Ko je Ismail Hanije: Umjereni lider Hamasa koji je vjerovao u mir, čak i nakon što mu je Izrael masakrirao porodicu

"Što više ubijate ili se rješavate umjerenih, to više tvrdolinijaši dolaze do izražaja, ili pretvarate umjerene u tvrdolinijaše... Misliti da će nešto ovakvo baciti Hamas na koljena, ili prisilno promijeniti pokret, to je ozbiljno pogrešna procjena", ocijenila je Tahani Mustafa iz Međunarodne krizne grupe

10822 pregleda9 komentar(a)
Umio je da "zapali" masu: Ismail Hanije u Gazi 2009., Foto: REUTERS

Hamas je opisao ubistvo svog političkog vođe, Ismaila Hanijea, kao ozbiljnu eskalaciju koja neće ostati bez odgovora. Atentat koji se tokom noći odigrao u Iranu će se smatrati ozbiljnim udarcem za napore da se osigura prekid vatre u Gazi, dok pregovori uz posredovanje SAD-a, Katara i Egipta i dalje traju nakon višemjesečnih razgovora.

Grupa je okarakterisala ubistvo Hanijea kao podmuklo. Brigada Kasam, oružano krilo Hamasa, saopštila je da u pitanju "kritičan i opasan događaj koji vodi bitku u nove dimenzije i imaće velike posljedice za cijeli region".

Hanije je dugo bio na čelu Hamasovog politbiroa i smatran je umjerenom figurom unutar pokreta, čija je uloga postala ključna u kontinuiranim diplomatskim naporima da se osigura prekid vatre.

Katarski premijer, šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Tani, izrazio je očajanje zbog ubistva, strahujući da će to dodatno ugroziti već krhke pregovore o prekidu vatre. "Kako medijacija može uspjeti kada jedna strana ubija pregovarača sa druge strane?", upitao je.

Hanije (62) je izabran za šefa političkog krila 2017. godine, prije nego što je napustio Gazu i otišao u egzil u Katar dvije godine kasnije. Iz egzila je postao lice međunarodne diplomatije palestinske grupe, putujući između Turske, Irana i Katara, pridruživši se grupi vođa Hamasa koji su se sklonili u Dohu i nisu mogli da se vrate u Gazu. Ipak, Hanije je bio viđen kao ključna linija komunikacije sa tvrdolinijašima poput Jahje Sinvara u blokiranoj teritoriji.

Diplomate, zvaničnici i posmatrači smatrali su ga relativno pragmatičnim u poređenju sa drugim militantnijim glasovima koji su isplivali u Gazi. "Nije bio samo diplomata, već i umjerenjak, neko ko je bio spreman da razmotri da su pomirenje i diplomatija sa Izraelom pravi put", rekla je Tahani Mustafa iz Međunarodne krizne grupe.

"Što više ubijate ili se rješavate umjerenih, to više tvrdolinijaši dolaze do izražaja, ili pretvarate umjerene u tvrdolinijaše... Misliti da će nešto ovakvo baciti Hamas na koljena, ili prisilno promijeniti pokret, to je ozbiljno pogrešna procjena", ocijenila je ona.

Brigade Kasam su pohvalile Hanijeove "značajne doprinose" u izjavi povodom njegove smrti, rekavši da je igrao važnu ulogu u "jačanju otpora i ujedinjavanju napora sinova nacije".

Hanijeovi saveznici, pa čak i bivši rivali, osudili su atentat, usred straha da bi njegova smrt tokom posjete Teheranu mogla izazvati snažan odgovor.

Palestinski predsjednik, Mahmud Abas, nazvao je ubistvo kukavičkim činom i ozbiljnom eskalacijom, a turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, koji se često sastajao sa Hanijeom u Ankari, nazvao ga je podlim činom.

Turski ministar vanjskih poslova, Hakan Fidan, veteran pregovarač, podijelio je na društvenim mrežama fotografiju na kojoj je sa Hanijeom.

"Posvetio je svoj život Palestini i donošenju mira. Svjedoci smo napora koje je nedavno uložio da postigne prekid vatre. Čak i kada su članovi njegove porodice masakrirani od strane Izraela, nikada nije izgubio vjeru u mir", napisao je Fidan.

Hanije je rođen 1963. u izbjegličkom kampu Šati u Gazi, postao je aktivan u politici dok je studirao arapsku književnost na univerzitetu u Pojasu Gaze. Pridružio se Hamasu kada je osnovan tokom prve palestinske intifade 1987. i više puta su ga izraelske vlasti hapsile i zatvarale.

Prvo je prognan u Bejrut 1992. godine, vratio se u Gazu godinu dana kasnije i brzo napredovao u redovima Hamasa 1997. godine nakon što je postavljen za vođu kancelarije osnivača grupe, šeika Ahmeda Jasina.

Hanije sa šeikom Ahmedom Jasinom, osnivačem Hamasafoto: REUTERS

Do 2003. postao je pouzdani saradnik, fotografisan u Jasinovoj kući u Gazi kako drži telefon kvadriplegičaru da može učestvovati u razgovoru.

Obojica su ranjeni u izraelskom vazdušnom napadu u Gazi te godine, a Jasin je obećao da "politika atentata neće ugasiti Hamas" nakon toga. Izrael je ubio Jasina u helikopterskom napadu godinu dana kasnije.

Hanije je bio rani zagovornik političke agende grupe. i 2006. je postao palestinski premijer nakon što je Hamas osvojio najviše mjesta na palestinskim parlamentarnim izborima. Preživio je drugi pokušaj atentata te godine kada je bio meta vatrenog oružja na prelazu Rafa sa svojom pratnjom. Hamas je za pokušaj okrivio bivšeg lidera Fataha u Gazi, Mohamada Dahlana, ali je on odgovorio da je "ubistvo Hanijea čast koju ne može pripisati sebi".

Pokušaj ubistva Hanijea nije mnogo ugrozio njegovo vođstvo, ali ga je Abas smijenio sa mjesta premijera 2007. godine nakon što se Izrael povukao iz Gaze, a Hamas preuzeo kontrolu. Uprkos njegovom iskustvu, postao je viđen kao zagovornik pomirenja sa Fatahom, uključujući prisustvovanje nedavnom potpisivanju sporazuma o jedinstvu u Kini.

Hanije je takođe znao kako da uzburka masu, smiješeći se dok je pozdravljao pristalice uz povike "otpor" nakon što je prekid vatre označio kraj izraelskog napada na Gazu 2012. godine. Drugi, mnogo duži izraelski napad na teritoriju 2014. ciljao je njegovu kuću.

Vladao je Gazom do 2017. godine, kada je izabran za šefa političkog biroa Hamasa tokom unutrašnje borbe za moć. Kada je napustio Gazu dvije godine kasnije, naslijedio ga je tvrdolinijaš Sinvar.

Iz stalnog egzila, Hanijeova uloga bila je izgradnja mostova sa strancima koji podržavaju grupu, posebno obnavljanje odnosa sa Iranom koji su se narušili nakon ustanka u Siriji, što je rezultiralo da Teheran pojača snabdijevanje Hamasa većim i sofisticiranijim oružjem.

Ismail Hanije i ajatolah Ali Hamneifoto: REUTERS

Američki Stejt Department proglasio je Hanijea teroristom 2018. godine, rekavši da je bio "zagovornik oružane borbe, uključujući i ubistva civila". Međunarodni krivični sud je ranije ove godine saopštio da želi da izda nalog za njegovo hapšenje, optužujući ga za umiješanost u planiranje napada 7. oktobra na gradove i kibuce na jugu Izraela tokom kojih je ubijeno 1.200 Izraelaca, a oko 250 je uzeto kao taoci.

Nakon napada, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da je "svaki vođa Hamasa mrtav čovjek".

Ta prijetnja je ove godine odnijela mlade članove Hanijeove porodice koji su ostali u Gazi. Snimljen je u aprilu dok je primao vijest da su trojica njegovih sinova - Hazem, Amir i Mohamad - ubijeni zajedno sa četvoro njegovih unučadi kada je izraelski vazdušni napad ciljao auto u kojem su se vozili. Hanije, čija su brada i kosa tada bile potpuno bijele, kratko je pogledao prema nebu prije nego što je zatvorio oči i klimnuo, čvrsto sklopivši ruke ispred svog torza.

Tada je rekao da napad neće promijeniti zahtjeve grupe za trajnim prekidom vatre i povratkom raseljenih Palestinaca u njihove domove.

"Sav naš narod i sve porodice Gaze su platile visoku cijenu u krvi, i ja sam jedan od njih", kazao je tada Hanije.