Čeka li Savjet ASK-a da poslanici odmore?

Još nije zakazana sjednica Odbora za antikorupciju, na kojoj bi se raspravljalo o kandidatima. Predsjednik Odbora Jevto Eraković nije odgovorio na pitanja “Vijesti”, dok potpredsjednik Momčilo Leković upozorava da se radi o pitanju koje zahtijeva hitnu reakciju parlamentaraca

11250 pregleda6 komentar(a)
Sa jedne od ranijih sjednica Odbora za antikorupciju, Foto: Youtube/Printscreen

Agencija za sprečavanje korupcije mogla bi ući u drugu godinu bez kontrole Savjeta, a skoro četiri mjeseca je i bez direktorice jer je Jelena Perović uhapšena sredinom aprila, zbog sumnje da je zloupotrijebila položaj.

Iako je Komisija za sprovođenje izbora članova savjeta Agencije još prošle sedmice proslijedila Odboru za antikorupciju listu kandidata za članove Savjeta, sjednica tog radnog tijela Skupštine još nije zakazana.

Predsjednik Odbora za antikorupciju Jevto Eraković (DPS) juče nije odgovarao na pitanja “Vijesti” da li će to tijelo zasjedati prije avgustovskog predaha u radu Skupštine, kao i da li će se na eventualnoj sjednici odrediti prema listi kandidata za članstvo u Savjet Agencije.

Potpredsjednik Odbora Momčilo Leković (Demokrate) kazao je “Vijestima” da bi sjednica morala da bude održana što prije, po hitnom postuku.

Leković je naglasio da to od poslanika zahtijeva “trenutna situacija u Agenciji za sprečavanje korupcije, kao i predstojeći lokalni izbori koji nas očekuju u septembru”.

“Ne smijemo više izgubiti ni dan, a kamoli cijeli mjesec, u donošenju ovako važnih odluka iz naše nadležnosti”, poručio je Leković.

Podsjetio je da je Komisija za sprovođenje izbora članova savjeta Agencije završila svoj posao u zakonskom roku i Odboru još prošle sedmice dostavila listu kandidata. “Mišljenja sam da bi sjednicu Odbora morali održati što prije, po hitnom postupku, kako bi prije godišnjih odmora nadležni Odbor za antikorupciju završio svoj dio posla, odnosno izjasnio se o dostavljenoj listi”, kazao je Leković.

Na listi skupštinske Komisije našlo se pet kandidata sa četiri od pet mogućih glasova - Mladen Tomović, Slavica Mirković, Dragana Šuković, Pavle Ćupić i Aleksandra Vukašinović.

Pored Erakovića i Lekovića, Komisiju su činili predstavnici Sudskog i Tužilačkog savjeta - Miodrag Iličković i Miroslav Turković, kao i Bojana Jokić ispred civilnog sektora.

Ukoliko se Odbor za antikorupciju saglasi s listom predloženih kandidata, taj predlog prosljeđuje poslanicima koji o njemu glasaju tokom sjednice Skupštine.

“Ako nadležni odbor ne predloži Skupštini listu kandidata, postupak za izbor članova Savjeta se ponavlja”, previđeno je Zakonom.

Agencija je bez Savjeta od 1. avgusta prošle godine, kada je istekao mandat tadašnjem sazivu.

Ne smijemo više izgubiti ni dan, a kamoli cijeli mjesec, u donošenju ovako važnih odluka iz naše nadležnosti”, poručio je potpredsjednik Odbora za antikorupciju Momčilo Leković

Prvi konkurs za članove Savjeta je raspisan u aprilu i javilo se devet kandidata, ali je tadašnja Komisija procijenila da samo troje ispunjava uslove. Skupštinskom Odboru je, pak, dostavljena lista na kojoj je bio Tomović za koga je glasalo svih pet članova Komisije i Šuković koja je dobila četiri glasa.

Odbor je sredinom maja odlučio da njih dvoje ne predloži Skupštini, već da raspiše nove konkurse - za Savjet i Komisiju.

U međuvremenu, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšena je direktorica Agencije Jelena Perović. Nju tužioci sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i štetu po državni budžet u iznosu većem od 100.000 eura.

Istraga SDT-a uslijedila je nakon što im je Ministarstvo finansija dostavilo izvještaj Budžetske inspekcije u kojem, pored ostalog, piše da je direktorica Agencije prošle godine, mimo propisa, podijelila sebi i dijelu zaposlenih na desetine hiljada eura varijabila.

Budžetska inspekcija utvrdila je i da je Perović, za period od januara do juna prošle godine, članovima bivšeg saziva Savjeta na račun zarada uplatila najmanje 10.000 eura više u odnosu na ono što ih je, prema zakonu, sljedovalo…