Rezultat nije dobar, ali ključno je pitanje - može li igra da bude bolja?

Crnogorski vaterpolisti izgubili od Hrvatske na startu olimpijskog turnira - 11:8

25142 pregleda6 komentar(a)
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Start crnogorskih vaterpolista na Olimpijskim igrama rezultatski nije bio dobar, donekle je poraz bio i realan, ali mnogo više od neuspjeha treba da se misli o tome da li i koliko kompletan utisak može da se popravi u nastavku takmičenja.

Crna Gora je izgubila 11:8 od Hrvatske, poslije 32 minuta borbe u „Akvatik centru” razočaranje nije veliko i to je ono što najviše treba da brine.

Jer, postavlja se realno pitanje da li „ajkule” imaju moć da nešto drastično promijene nabolje, pa da od tima koji želi da se umiješa u borbu za medalju postanu pravi kandidat za odličje kojem se nadaju još od Pekinga prije 16 godina.

Ako žele da idu do kraja, a to je vodilja još od početka priprema krajem maja, onda je ovo što su pokazali protiv Hrvatske nedovoljno za bitne stvari na ovako bitnom turniru, jer svi naredni rivali „čekaju grešku” - prvo Grčka u utorak, onda Italija, potom i Sjedinjene Američke Države, a na kraju neugodna Rumunija.

Valjda je sada svakom jasno koliko je komplikovana putanja do četvrtfinala, a ne do same završnice...

Crna Gora je u duelu sa aktuelnim prvakom svijeta platila zbog loših uvodnih pet ili šest minuta.

Napad nije blistao, a na drugoj strani je naš tim dobijao isključenje za isključenjem, pa je već u drugoj četvrtini problem bio evidentan jer su po dvije lične greške imali bekovi Vasilije Radović, Vlado Popadić i Jovan Vujović.

Nije, naravno, takva situacija na dva metra od gola Dejana Lazovića (bio je jedan od boljih u crnogorskoj ekipi, sa 11 odbrana) neočekivana ako se zna kakve centre ima Hrvatska - Josipa Vrlića i Luku Lončara.

Znalo se da tu prijeti najveća opasnost, ali kao da Crna Gora timski nije bila spremna da parira - a tim kakav je hrvatski to ne prašta.

Hrvati su vodili 2:0 i 3:1 u prvoj četvrtini, a prvi gol na OI za našu selekciju dao je Vlado Popadić na nešto manje od tri minuta do kraja tog perioda kada je smanjio na 2:1.

A onda se raspucao Bogdan Đurđić, sa tri njegova pogotka u 2. četvrtini (uz jedan Stefana Vidovića) Crna Gora je pokazala da ne želi da odustane - bila je 4:4, 5:5, a kasnije i 6:6.

Đuro Radović je donio posljednje izjednačenje, ali od druge polovine treće četvrtine je moglo da se primijeti da rival ima i snagu i brzinu više od „ajkula koje su polako, kako se broj isključenja nagomilavao, gubile dah...

Tako je presudna bila serija Hrvatske 4:0 (10:6), pa je meč praktično riješen šest minuta prije kraja, iako je Crna Gora u finišu imala šansu da dođe na minus jedan i vrati uzbuđenja.

Nije do toga došlo, Rino Burić je postavio konačan rezultat u posljednjim sekundama, pa Crna Gora sada mora da misli na ono što je čeka u utorak - to je okršaj sa Grčkom od 19.30 časova.

CRNA GORA - HRVATSKA 8:11 (1:3, 4:2, 1:3, 2:3)

Pariz - „Akvatik centar”. Gledalaca: 3.800. Sudije: Margeta (Slovenija), Gomes (Španija). Igrač više: Crna Gora 9 (2), Hrvatska 12 (6). Peterci: Hrvatska 3 (2).

Crna Gora: Lazović (11 odbrana), Mršić, Perković, Vujović, Mačić, Popadić 2, Vidović 1, Đurđić 3, Đ. Radović 1, Spaić 1, Matković, V. Radović, Tešanović.

Hrvatska: Bijač (četiri odbrane), Burić 2, Fatović 3, Lončar, Joković 1, Bukić 2, Vukičević, Žuvela 2, Marinić-Kragić, Vrlić, Biljaka, Harkov 1, Popadić (tri odbrane).