Olimpijski dnevnik: Turisti nisu napunili hotele i restorane, nije bilo gore u vrijeme koronavirusa

Cijene su u susret Igrama otišle u nebo, a sada se izgleda mijenja trend kako bi Pariz spasao ono što može da se spase

31739 pregleda23 komentar(a)
Mnogo je ovakvih slika na ulicama Pariza tokom OI, Foto: Reuters

Pariz je centar svijeta, bila je jedna od poruka organizatora tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara.

Biće centar sportskih dešavanja sve do 11. avgusta, ali da je zaokružio planetu teško - nije to subjektivan zaključak, već realnost iz ugla Francuza, konkretno ugostitelja koji su u organizaciji OI vidjeli pravu šansu da profitiraju u ljetnjim mjesecima.

I nakon sedam dana je vrijeme za presjek, pa golim okom može da se vidi da turisti, iako ih ima na svakom ćošku i u svakom dijelu Pariza, nisu napunili hotele, restorane, kafeterije, klubove...

Da je propast - nije, ali je primjetno nezadovoljstvo, uprkos tome što ugostitelji i hotelijeri tvrde da su zbog Olimpijskih igara čak i snizili cijene u odnosu na raniji period ove godine.

- Svi se sada pitaju šta su Parizu donijele Olimpijske igre. Do sada nije to ono što smo očekivali. Kao što može da se vidi u svako doba dana, restorani ne da nisu puni, prazni su - rekao nam je vlasnik restorana blizu hotela u kojem su smješteni crnogorski novinari.

Neke stvari jesu razumljive, ali...

- U Parizu uvijek računate na to da mještani nisu u gradu tokom ljeta, ali mnogi za mjesec jul kažu da je za nas ugostitelje bio najgori u posljednjih dvadesetak godina. Čak ni u godini koronavirusa nije bilo gore, jer je dostava hrane i pića funkcionisala praktično 24 sata dnevno.

Nije, naravno, ovo pravilo tokom Olimpijskih igara. Teško, ipak, i da je incident, jer su lokalni mediji posljednjih dana pisali o tome da je čak pust i čuveni Diznilend, gdje nema šta nema.

Cijene u hotelima i restoranima su u susret Igrama otišle u nebo, a sada se izgleda mijenja trend kako bi Pariz spasao ono što može da se spase.

Tako su hoteli snizili cijene noćenja tokom Olimpijskih igara na prosječnih i pristojnih 230 do 260 eura. Gotovo stotinak manje (342) nego što su zainteresovani za dolazak u Pariz tokom OI u prosjeku morali da izdvoje krajem juna ili na samom početku jula mjeseca.