Saliven: SAD radile na razmjeni zatvorenika koja bi uključila i Navaljnog

Navaljni je umro u arktičkom zatvoru pod sumnjivim okolnostima 16. februara

9130 pregleda1 komentar(a)
Saliven, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) su radile na razmjeni zatvorenika koja bi uključila i ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog prije njegove smrti, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven.

Navaljni je umro u arktičkom zatvoru pod sumnjivim okolnostima 16. februara.

Saliven je prvi zvaničnik američke vlade koji je javno potvrdio da su u to vrijeme bili u toku pregovori o zamjeni zatvorenika s Navaljnim.

U obraćanju 1. avgusta, američki predsjednik Džozef Bajden rekao je da su neki od Navaljnijevih saradnika bili uključeni u razmjenu zatvorenika uključujući Liliju Čaniševu, Kseniju Fadejevu i Vadima Ostanina.

Bajdenfoto: Reuters

Bajden je potvrdio da su među razmijenjenima novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševa, kao i novinar Vol strit džornala Evan Gerškovič, te bivši američki marinac Pol Vilan i Vladimir Kara-Murza, opozicioni aktivista, rusko-britanski državljanin.

Rusija, SAD i nekoliko drugih zemalja sprovele su 1. augusta razmjenu zatvorenika, među kojima je 16 osoba oslobođenih iz ruskog pritvora.

Navaljni, dugogodišnji borac za borbu protiv korupcije i najistaknutiji ruski opozicioni političar više od jedne decenije, imao je 47 godina kada je preminuo u ruskom zatvoru.

U vrijeme smrti, ovaj istaknuti kritičar Kremlja, služio je 19-godišnju kaznu zbog optužbi za ekstremizam koji su on, njegove pristalice, zapadni zvaničnici i drugi nazvali politički motivisanim.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u martu potvrdio da je Navaljni trebalo da bude razmijenjen za neke od zatvorenika u zapadnim zemljama.

Pošto je tada obezbijedio peti predsjednički mandat na izborima, na kojima nije imao ozbiljnog rivala, Putin je rekao novinarima da su mu ljudi koji nisu dio njegove administracije nekoliko dana prije smrti Navaljnog rekli o planiranoj razmjeni "za neke ljude" zatvorene na Zapadu.

Putin je kazao da je odmah pristao na to pod uslovom da se Navaljni nikada ne vrati u Rusiju, prenio je tada Bi-Bi-Si.

Bajden zahvalio Erdoganu

Bajden je zahvalio danas svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu poslije velike razmjene zatvorenika između Rusije i više zapadnih zemalja realizovanog u Ankari, saopštilo je tursko predsjedništvo, prenosi agencija Beta.

"Tokom razgovora američki predsjednik Bajden je zahvalio predsjedniku Erdoganu na naporima čiji cilj je bio da se dobro odvije razmjena zatvorenika", piše u saopštenju turskog predsjedništva.

Turska je u Ankari koordinirala razmjenu 26 zatvorenika Rusije i više zapadnih zemalja, među kojima je i američki novinar Evan Gerškovič, objavilo je danas tursko predsjedništvo poslije izvještaja medija da je u toku velika razmjena zatvorenika između Rusije i SAD.

"MIT (turska obavještajna služba) sprovela je u Ankari najveću operaciju razmjene zatvorenika u posljednje vrijeme koja je uključila razmjenu 26 osoba iz zatvora u sedam zemalja (SAD, Njemačka,Poljska, Slovenija, Norveška, Rusija i Bjelorusija)", saopštilo je tursko predsedništvo, precizirajući da je sedam aviona učestvovalo u prevozu zatvorenika.

Među razmijenjenim zatvornicima Rusiji je predat i Vadim Krasikov, osumnjičeni ruski agent zatvoren u Njemačkoj zbog ubistva bivšeg čečenskog separatističkog komandata u Berlinu 2019. godine, saopštilo je tursko predsjedništvo.