Kamala Haris osigurala potrebne glasove za demokratsku kandidaturu

Haris je trebalo da dobije 2.350 glasova delegata da bi formalno osigurala nominaciju, rečeno je iz njene kampanje

7064 pregleda8 komentar(a)
Haris, Foto: Reuters

Potpredsjednica Sjedinjenih Država Kamala Haris osigurala je dovoljan broj glasova delegata za osvajanje predsjedničke nominacije Demokratske stranke i šansu da postane prva Afromaerikanka i žena azijskog porijekla na čelu SAD-a.

Haris je postala je favorit za demokratsku nominaciju nakon što je predsjednik Džozef Bajden popustio pod pritiskom unutar stranke i povukao se iz trke prošlog mjeseca. Ona je brzo osvojila podršku uticajnih članova stranke i bila je jedini kandidat koji je ispunio uslove za demokratsku kandidaturu.

Delegati stranke su ove sedmice glasali virtuelno. Haris, koja se pridružila prenosu uživo gdje je najava objavljena, rekla je da će zvanično prihvatiti nominaciju sljedeće sedmice nakon što se završi period virtealnog glasanja.

"Ali već sada sam srećna što znam da imamo dovoljno delegata da osiguramo nominaciju," rekla je Haris, prva osoba crne i azijske rase koja je postala potpredsjednica SAD-a.

"I kasnije ovog mjeseca okupit ćemo se u Čikagu, ujedinjeni kao jedna stranka, gdje ćemo imati priliku zajedno proslaviti ovaj istorijski trenutak".

Haris je trebalo da dobije 2.350 glasova delegata da bi formalno osigurala nominaciju, rečeno je iz njene kampanje.

Lideri Demokratskog nacionalnog komiteta obećali su da će objaviti predsjedničkog kandidata do 7. avgusta, prije Demokratske nacionalne konvencije koja se održava u Čikagu od 19. do 22. avgusta.

Naveli su da je virtuelno glasanje bilo potrebno kako bi se osiguralo da je proces nominacije završen do 7. augusta, datuma do kojeg zakon države Ohajo zahtijeva da kandidat bude poznat kako bi se njegovo ime našlo na glasačkom listiću.

Američki izbori biće održani u novembru.