Zamislite da možemo da riješimo klimatske promjene ili izliječimo rak. To je potencijal AGI-ja

“Vijesti” su nedavno objavile upitnik čiji je cilj bio da se stekne utisak o informisanosti crnogorske javnosti o AGI, njihovim osjećanjima prema ovoj tehnologiji, kao i mogućnosti upotrebe u poslovima koje danas obavljaju

18836 pregleda6 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Razvoj Opšte vještačke inteligencije je najambiciozniji projekat u ljudskoj istoriji i ako naučimo kako da udružimo različite perspektive i znanja da bismo stvorili nešto veće od nas samih, to bi moglo biti najveće postignuće u istoriji čovječanstva, smatra Miodrag Vujković.

Vujković je doktorand iz oblasti ekonomskih efekata AI i član Crnogorskog udruženja za vještačku inteligenciju.

“Vijesti” su nedavno objavile upitnik čiji je cilj bio da se stekne utisak o informisanosti crnogorske javnosti o AGI, njihovim osjećanjima prema ovoj tehnologiji, kao i mogućnosti upotrebe u poslovima koje danas obavljaju.

Otpor javnosti opravdan

Od 252 popunjena upitnika, na pitanje da li znate šta je AGI, 174 osoba je odgovorilo “da”. Njih 78, kako su naveli, nisu znali šta je AGI.

Koji su ključni tehnički i etički izazovi u razvoju AGI i kako AI istraživačka zajednica može odgovorno riješiti ove izazove?

Zamislite svijet u kojem računari nisu samo alati koje koristimo, već inteligentni partneri koji razmišljaju, uče i rješavaju probleme baš kao i mi ljudi. To je svijet opšte vještačke inteligencije (AGI), i, vjerovali ili ne, nismo tako daleko od njega. Ali, kao i sa svakim velikim napretkom, put do AGI-ja posut je izazovima - i tehničkim i etičkim.

Prvo, tehnički izazovi. Zamislite da pokušavate da naučite dijete ne samo da riješi jedan matematički problem, već da razumije matematiku toliko dobro da može da riješi bilo koji problem koji mu date. To je ono što AI stručnjaci pokušavaju da postignu s AGI-jem. Prava inteligencija nije samo u rješavanju jednog problema jako dobro, već u sposobnosti rješavanja hiljada različitih problema i sposobnosti generalizacije na nove situacije koje nikada prije nismo vidjeli. To je kao da stvarate um koji nauči da igra šah, a zatim primijeni to znanje da bi naučio da kuva.

Miodrag Vujkovićfoto: Privatna arhiva

Ovih dana je DeepMind, jedna od vodećih kompanija u AI svijetu objavila AlphaProof model koji je u stanju da riješava matematičke zadatke tako dobro da bi ove godine osvojio srebrnu medalju na Svjetskoj matematičkoj olimpijadi.

Tu je i izazov samostalnog učenja. Zamislite da imate dijete koje može sve da nauči samo čitajući knjige, bez ikakvih instrukcija. To je to ključ za stvaranje mašina koji uče kao ljudi i životinje.

Možda najteži izazov je naučiti računare da razumiju uzrok i posljedicu - ono što zovemo kauzalno zaključivanje. Trenutni AI sistemi su jako dobri statističari ali prava AGI zahtijeva kauzalno razmišljanje. To je kao razlika između papagaja koji samo ponavlja riječi i djeteta koje razumije značenje tih riječi.

Tehnički izazovi su samo pola priče. Sa velikom moći dolazi i velika odgovornost, i etički izazovi razvoja AGI-ja jednako su važni.

Prvo, kako osigurati da ovi superinteligentni sistemi djeluju u skladu sa našim vrijednostima? Ako stvaramo mašinu moćniju od bilo kojeg čovjeka - kako osigurati da ta mašina bude dobronamjerna? Anthropic i OpenAI pokušavaju ovo riješiti stvaranjem svojevrsnog "ustava" za svoje AI modele, definišući osnovna pravila ponašanja.

Tu je problem pristranosti i pravednosti. Timnit Gebru, poznata istraživačica u području etike AI-ja, upozorava da moramo osigurati da AI sistemi ne produžavaju ili pogoršavaju postojeće društvene nejednakosti.

Miodrag Vujkovićfoto: Privatna arhiva

Sigurnost je, naravno, na vrhu liste prioriteta. Testiranje AI sistema mora ići daleko dublje od jednostavne funkcionalnosti. To je kao kad testirate novi lijek - morate biti sigurni da je ne samo učinkovit, već i siguran u svim mogućim scenarijima. AI sistemi imaju svoje kontraindikacije i neželjene efekte.

Konačno, tu je potreba za globalnom saradnjom. AGI je globalni izazov koji zahtijeva globalno rješenje. UN-ova inicijativa "AI for Good" je dobar primjer, gdje stručnjaci iz cijelog svijeta istražuju kako AI može da pomogne u rješavanju globalnih problema.

Na kraju, razvoj AGI-ja je poput istraživanja novog kontinenta - uzbudljivo, puno potencijala, ali i puno nepoznanica. Ključ je u balansiranju između inovacije i odgovornosti. Moramo biti oprezni, promišljeni i proaktivni u našem pristupu. Cilj nije samo stvoriti superinteligentne sisteme, već osigurati da ti sistemi rade za dobrobit cijelog čovječanstva.