Utakmica za sve ukuse i samo bod kao utjeha

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore doživjela drugi poraz na Olimpijskim igrama u Parizu - bolja je bila Grčka na peterce (17:16). “Ajkule” su gotovo sve vrijeme imale prednost, u dva navrata i tri gola prednosti, ali su morale da se pomire s još jednim neuspjehom

43132 pregleda5 komentar(a)
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Ni nakon 10 godina crnogorski vaterpolisti nisu pobijedili Grčku na najvećim takmičenjima, a poslije 32 minuta borbe u “Akvatik centru” u Parizu nikom nije lako da prihvati da negativna serija nije završena baš sinoć u 2. kolu grupe A olimpijskog turnira.

Imala je Crna Gora jednostavno sve, žargonski rečeno i glavu i rep protiv aktuelnog olimpijskog vicešampiona, ali je po ko zna koji put propustila šansu da vrhunsku partiju kruniše trijumfom nad favoritom - izgubila je na peterce (17:16, 12:12 u regularnom dijelu) koje je jedva izborila dvije sekunde prije kraja, uprkos tome što je gotovo sve vrijeme vodila.

Žal mora da postoji iz jednostavnog razloga što su “ajkule” konačno na vrhunskom nivou odigrale - upravo tako, vrhunski. Strpljivo u napadu, sa samo jednim promašenim šutem s igračem više (devet od 10), fanatično u odbrani... Sve je jednostavno bilo tu, ali umjesto da osvoji velika tri boda naša selekcija je stigla do jednog - nije ni to nebitno, može i on da presudi na kraju, ali to bi značilo da se ušlo u ozbiljne kalkulacije na putu ka četvrtfinalu.

Crna Gora je već u prvom minutu ostala bez Vladana Spaića koji je isključen s pravom zamjene nakon što je, ispostavilo se, prerano ušao u igru. Mislio je centar Marseja da je Grcima priznat gol u napadu s igračem više, da je akcija završena, a sudijski par se u toj situaciji nije proslavio. Pravila govore da je Spaić morao da bude isključen i da se njegova greška kazni petercem. Tako su Heleni poveli 1:0 preko Genidunijasa.

A od tog momenta je tim Vladimira Gojkovića imao kontrolu i igre i rezultata - poveo je 4:2 na kraju prve četvrtine, početkom druge i 5:2 kada se upisao Marko Mršić. Flertovale su tada “ajkule” i sa plus četiri, nije do toga došlo, a posljednji put su tri razlike imale sredinom drugog perioda kada je bilo 7:4.

U drugom dijelu je viđen “rat” u bazenu, Grci su se približavali, Crna Gora odbijala nalet, sve do četiri minuta do kraja i pogotka Kakarisa za 10:10, i to iz odbitka pošto se naš nacionalni tim odbranio s igračem manje. Bilo je potom i 11:11, Grčka je prvi put povela 29 sekundi prije kraja trećim golom Vlahopulosa, ali je posljednju riječ imao Vasilije Radović.

Ostale su samo dvije sekunde, a bek Jadrana je poslao loptu pod prečku za 12:12 i izborio peterce. U njima je viđen samo jedan promašaj, prečku je uzdrmao Bogdan Đurđić, pa je Crna Gora osvojil bod, a Grčka dva.

Vlado Popadić je bio četvorostruki strijelac u našem timu, po dva gola su postigli Vasilije, Đuro Radović i Mršić, dok su po jednom mrežu tresli Stefan Vidović i Đurđić.

Naredni rival je najteži mogući - Italija, koja je juče lako savladala Hrvatsku (14:11), nakon što je na otvaranju bila ubjedljiva u duelu sa Sjedinjenim Američkim Državama - 12:8.

CRNA GORA - GRČKA 16:17 - NAKON PETERACA (4:2, 3:3, 2:3, 3:4)

Pariz - “Akvatik arena”. Gledalaca: 4.900. Sudije: Ome (Njemačka), Kovač-Čatloš (Mađarska). Igrač više: Crna Gora 10 (9), Grčka 14 (6). Peterci: Grčka 1 (1).

Crna Gora: Lazović, Mršić 2, Perković, Vujović, Mačić, Popadić 4, Vidović 1, Đurđić 1, Đ. Radović 2, Spaić, Matković, V. Radović 2, Tešanović (sedam odbrana).

Grčka: Cerdevas (devet odbrana), Genidunijas 1, Skubakis 1, Kalogeropulos 2, Fudulis 1, Papanastasiju 1, Gilas 1, Argiropulos 1, Papanikolau, Kakaris 1, Nikolaidis, Vlahopulos 3, Corcatos.

Standings provided by Sofascore