Iran poručio da bi Hezbolah trebalo da pogodi Izrael "u dubini" i da se ne ograniči na vojne ciljeve

Hezbolah, saveznik palestinskog Hamasa koga podržava Iran, razmjenjuje gotovo svakodnevno vatru sa izraelskom vojskom duž izraelsko-libanske granice od početka rata u pojasu Gaze 7. oktobra, pokrenutog napadom bez presedana islamističkog pokreta Hamas na Izrael

5379 pregleda3 komentar(a)
Bejrut, glavni grad Libana, Foto: Reuters

Iran je saopštio danas da bi njihov saveznik Hezbolah trebalo da pogodi Izrael "u dubini" i da se ne ograniči na vojne ciljeve, kao odgovor na ubistvo vojnog šefa tog libanskog ekstremističkog pokreta kod Bejruta.

Vojni vođa Hezbolaha Fuad Šukr ubijen je u utorak uveče u izraelskom vazdušnom udaru na zgradu u južnom predgrađu Bejruta, u napadu u kome je poginulo još šest osoba među kojima pet civila.

U govoru u četvrtak, šef Hezbolaha Hasan Nasralah obećao je da će odgovoriti na tu "agresiju" na uporište Hezbolaha u glavnom gradu Libana, što je izazvalo strahovanje od nove eskalacije.

Poslije tog udara "predviđamo da će Hezbolah izabrati više ciljeva i da će udariti u dubinu (Izraela)", saopštilo je danas predstavništvo Irana pri Ujedinjenim nacijama, prenijela je zvanična iranska agencija Irna.

Hezbolah, saveznik palestinskog Hamasa koga podržava Iran, razmjenjuje gotovo svakodnevno vatru sa izraelskom vojskom duž izraelsko-libanske granice od početka rata u pojasu Gaze 7. oktobra, pokrenutog napadom bez presedana islamističkog pokreta Hamas na Izrael.

"Hezbolah i (izraelski) režim poštovali su određene linije napada koje je udar (u utorak uveče) prešao", saopštilo je iransko predstavništvo.

Zbog toga libanski pokret neće ograničavati svoj odgovor na vojne ciljeve, dodaje se u saopštenju.

Iran i Hamas optužili su Izrael i za ubistvo šefa palestinskog islamističkog pokreta Ismaila Hanijea u srijedu u Teheranu i obećali da će uzvratiti.