Kroz kakav progon je prošla sutkinja Marija Bilafer: 22 sata u betonjerci, suspenzija, trpjela i porodica...

Da život često zna da iznenadi, pokazalo se i u ovom slučaju. Tužiteljka Lidija Mitrović, koja je naložila hapšenje sutkinje Bilafer bez ukidanja imuniteta, završila je kasnije na optuženičkoj klupi, a Milivoje Katnić je u pritvoru. Uprkos svemu, Bilafer i dalje ima želju da dijeli pravdu

40073 pregleda28 komentar(a)
Bilafer, Foto: Screenshot/TV Vijesti
28.07.2024. 20:07h

Čemu da se nada običan čovjek - svi se možemo zapitati nakon priče sutkinje iz Kotora Marije Bilafer koja je u januaru 2021. godine uhapšena u sudnici, po nalogu tadašnjeg Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) na čijem je čelu bio Milivoje Katnić zbog zloupotrebe položaja, ali bez skinutog imuniteta.

Provela je u betonjerci 22 sata, iako Sudski savjet nije dao odobrenje za njeno hapšenje, a potom je tri i po godine bila suspendovana i čekala pravdu.

Nedavno je istraga protiv nje obustavljena jer nema dokaza da je izvršila neko krivično djelo.

Ona je za Televiziju Vijesti kazala da uprkos svemu što joj se dogodilo i dalje ima želju da radi i dijeli pravdu drugima.

Kada je u julu 2014. godine, tada savjetnica u kotorskom Osnovnom sudu, Marija Bilafer, izabrana za sutkinju tog suda, ni u najgorem košmaru nije mogla da pretpostavi šta će joj se dogoditi šest i po godina kasnije.

"19. januara 2021. godine završila sam suđenja i potpisivala sam neko rješenje. U tom momentu u kancelariju mi ulaze tri osobe sa maskama, to je bilo vrijeme kovida i kažu - mi smo pripadnici SPO-a (Specijalno policijsko odjeljenje), Vi ste lišeni slobode zbog zloupotrebe službenog položaja. Ja sam pomislila da se šale, čak da je skrivena kamera", istakla je Bilafer u razgovoru za TV Vijesti.

I sve je ličilo na skrivenu kameru, jer je sutkinja lišena slobode po usmenom nalogu specijalne tužiteljke Lidije Mitrović, a da prethodno nije traženo odobrenje Sudskog savjeta da joj se ukine imunitet, kako to Ustav propisuje.

"Bila sam u stanju šoka, ruke su mi se ukočile, nikad to nisam doživjela, nisam mogla ni da izustim ništa. Poveli su me naočigled kolega s posla, sugrađana, kao kriminalca su me sproveli za Podgoricu", kazala je Bilafer.

Nju je SDT na čijem je čelu tada bio Katnić, sumnjičilo da je nezakonito dozvolila da se u parničnom predmetu Morskog dobra i firme "Navar" Branka Zgradića - zaključi sudsko poravnanje poslije donošenja presude.

"Ja sam prvo 22 sata provela u betonjerci, u jednoj prostoriji bez dnevne svjetlosti, izvora vazduha, bez vode, samo jedan mali prozor na vratima, dok me nisu sproveli kod tužiteljke", rekla je Bilafer.

Bilafer je nakon hapšenja puštena da se brani sa slobode ali je tužiteljka Mitrović vodila istragu dvije godine i četiri mjeseca, a potom tužiteljka Nataša Bošković još godinu.

Ombudsman je utvrdio da je sutkinja uhapšena kršenjem zakona i da je takvo postupanje policije i tužilaštva prema njoj bilo ponižavajuće.

Sudski savjet je poslije hapšenja saopštio da joj je SDT nanio nenadoknadivu štetu i upitao - da li treba svaki sudija da strahuje da može biti uhapšen na radnom mjestu bez objašnjenja i poštovanja zakona. Tek 26. juna ove godine dočekala je djelić pravde.

"Stigla je odluka o obustavi istrage i da nema dokaza ni za osnovanu sumnju da sam izvršila bilo koje krivično djelo. To je trajalo tri godine i pet mjeseci", rekla je Bilafer.

Bilafer je sve vrijeme bila suspendovana i izgubila je sve ono što je pripadalo njenim kolegama: punu platu, usavršavanje, mogućnost da napreduje u više sudove. Osjećala je nelagodu zbog pitanja djece ali i poznanika - zašto ne ide na posao.

"Ne samo što sam ja trpjela, trpjela je i moja porodica i mislim da i dalje trpim neke posljedice od tog lišenja i da će to biti doživotno", kazala je Bilafer.

Da život često zna da iznenadi, pokazalo se i u ovom slučaju. Mitrović, koja je naložila hapšenje sutkinje Bilafer bez ukidanja imuniteta, završila je kasnije na optuženičkoj klupi, a Katnić je u pritvoru. Uprkos svemu, Bilafer i dalje ima želju da dijeli pravdu.

"Volim taj posao i radila sam ga uvijek časno i pošteno i imam želju i dalje da radim", rekla je Bilafer.

Da li su oni koji su gonili Bilafer i sami kršili zakone, znaće se nakon postupaka koji će uskoro biti pokrenuti. Samo da i ovog puta odštetu, koja u slučaju Bilafer već prelazi 35 hiljada eura, kako to obično biva, na kraju ne plati država odnosno građani.