu na 2022. kada nismo bili konkurentni. Prošle godine jesmo bili konkurencija, dok smo ove zime pobjeđivali favorite ali i imali oscilacije u igri. Ambicije da prođemo grupu, a onda nam se otvara meč četvrtfinala i tad je sve moguće”, poručio je Gojković.

Centar Vladan Spaić je posljednjih dana priprema imao povredu ramena - sanirana je i spreman je da se uhvati u koštac sa bekovima Hrvatske.

- Nadam se da ćemo na pravi način ući u olimpijski turnir i u taj meč sa Hrvatskom koji je težak. Ali, ovdje nema lake utakmice. Možda nismo ni favoriti pred duel sa Hrvatima, ali kada uđemo u bazen imamo neko iskustvo pobjeda protiv njih u prethodnom periodu - zaključio je Gojković.

LAZOVIĆ: SVI SMO OVO ČEKALI

Svi su saglasni da Crna Gora ima ako ne najbolji onda jedan od najboljih tandema golmana na Olimpijskim igrama - Petar Tešanović je kapiten, tu je i iskusni Dejan Lazović koji još jednom ima šansu da se sa “ajkulama” bori za olimpijsku medalju.

- Svi jedva čekamo da počne turnir. Hrvatska je vrhunska ekipa, pobjeđivali smo je u posljednje vrijeme, ali svaki turnir je priča za sebe. Neće biti lako, kao što neće biti lako ni u ostalim duelima koji nas čekaju. Pobjeda bi nam donijela puno, to bi nam dalo vjetar u leđa za nastavak takmičenja - rekao je iskusni Lazović.

Odličje je opsesija kada je u pitanju vaterpolo reprezentacija Crne Gore.

- Sanjamo medalju, to je normalno. Nismo među favoritima, ali imamo šansu kao i svi. Ne osjećamo pritisak, znamo da je pred nama super jak turnir i da su sve utakmice priča za sebe - dodao je Lazović.