Grupa zaposlenih u RTCG traži od Etičkog odbora UCG da da mišljenje o doktoratu Veselina Drljevića

Kako su kazali, u "doktoratu" od 103. do 138. strane u cjelosti je prenesen tekst (od 33. do 64. strane) "Master plana crnogorskog turizma" – razlika je samo u paragrafima, "Drljevićevi su drugačije sjeckani i pisani ćirilicom"

12699 pregleda27 komentar(a)
Predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević, Foto: Luka Zeković

Grupa zaposlenih Radio televizije Crne Gore (RTCG) uputila je pismo Etičkom odboru Univerziteta Crne Gore (UCG) u kojem traže da taj odbor donese mišljenje o doktoratu predsjednika Savjeta RTCG Veselina Drljevića.

"Naime, Veselin Drljević se crnogorskoj javnosti predstavlja kao doktor i docent. Prostim uvidom u njegovu doktorsku tezu 'Perspektive razvoja sportskog turizma u Crnoj Gori', branjenu na Alfa Univerzitetu u Beogradu 2017, vidi se da je prepisao trideset i šest strana 'Master plana crnogorskog turizma' koje je objavilo Ministarstvo turizma Crne Gore 2008. godine", navodi se u pismu koje su potpisali Srđan Čović, Tanja Šuković, Vesna Banović, Časlav Vujotić, Snežana Rakonjac, Mladen Vukčević, Slaven Knezović, Vesna Terić i Žarko Božović.

Kako su kazali, u "doktoratu" od 103. do 138. strane u cjelosti je prenesen tekst (od 33. do 64. strane) "Master plana crnogorskog turizma" – razlika je samo u paragrafima, "Drljevićevi su drugačije sjeckani i pisani ćirilicom".

foto: Privatna arhiva

"Upitan da objasni ovoliku količinu prepisanog teksta bez eksplicitnog navođenja autora, Veselin Drljević je rekao da to 'niko ne bi namjerno uradio'. U izjavi o autorstvu Veselin Drljevic je rekao da nije koristio autorska prava drugih lica i da je sve rezultat sopstvenog istraživačkog rada. Mislimo da je loš primjer u naučno obrazovnom sistemu da se do zvanja i titula dolazi kroz najblaže rečeno beslovesne procese, jer onda vrijednosti, vrline i ekpertiza gube na smislu i značaju", piše u pismu.

Istakli su da se ovom slučaju se mora posvetiti posebna pažnja "jer izgleda da postoji velika korelacija izmedju akademske neetičnosti i nečestitosti i lošeg i nezakonitog obavljanja povjerenih javnih funkcija".

foto: Privatna arhiva

"Jer je upravo sa takvim najvećim akademskim zvanjem Veselin Drljević predstavio sebe Administrativnom odboru Skupštine Crne Gore koji ga je birao za člana Savjeta RTCG. Sada predsjedava Savjetom. O njegovim predsjedničkim aktivnostima ovih dana svjedoči zgrožena javnost i opterećeni pravosudni sistem. Pravosnažne sudske presude dokaz su njegovog nepravnog postupanja, a tekući parnični i krivični postupci upućuju da se mnogo toga nenormalnog dešava. Složićemo se da je to pogubno za društvo, institucije i Crnu Goru", dodaje se.

"Molimo vas da date administrativni, akademski i etički sud o ( slučajnom) doktoratu Veselina mr Drljevića. Očekujemo da se vaša procedura ne otegne kao sudanija nelegalnom Raoniću koji već četvrtu godinu opstaje na dužnosti upravo zahvaljujući podršci Drljevića", zaključuje se.