Raste strah, može li doći do širenja sukoba: SAD jačaju vojno prisustvo na Bliskom istoku

Švedska je objavila da zatvara svoju ambasadu u Bejrutu pošto je prethodno savjetovala hiljadama svojih građana da napuste tu zemlju

8462 pregleda2 komentar(a)
Protest zbog ubistva Hanijea u gradu Sidonu u Libanu, Foto: Reuters

Raste strah od širenja sukoba na Bliskom istoku gdje Sjedinjene Američke Države (SAD) jačaju svoje vojno prisustvo, poslije ubistva vođe Hamasa pripisanog Izraelu i ubistva u izraelskom udaru visokog zvaničnika libanskog Hezbolaha za koje su Teheran i taj libanski pokret obećali da će se osvetiti.

Vašington je juče najavio da će pojačati američko vojno prisustvo u tom regionu "obzirom na mogućnost regionalne eskalacije od strane Irana i njegovih partnera".

Pengtagon je saopštio da jača vojno prisustvo da bi poboljšao zaštitu oružanih snaga SAD, pojačao podršku za odbranu Izraela i da spremi SAD za razne mogućnosti.

Da bi pojačali svoje vojno prisustvo u regionu SAD će rasporediti više ratnih brodova, nosača odbrambenih balističkih raketa i dodatnu eskadrilu borbenih aviona, saopštio je Pentagon.

Iran, Hamas i Hezbolah, obećali su da će se osvetiti i optužili su Izrael za ubistvo vođe Hamasa Ismaila Hanijea u srijedu koje se dogodilo dan poslije izraelskog udara u kome je ubijen vojni vođa Hezbolaha Fuad Šukr kod Bejruta.

Ta dva napada podstiču strahovanja o proširenju rata između Izraela sa jedne strane i Irana i grupa koje Iran podržava u Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu sa druge.

Predstavnik Irana u Ujedinjenim nacijama (UN) danas je rekao da očekuje da će Hezbolah udariti zone "u dubini" izraelske teritorije i da se neće ograničiti na vojne ciljeve.

Švedska je objavila danas da zatvara svoju ambasadu u Bejrutu pošto je prethodno savjetovala hiljadama svojih građana da napuste tu zemlju.

Kao znak rastuće zabrinutosti šire se glasine u Libanu o prekidu letova, a civilna avijacija negirala da je da je otkazala sve letove za Bejrut.

Međutim, aviokompanije Er Frans i Transavia produžile su najmanje do utorka prekid svojih letova za glavni grad LIbana.

Francuska je pozvala svoje državljane koji su u prolazu u Iranu da napuste tu zemlju što prije.

Prema libanskom bezbjednosnom izvoru pripadnik Hezbolaha ubijen je danas u udaru izraelskog drona na vozilo na jugu Libana.

Prema izvoru Hezbolaha, Iran i njegovi saveznici razmatraju dva scenarija - simultani odgovor ili odgovor u fazama svake strane.

Teheran je 13. aprila izveo napad dronovima i raketama na izraelsku teritoriju kao odgovor na udar na iranski konzulat u Damasku 1. aprila koji je pripisan Izraelu.

U međuvremenu izraelska vojska nastavlja svoju ofanzivu u pojasu Gaze gdje je Izrael obećao da će uništiti Hamas, na vlasti na toj teritoriji od 2007, koji Izrael smatra terorističkom organizacijom, kao što smatraju i SAD i EU.