Sad Mandić "uči" kolege kako da glasaju: Ni nova vlast ne može bez "dirigenta"

Prekjučerašnje izjašnjavanje u Skupštini podsjetilo na situaciju iz vremena vlasti DPS-a, kad je tadašnji šef parlamenta Ivan Brajović ponovio glasanje jer su njegove kolege podržale predlog opozicije. Sve dok partijski interesi budu ispred javnog, nastavićemo da gledamo taster-ministre i taster-poslanike, kaže Milena Perović. Poslanici ne bi smjeli biti puki megafon izvršne vlasti, već kritičkim pogledom i s više moći nego opozicija doprinositi da vlast bude odgovornija, poručuje Damir Suljević

80533 pregleda56 komentar(a)
Morao da reaguje kad je primijetio da raste broj glasova “protiv”: Mandić, Foto: Skupština Crne Gore

To što je predsjednik Skupštine Andrija Mandić morao prekjuče na sjednici parlamenta da podsjeti kolege iz vlasti kako treba da glasaju, govori da se u Crnoj Gori stvari ni nakon smjene vlasti u avgusta 2020. godine suštinski nisu promijenile i da su parlamentarci svoju moć kao predstavnici građana, dobrovoljno i neodgovorno predali partijama.

To su za “Vijesti” ocijenili direktorica i novinarka nedjeljnika “Monitor” Milena Perović i saradnik na programima u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Damir Suljević.

U najvišem zakonodavnom domu u srijedu je prilikom izjašnjavanja o zaključku Odbora za ljudska prava na Izvještaj o stanju zaštite ličnih podataka i stanju u oblasti pristupa informacijama za 2023, dio poslanika vladajuće većine prvobitno pritisnuo taster “protiv”. Odnosno - da ne prihvataju zaključak odbora da se ne usvoji izvještaj koji je podnijela Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP).

Kad je primijetio da raste broj glasova “protiv”, Mandić je podsjetio kolege iz većine da je Odbor preporučio da se izvještaj ne usvoji i da treba da glasaju za zaključak tog skupštinskog tijela.

“Mi treba da podržimo zaključak našeg odbora”, rekao je šef Skupštine nakon što je dvadesetak poslanika pritislo taster “protiv”.

To je opozicija propratila smijehom i dobacivanjem: “Malo se popilo”.

“Nije se popilo, nego pričamo šta je predlog zaključka”, odgovorio je Mandić, koji je prije izjašnjavanja objasnio o čemu poslanici treba da odlučuju.

Glasanje je završeno tako što je usvojen zaključak kojim se ne prihvata izvještaj. Cijeli događaj izazvao je kritike na društvenim mrežama, u kojima su predstavnici vlasti nazivani, između ostalog, “taster-poslanicima”.

Situacija slična prekjučerašnjoj dogodila se u junu 2020, kad su poslanici tadašnje vladajuće većine, koju je predvodila Demokratska partija socijalista (DPS), izglasali zakon koji je predložila opozicija. Tadašnji šef parlamenta Ivan Brajović (Socijaldemokrate) ponovio je glasanje, prethodno objasnivši da se radi o opozicionom predlogu.

“Da ne bude nikakve dileme, ovaj zakon je predložen od strane opozicionih poslanika. Pošto je bilo zabune kod poslanika koji su glasali, predlog stavljam na ponovno glasanje”, kazao je tada Brajović.

Radilo se o predlogu Zakona o urgentnim mjerama podrške građanima Crne Gore zbog epidemije koronavirusa.

Podsjećajući da su se događaji nalik onom u srijedu dešavali u vrijeme dok je DPS bio centar parlamentarne većine, Milena Perović kaže da je tada nastao termin “taster-poslanik”. Ocjenjuje da se on s punim pravom može primjeniti i na zakonodavni dom nakon pada DPS-a 2020.

“Sve dok partijski interesi budu ispred javnog, a meritokratija i odgovornost samo dio podugačkog spiska predizbornih obećanja, nastavićemo da gledamo taster-ministre i taster-poslanike - kako kroje institucije i državu u skladu s interesima svojih partija ili drugih centara moći. Umjesto u interesu crnogorskih građana, koji ne treba da zaborave da su oni ti koji mijenjaju”, poručila je sagovornica.

“Imamo taster-poslanike i nakon pada DPS-a”: Milena Perovićfoto: Privatna arhiva

Damir Suljević kaže da je Skupština dosta urušila sama sebe kao instituciju, jer, navodi, niti poslanici pokazuju dovoljnu odgovornost prema funkciji koju obavljaju, niti čelnici Skupštine vode računa o kvalitetu rasprava i o tome da se sve njene nadležnosti sprovode.

“Zato nije iznenađenje, iako treba da sve zabrine, što se po nalazima posljednjeg ‘CG pulsa’, koji CGO i Institut Damar sprovode, Skupština našla na začelju institucija kojima se vjeruje. I ova situacija, sama po sebi, samo je jedan od mnogo primjera potkapacitiranosti poslanika”, naveo je Suljević komentarišući prekjučerašnje glasanje.

Prema njegovim riječima, ta situacija nije čak ni originalna, podsjećajući na slučaj s Brajovićem, kad opozicioni predlog u ponovljenom glasanju nije dobio podršku. Suljević kaže da “sindrom gomile” među poslanicima, a posebno onima koji u datom trenutku predstavljaju većinu, samo ukazuje koliko su oni svoju moć kao predstavnika građana dobrovoljno i neodgovorno predali partijama i njihovim čelnicima, pa sebi “dopuštaju ovakvo poniženje”.

“Nema istinskog demokratskog djelovanja bez kritičkog pristupa, i to važi i za Skupštinu. I to ne samo za opozicione poslanike, nego i poslanike vlasti koji ne bi smjeli biti puki megafon Vlade, već upravo svojim kritičkim pogledom i s više moći nego opozicija doprinositi da vlast bude odgovornija”, poručio je sagovornik.

Suljević: Većina poslanika ne čita o čemu glasa

Damir Suljević ukazuje na to da je, ako se pažljivo isprate tokovi parlamentarnih diskusija koje prethode glasanju, jasno da najveći dio poslanika nije ni pročitao predloge o kojima raspravlja.

“Konstruktivna rasprava ostaje incident u Skupštini Crne Gore, jer se, umjesto na diskusiju o predlozima, pretežno svodi na politička prepucavanja i ideološku promociju”, rekao je.

Podsjeća da su analize CGO-a, na osnovu podataka dobijenih od Skupštine, već pokazale da dobar dio skupštinara na odborima i plenumu govori minimalno, ili nimalo, čime je dozvoljeno da se uloga onih koji bi morali aktivno braniti interese svojih birača, svede isključivo na dodatan broj prilikom glasanja.

“Poslanici se ponižavaju”: Suljevićfoto: CGO

Ističe da je posebno pitanje integritet takvih poslanika, “jer oni u demokratskim društvima više ne bi imali ni legitimitet da se pojave pred biračima”.

“Zato su neophodne promjene izbornog sistema koje će učiniti da poslanici osjećaju i odgovornost prema građanima i građankama, a ne samo prema partijama i njihovim liderima”, konstatuje Suljević.

Bogdanović: Pravilno smo glasali, pripremamo se za sjednice

“Vijestu” su ključne aktere vladajuće većine - Pokret Evropa sad, partije bivšeg Demokratskog fronta (DF) i Demokrate pitale da prokomentarišu kritike da su “taster-poslanici”, na šta su odogovorili samo iz Demokrata.

Poslanik te stranke Boris Bogdanović, rekao je “Vijestima” da se svaki član njihovog kluba u parlamentu temeljno priprema za zasjedanja “na pripremnim sjednicama”.

“Svakom glasanju prethodi takođe sjednica kluba poslanika na kojoj se donosi odluka o načinu izjašnjenja članova kluba o svim tačkama dnevnog reda predmetne sjednice, na kojoj se analiziraju podnijeti amandmani. Iz priloženih materijala se jasno da zaključiti da su tokom trajanja sjednice poslanici Demokrata pravilno glasali, u skladu s odlukama kluba poslanika”, rekao je Bogdanović, dostavljajući “Vijestima” zapisnik sa sjednica kluba od 31. jula, uoči sjednice Skupštine.

On kaže da, “bez obzira što je nastao previd u glasanju pojedinih članova parlamenta iz drugih klubova”, misli da je nazivanje poslanika “tasterima” neprimjerena kvalifikacija opozicije.

“Jer ovakav slučaj previda nije se desio prvi put, već se dešavao i u nekoliko ranijih saziva, kad je sadašnja opozicija bila na vlasti”, konstatuje Bogdanović.