Francuzi i Argentinci se baš ne vole - Anrijevi momci bolji od Maskeranovih i tuča na kraju meča

Od Barselone 1992, kada je trijumfovala Španija, Evropa nije imala olimpijskog šampiona u fudbalu. S druge strane, posljednje zlatne medalje Africi su donijeli Nigerija 1996. i Kamerun 2000.

13686 pregleda1 komentar(a)
Na kraju utakmice došlo je do tuče igrača Francuske i Argentine, Foto: Reuters

Dvije evropske i dvije afričke selekcije - fudbalski turnir na Olimpijskim igrama dobio je polufinalste.

To će nakon uzbudljivog dana tokom kojeg su odigrani svi četvrtfinalni mečevi biti domaćin Francuska, komšijska Špansija i reprezentacije sa sjevera afričkog kontinenta Marako i Egipat.

A, "trikolori" koje vodi legenda Tijeri Anri među četrii najbolja stigli su protiv trenutno vjerovatno najomraženijeg rivala Argentine, sjajnim golom glavom majstora Kristal Palasa Žan-Filipa Matete u 5. minutu.

Kompletan meč u Bordou bio je previše nervozan, što možda i ne čudi kada je poznato da je mržnja između ove dvije selekcije krenula nakon finala Mundijala u Kataru, a podgrijana je nedavnim sramnim pjesmama Enca Fernandesa i "gaućosa" upućenih igračima Francuske koji imaju afričko porijeklo.

Pravo ludilo u Bordou je krenulo kada je nakon više od 100 minuta igresudija Ilgiz Tantašev odsvirao kraj.

U velikoj gužvi nije se znalo ko koga udara, a sve se nakon toga nastavilo i u tunelu na putu ka svlačionicama.

Maroko nastavlja sa fudbalskim bajkama - nakon Svjetskog prvenstva prije dvije godine sada je ponovo u polufinalu.

Ašraf Hakimi i drugovi u četvrtfinalu su bili bolji od Sjedinjenih Američkih Država sa 4:0, a jedan od golova bilo je djelo upravo beka Pari Sen Žermena. Uz njega mrežu "Amera" tresli su Sofijan Rahimi, Ilijas Ahomaš i El Mehdi Mauhub.

Španija je na krilima Fermina Lopesa (dva gola) i Abela Ruisa sa 3:0 eliminisala Japan, dok je Egipat tek nakon penal-ruleta srušio Paragvaj (1:1, nakon jedanaesteraca 5:4).

Ponedjaljak je dan za polufinala, a parovi su Francuska - Egipat i Španija - Maroko.

Od Barselone 1992, kada je trijumfovala Španija, Evropa nije imala olimpijskog šampiona u fudbalu. S druge strane, posljednje zlatne medalje Africi su donijeli Nigerija 1996. i Kamerun 2000.