Otkud paketi građana kod privatnih firmi?

Građani tvrde da im pakete sa Ali ekspresa dostavlja i Pošta Crne Gore i privatna firma, kao i da državno preduzeće naplaćuje naknadu, a privatnik ne. Iz EKIP-a tvrde da provjeravaju na koji način paketi stižu do privatne firme, koja ih distribuira građanima bez troškova

44608 pregleda52 komentar(a)
Ko sve i na koji način stiže do narudžbi građana sa Ali eskpresa?(ilustracija), Foto: Shutterstock

Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) pokrenula je postupak ispitivanja zbog čega pakete sa Ali ekspresa građani dobijaju i preko privatnih firmi, s obzirom na to da je to do sada radila isključivo Pošta Crne Gore, koja je i jedina licencirana za univerzalne pošiljke u međunarodnom poštanskom saobraćaju.

Oni su to “Vijestima” rekli nakon što se više građana požalilo redakciji da su njihovih paketi u rukama privatnih firmi i interesovali se od čega zavisi naknada koju nekada plaćaju prilikom preuzimanja naručenog.

Čitaoci tvrde da posljednjih mjesec ne znaju da li će paket naručen sa Ali ekspresa platiti euro, četiri ili neće platiti bilo kakvu nadoknadu, kao i da to zavisi od toga da li će pošiljku dostaviti Pošta Crne Gore ili služba jedne privatne kompanije, koja je takođe počela da dostavlja pakete sa kineske platforme.

Pošta i dalje dostavlja pakete sa Ali ekspresa

Do nedavno robu naručenu sa Ali ekspresa dostavljala je isključivo Pošta Crne Gore, zbog čega su se čitaoci obratili redakciji sa pitanjima od čega zavisi naplata naknade kao i odakle njihovi paketi kod drugih firmi, koje im ih dostavljaju bez ikakve naknade, ako oni nisu izabrali taj način isporuke.

Prilikom kupovine sa te kineske platforme kupac plaća naknadu na ime poštarine i ne može da bira da li želi da mu pošiljka stigne regularnom poštom, putem DHL ili nekog trećeg servisa.

Iz Pošte su ranije saopštili kako se dostava pošiljki sa ove platforme vrši nesmetano, na isti način kao do sada, te da Ali ekspres nije raskinuo ugovor sa Poštom, jer nikad nije ni bio zaključen.

Istakli su da oni ne naplaćuju dostavu paketa, već “podnošenje na carinski pregled”, jedan euro za pismo i četiri za paket, u skladu sa aktima Svjetskog poštanskog saveza.

Iz Pošte su za “Vijesti” objasnili da cjelokupan međunarodni poštanski saobraćaj funkcioniše nesmetano i da sve pošiljke koje pristižu iz inostranstva, preko partnerskih poštanskih uprava, nakon carinske procedure, uredno budu dostavljene primaocima.

Dodali su da nemaju podatke o aranžmanu i načinu na koji privatna firma vrši dostavu ovih paketa.

“Vjerujemo da će institucije sistema provjeriti o čemu je riječ, da li se propisi poštuju i da li eventualno pojedina pravna lica nezakonito pružaju univerzalne poštanske usluge u međunarodnom poštanskom saobraćaju, za šta licencu u Crnoj Gori posjeduje samo Pošta Crne Gore”, istakli su iz tog državnog preduzeća.

Uprava carina: Kontrolišemo svu robu

Prema važećim propisima, sva roba koja ulazi u Crnu Goru mora biti prijavljena carinskim organima i proći carinsku kontrolu, nezavisno od toga da li je uvozi fizičko ili pravno lice, ili to za njihove potrebe radi treća strana - špedicija.

“U slučaju poštanskog prometa, prevoznik, Pošta Crne Gore, podnosi carinsku prijavu. Svaku pošiljku koja sadrži robu prati carinska deklaracija CN22/CN23. Kada je riječ o ekspresnim pošiljkama, carinski organ može, na zahtjev pravnog lica koje pruža usluge prenosa i uručenja ekspresnih pošiljki, izdati odobrenje za deklarisanje ekspresnih pošiljki u posebnom postupku”, rekli su iz Uprave carine “Vijestima”, dodajući da se propisi u ovom dijelu nisu mijenjali.

Dozvolu za obavljanje komercijalnih poštanskih usluga, prema registru dostupnom na sajtu Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), ima 31 firma.

Ipak, nezvanično, samo se jedna firma bavi distribucijom paketa sa Ali Ekspresa bez dodatne naknade.

Iz te firme nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” ko je njihov inostrani partner preko kojeg uvoze robu.

Svaka će pošiljka biti carinjena?

Nacrtom nove fiskalne strategije, koja je trenutno na javnoj raspravi, predviđa se ukidanje olakšice na neoporezivanje pošiljki malih vrijednosti, ispod 75 eura.

To znači da će svaka pošiljka biti carinjena.

U Srbiji su pošiljke iz inostranstva čija je vrijednost manja od 50 eura oslobođene carinskih i poreznih dažbina. U Hrvatskoj su pošiljke izvan Evropske unije čija je vrijednost manja od 22 eura oslobođene carinskih i poreznih dažbina. U Bosni i Hercegovini pošiljke vrijednosti između 22 i 150 eura podliježu plaćanju PDV-a, ali su oslobođene carine.

Vjerujemo da će institucije sistema provjeriti o čemu je riječ, da li se propisi poštuju i da li eventualno pojedina pravna lica nezakonito pružaju univerzalne poštanske usluge u međunarodnom poštanskom saobraćaju, za šta licencu u Crnoj Gori posjeduje samo Pošta Crne Gore”, poručuju iz tog preduzeća