Setebelo - najveći izazov za „ajkule”

Dva poraza su iza crnogorskih vaterpolista na Olimpijskim igrama. Oba su bolna na svoj način, pogotovo onaj na peterce od Grčke, a nova šansa da se upiše trijumf je Italija (16.35) koja je do sada u grupi A pokazala najviše

16998 pregleda9 komentar(a)
“Nema vremena da gledamo unazad”: Stefan Vidović, Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Velika šansa da se savlada vrhunski protivnik je propuštena, crnogorski vaterpolisti definitivno imaju za čime da žale poslije duela sa Grčkom, ali nema ni vremena ni potrebe da očajavaju iz prostog razloga što je put do četvrtfinala olimpijskog turnira i dalje otvoren.

“Ajkule” su u duelu sa Helenima pale na peterce, to im je donijelo jedan bod koji vjerovatno nije neka utjeha pred okršaj sa ekipom koja je do sada u Parizu pokazala najviše.

Danas od 16.35 časova naši vaterpolisti izlaze na megdan Italiji, još jednom velikom rivalu protiv kojeg se nisu proslavili u posljednje vrijeme. Naprotiv, uglavnom su glatko gubili, često i izgledali nemoćno, ali sada je nova šansa. Iza Crne Gore su dvije ozbiljne utakmice, ova će možda biti i najteža.

- Turnirski sistem je takav da nemate puno vremena da gledate unazad, već se odmah okrećete onom što slijedi. Odigrali smo dva meča na visokom nivou i možemo da žalimo što nismo uzeli koji bod više - rekao je Stefan Vidović, strijelac jednog gola u duelu sa Grčkom.

Crna Gora je u tom susretu bila u prednosti gotovo tri i po četvrtine, imala je i po tri gola viška...

- Bilo je što je bilo, ostajemo pozitivni i mislim da imamo razloga za to. Pokazali smo ozbiljan nivo igre, a bilo i loših perioda koji su učinili da izgubimo od Grčke. Osvojili smo bod, a realno smo mogli sva tri - kazao je Vidović.

VRHUNSKI IGRAČI S VELIKIM ULOGAMA - TO PRAVI RAZLIKU

Gdje je Crnoj Gori mjesto na svjetskoj vaterpolo mapi? Da je favorit - nije.

- Moramo da podsjetimo na to da smo na startu igrali protiv Hrvatske, koja je svjetski šampion, da smo se sastali sa Grcima, olimpijskim vicešampionima. Nekada kao da se zaboravi to ko su nam protivnici, ali mislim da možemo da budemo ponosni na igru u prve dvije utakmice. Iako ishod tih mečeva nije bio najbolji - jasan je Vidović. “Setebelo” je na otvaranju lako savladao Sjedinjene Američke Države, a onda i nadigrao Hrvatsku.

- Mislim da Italija i Španija igraju najbolje i da imaju najkonstantniju formu na Igrama. Zato su i favoriti, mada su to bili i prije turnira. Šta ih izdvaja u odnosu na nas? Kao i Grčku i Hrvatsku - imaju vrhunske igrače sa velikim ulogama u najboljim timovima. To je ono što nama nedostaje - kaže Vidović.

Dvije pobjede bi trebalo da budu dovoljne za plasman među osam najboljih. Najrealnije je da ih Crna Gora traži protiv SAD i Rumunije u posljednja dva kola (subota pa ponedjeljak).

- Nemamo pravo da kalkulišemo, niti imamo mogućnosti za to. Ovdje je prvi cilj plasman u četvrtfinale i želimo da to osiguramo u naredna tri meča. Imali smo dvije teške utakmice, ali nema umora - ne razmišljamo o tome i mislim da je to jedini ispravan stav u ovom momentu - naveo je Vidović.

TEŠANOVIĆ: PROTIV ITALIJE MORAMO DA USPORIMO RITAM

Golman Petar Tešanović je bio na klupi protiv Hrvatske, a u duelu sa Grčkom je imao sedam odbrana. Nije mogao da spriječi poraz na peterce.

- Odigrali smo dobar meč protiv Grčke, na kraju osvojili bod i šteta je, jer smo mogli da dobijemo u regularnom dijelu. Moramo da gledamo naprijed, ima još tri utakmice. U posljednje dvije godine pružamo jak otpor najboljim selekcijama, uglavnom su to mečevi na jednu loptu u kojima prevagne iskustvo rivala, ali vjerujem da ćemo naučiti na sopstvenim greškama - rekao je Tešanović i dodao:

- Bili smo veoma dobri u napadu, a i odbrana je bila na dobrom nivou. U finišu smo primili dva nesrećna gola iz odbitka, u presudnim momentima je to odvelo meč na stranu protivnika. Pokazali smo da možemo da igramo sa svima, igraćemo i protiv Italije na pobjedu.

Crna Gora ne može da pliva kao Italija, smatra novi čuvar mreže Marseja, koji je donedavno nosio kapicu Breše.

- Treba da svedemo utakmicu na pozicioni napad, jer su Italijani veoma brzi i žele kontranapade. Što se tiče njihovog kvaliteta u napadu - imaju slabije centre nego Hrvati i Grci, tu možemo da ostvarimo veliku prednost - tvrdi Tešanović.

I prije početka se očekivalo da ovo bude jedan od najkvalitetnijih vaterpolo turnira, a sve što se dogodilo u prva dva kola govori da su u Pariz došle najbolje ekipe na svijetu. Tako je Japan mučio Srbiju, onda i Francusku, dok su Srbi - olimpijski šampioni - u drugoj rundi deklasirani od Australije.

- Sve se vidjelo na startu, pokazuje se i u u drugoj grupi koliko je turnir izjednačen. Ima 10 timova koji kada imaju dobar dan mogu svakog da savladaju. Znači i to što smo uopšte ovdje, iako se podrazumijeva da smo dio OI, ali nije to tako lako. Nadam se da ćemo preći te stepenice i “dječije bolesti” i da ćemo se uskoro uključiti u borbu za medalju - zaključio je Tešanović.

Crna Gora je posljednji put na velikom takmičenju savladala Italiju prije četiri i po godine na Evropskom prvenstvu, kada je i osvojila posljednju medalju (bronzu). Tada je Gojkovićev tim u četvrtfinalu slavio 10:8. Nakon toga ima tri ubjedljiva poraza, zaključno sa Eurom u Hrvatskoj u januaru ove godine kada je u četvrtfinalu bilo 14:8 za Italijane.

Kampanja: Treba da zadržimo ovaj tempo

Italija je na otvaranju bila sigurna protiv Amerikanaca (12:8), a da su joj dometi na Olimpijskim igrama najveći postalo je jasno poslije načina na koji je “odradila” Hrvatsku - bilo je 14:11 bez ikakvih problema.

“Setebelo” gotovo da nema manu, takav je jednostavno sistem koji je postavio selektor Alesandro Kampanja.

Italija ove godine već ima srebro (sa Svjetskog prvenstva) i bronzu (šampionat Evrope), a sada pokazuje da ima kvalitet da cilja i najsjajnije odličje na OI. Na olimpijsko zlati čeka još od od 1992.

- Treba da zadržimo ovaj ritam, ali znamo da to neće biti jednostavno - rekao je Kampanja, koji je na klupi Italije od 2008.

Za Kampanju nema iznenađenja, zna da Crna Gora ne smije da se potcijeni.

- Poznajemo se dobro, Crna Gora je poletna ekipa, plivački veoma dobra i biće težak meč, pogotovo nakon što je poražena u prva dva duela. U tim utakmicama je pokazala kvalitet koji nije sporan i sigurno će biti teško. Mi moramo da budemo spremni da odgovorimo - kazao je Kampanja.