Crna Gora protiv Grčke želi prvu pobjedu na OI: Negativan niz jednom mora da se završi

Naši vaterpolisti večeras (19.30) igraju sa Grčkom u 2. kolu olimpijskog turnira u Parizu. Koliko ih čeka težak posao govori to da Helene na najvećim takmičenjima nisu savladali još od EP 2014.

23604 pregleda12 komentar(a)
Foto: Reuters

Druga utakmica, jednako komplikovan posao, ali i nova šansa na olimpijskom turniru da se napravi iskorak i popravi pozicija na putu ka četvrtfinalu.

Crnogorski vaterpolisti poslije poraza od Hrvatske na startu (11:8) imaju zadatak da se dokažu protiv Grčke i da eventualnom pobjedom ubrizgaju dozu samopouzdanja pred tri posljednja duela u grupi od kojih svaki na svoj način može da bude presudan.

“Ajkule” s Helenima, utorak od 19.30, novi derbi za izabranike Vladimira Gojkovića koji na premijeri nisu podbacili već su nakon dobre partije morali da prihvate da su poraženi od boljeg.

- Utakmica s Hrvatskom je bila egal do sredine treće četvrtine. Pružili smo dobar otpor svjetskom šampionu i viceprvaku svijeta i mislim da je otvaranje bilo dobro, uprkos porazu - rekao je centar Miroslav Perković.

ĐAVOLSKI TEŽAK ZADATAK

Grčka je u Pariz došla da brani srebro iz Tokija i definitivno ima kvalitet za to, iako je konkurencija za odličje paklena. I nije reprezentacija protiv koje Crna Gora baš uživa u bazenu - Grci su savladali Gojkovićeve pulene posljednjih pet puta na najvećim takmičenjima, a eliminisali su ih i u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Tokiju kada su slavili ubjedljivo - 10:4.

Tačnije, “ajkule” današnjeg protivnika na najvećim turnirima nisu savladale još od Evropskog prvenstva 2014. u Budimpešti kada je u grupi bilo 11:6.

- Mislim da Grci nisu lakši rival od Hrvata. Imaju igrače koji mnogo plivaju, nekoliko virtuoza u vodi koji sve vide i sve mogu. Grčka je jako dobar protivnik, ali pripremićemo se i pokušati da umanjimo kvalitet koji ima. Sigurno imamo šansu - istakao je Perković.

Poraz od Hrvatske nije poremetio naše vaterpoliste.

- Došli smo na Igre kao neko ko stvarno nije favorit za medalju, iako ja na to gledam drugačije. Žao mi je što na kraju meča nismo bolje odigrali, bilo je sitnica u igri koje smo morali da uradimo bolje. Falilo je i malo sreće da dođemo do egal završnice u kojoj bi sve bilo moguće. Ipak, pokazali smo agresivnost, ali i koliko smo se spremali za ove Olimpijske igre. Imamo čemu da se nadamo, prepustio bih ulogu favorita Grčkoj, ali očekujemo neizvjesnost - jasan je centar Novog Beograda.

ODBRANA JE BILA KOREKTNA, NAPAD NIJE

Napad s igračem više može i mora da bude bolji - protiv Hrvatske je naš tim dao samo dva gola iz devet pokušaja kada je bio brojniji u vodi.

- Vaterpolo se najviše svodi na tog igrača više-manje. Mislim da smo igrača manje, s obzirom na to da smo imali 17-18 isključenja, odigrali korektno. S druge strane, naš napad s igračem više nije bio zadovoljavajući i to moramo da popravimo. Jer, u današnjem vaterpolu - gdje se igra zona - jako je teško postizati golove s dva metra, pogotovo kada je na golu vrhunski čuvar mreže - poručio je Perković.

CRNA GORA IMA LIMITE, MATKOVIĆ: NISMO TIM KOJI MOŽE DA PRIJETI

Dušan Matković vjeruje da crnogorski tim ima prostora da napreduje kako turnir bude odmicao.

- Mislim da su želja i energija bili na pravom nivou protiv Hrvatske i da možemo da napredujemo u svim segmentima igre. Ako uspijemo to da ispravimo, mislim da će sve biti kako treba - rekao je povratnik u kapicu Primorca.

Crna Gora dobro poznaje Grčku.

- Svaka ekipa je posebna na svoj način, ima svoje prednosti i mane. Mislim da će presuditi smirenost i želja za pobjedom, ali nismo tim koji može da prijeti, već neko ko je spreman da pomrsi račune svakom. Hrvatsku smo, na primjer, u posljednjih nekoliko mečeva savladali i to nam govori da imamo kvalitet da se nosimo s najjačim svjetskim selekcijama - kazao je Matković. A velikih timova u Parizu je mnogo. Grčka je na startu lako savladala Rumuniju 14:7.

- Turnir je veoma kvalitetan - ovog puta su obje grupe ujednačene, sve ekipe pretenduju da idu u četvrtfinale. Sigurno je ovo jedan od najjačih olimpijskih turnira. To što smo peti put na OI nas ne zadovoljava, mislim da možemo da uradimo dosta više - optimista je Matković.

Već je odigran jedan meč 2. kola grupe A - Italija je ostvarila drugi trijumf i nadigrala Hrvatsku (14:11).

"Setebelo", naredni rival naše selecije (utorak od 16.35 časova) na otvaranju je ubjedljivo savladao Sjedinjene Američke Države (12:8).

Standings provided by Sofascore