Mještani Crmnice ponovo blokirali tunel Sozina, Plamenac: Pristajemo samo na pravno obavezujući ugovor

Ovo je treća blokada koju nezadovoljni mještani organizuju sa zahtjevom da im se obezbijedi besplatan prolaz kroz tunel Sozina

17079 pregleda31 komentar(a)
Foto: Screenshot/TV Vijesti

Mještani Crmnice ponovo su blokirali tunel Sozina tražeći da se oslobode plaćanja putarine.

Do blokade dolazi na kraju jednog od glavnih vikenda u ljetnjoj turističkoj sezoni kada su putevi puni turista.

Novinarka Televizije Vijesti Ivana Vlaović javlja da su blokadu tunela Sozina, mještani Crmnice, Virpazara i okolnih sela počeli u 18 sati i 30 minuta.

"Planirano je da blokada traje nekih dva sata, a za to vrijeme automobili će saobraćati alternativnim putem preko Paštrovačke gore. Za sada ne vidimo da se stvaraju prevelike kolone automobila, međutim svakako da je to moguće očelivati s obzirom da se veliki broj turista i građana u ovom periodu vraća sa primorja", javila je Vlaović sa lica mjesta.

Ovo je treća blokada koju nezadovoljni mještani organizuju sa zahtjevom da im se obezbijedi besplatan prolaz kroz tunel Sozina.

Oni to žele da postignu kroz izmjene Zakona o putevima koje se već nalaze u skupštinskoj proceduri.

Međutim, iz kompanije Monteput na podržavaju tu ideju već ističu da to zakonsko rješenje nije u skladu sa direktivama Evropske unije.

Jedan od organizatora protesta Aleksandar Plamenac rekao je da njihov protest nije predstavljao prepreku niti imao bilo kakve negativne efekte na turističku privredu ili nešto drugo.

"Crmničani su od prvog dana pokazali jedan drugačiji stav. Prvog puta je to bilo samo na pola sata, gdje je saobraćaj bio u potpunosti obustavljen, a nakon toga je dozvoljeno da se ide alternativnim pravcem preko Paštrovačke gore. Mi smo od prvog dana pokazali namjeru da apsolutno nikome ništa ne kvarimo, da ne izazovemo nikakve negativne efekte po privredu", istakao je Plamenac.

On je što se tiče informacija Evropske komisije rekao da je određeno da se državama članicama da pravo da same urede detalje, posebno kada su u pitanju ruralne oblasti.

"Informacija da je ovo u suprotnosti sa evropskom praksom apsolutno nije tačna. Imamo primjere, novi slučaj u Hrvatskoj, gdje je u Makarskoj u mjestu Šestanovići isti slučaj i stanovništvo je oslobođeno od toga. I prije smo navodili neke primjere evropske prakse gdje je takođe takav slučaj, tako da sigurno nije protiv evropske prakse ovo što tražimo", kazao je Plamenac.

On je kazao da pristaju samo na trajno rješenje.

"To je ugovor koji će biti pravno obavezujući, kvalitetan, potpisan od svih strana koje su ovdje zainteresovane, to je za nas jedino pravo rješenje. Očekujemo da će na skupštinskom zasijedanju, imamo najave da će naredne sedmice doćido glasanja, očekujemo da će svi poslanici da podrže ovo jer smo u proteklom periodu imali jasne stavove od određenih poslanika i poslaničkih klubova dok od nekih nismo, ali ne želimo unaprijed da osuđujemo, želimo svima da damo priliku da pokažu da su uz narod", kazao je Plamenac.