Crmničani zakazali novu blokadu tunela Sozina za nedjelju, poručuju da sa gnušanjem odbacuju političke igre

Podsjećaju da od prvog dana nisu željeli da dozvole miješanje politike u njihovu priču, a s obzirom na najnovija dešavanja, te reakcije i izjave raznih aktera, nekima, koji su jasno zauzeli stav i pružili im podršku se zahvaljuju, dok drugima poručuju: ,,hvala vi, ne treba nam ništa"

12423 pregleda51 komentar(a)
Sa jedne od prethodnih blokada, Foto: Marija Pešić

Mještani Crmnice organizovaće u nedjelju od 17 do 19 sati novu blokadu tunela Sozina, rekli su Televiziji Vijesti organizatori protesta, nakon što Skupština Crne Gore juče nije usvojila izmjene Zakona o putevima po kojima je trebalo da mještani, koji žive sjeverno od naplatne rampe ali i oni koji iz Bara i Sutomora dolaze da obrađuju imanja u Crmnici, budu oslobođeni plaćanja putarine.

"Izražavamo žaljenje što u Skupštini Crne Gore predlog dopuna Zakona o putevima nije dobio potrebnu podršku i što su poslanici propustili priliku da pokažu posvećen odnos prema jednoj zajednici iz ruralne sredine koja je kroz istoriju puno dala cijeloj Crnoj Gori, a koja zbog loših odluka raznih aktera političke pozornice, decenijama trpi konsekvence, zbog čega kao posljedicu imamo otete resurse (tunel, vodoizvorišta, nacionalni park, devastaciju prirode prilikom izgradnje regionalnog vodovoda), od čije ekspolatacije naš narod nema ništa, te se suočava sa iseljavanjem, bori se za pristup osnovnim uslugama, zbog geografske odvojenosti i udaljenosti od administrativnog centra, odvojenosti od svih normalnih životnih potreba, obrazovnih, zdravstvenih, sportskih pa i zabavnih i drugih, a što je dodatno i višestruko otežano zbog naplate putarine kroz tunel Sozina", kažu organizatori.

Podsjećaju da od prvog dana nisu željeli da dozvole miješanje politike u njihovu priču, a s obzirom na najnovija dešavanja, te reakcije i izjave raznih aktera, nekima, koji su jasno zauzeli stav i pružili im podršku se zahvaljuju, dok drugima poručuju: ,,hvala vi, ne treba nam ništa"! Dodaju da su zbunjeni nekim podrškama' ali očekuju da će se sve vrlo brzo razjasniti. Napominju i da, iako je navedeno u medijima da su neki mještani razočarani u DPS, oni kao organizatori protesta nisu nikad do sad niti će o ovom pitanju pregovarati sa partijama, te nas ni DPS ni niko ne može razočarati ili prevariti, jer ništa od njih nismo ni očekivali, a prava adresa su institucije, koje su izgleda, ne prvi put, pokazale da im interes sopstvenog naroda nije na prvom mjestu.

"Svim partijama neka je sa srećom, a mi ćemo naravno prema onima koji su jasno i iskreno pokazali da im je stalo do rješavanja našeg problema imati poseban odnos. Naši precizirani zahtjevi su predati Monteputu, kao i Opštini Bar od kojih očekujemo hitnu reakciju i od kojih zavisi da li će biti daljeg nastavka blokade tunela, a podsjećamo da i poslije više mjeseci od zahtjeva i dalje nismo pozvani na razgovor kod predsjednika opštine Bar. Zbog cjelokupne javnosti pitamo: da li u Crnoj Gori postoji selo gdje se nalazi tunel sličan tunelu Sozina ili bilo koji drugi, a za koji se već 19 godina naplaćuje prolaz kao što je to kod nas slučaj?", kažu organizatori protesta.

Da ne bi bilo manipulacija, napominju da su njihovi zahtjevi u potpunosti u skladu sa evropskom praksom jer se u javno pominjanoj direktivi EU navodi da se svakoj državi članici daje pravo da sama uredi pitanje naplate putarine, posebno kad je u pitanju stanovništvo ruralnih oblasti.

,,Takođe svi naši protesti su bili organizovani na način da ne bude nikakvog negativnog uticaja na privredu ili bilo koji drugi aspekt života, te smo dozvolili da se saobraćaj nesmetano odvija alternativnim dionicama, a i sami protesti su vrlo kratko trajali, te je saobraćaj na potezu prema tunelu Sozina u svim navratima vrlo brzo normalizovan", dodaju organizatori blokada.

Na kraju poručuju da ako nadležne institucije, počev od lokalne samouprave hitno ne počnu da rade svoj posao i ne riješe nagomilane probleme na području Crmnice, biće prinudjeni da sami sve riješe što će značiti jednu sveopštu reviziju administrativnog uređenja i preuzimanje upravljanja svega što im pripada, u svoje ruke.