Kompletirana četvrtfinala: Bogdanović i Jokić srušili Južni Sudan i u Pariz odveli i Grčku

Iz Lila u Grad svjetlosti idu SAD, Njemačka, Srbija, Kanada, Francuska, Australija, Brazil i Grčka

16089 pregleda2 komentar(a)
Foto: Reuters

Južni Sudan je još jednom oduševio košarkaški svijet, ali protiv klase Srbije - prije svega Bogdana Bogdanovića i Nikole Jokića - nije imao šansi.

Srbija je slavila sa 96:85, obezbijedila plasman u četvrtinale Olimpijskih igara i u Pariz sa sobom odvela Grčku kao jednu od najboljih trećeplasiranih selekcija. "Helenima" je bila potrebna pobjeda momaka Svetislava Pešića veća od tri razlike.

Kako je košarkaški turnir sa tri grupe bio malo zakompikovan očekivalo se da će žrijeb nakon grupne faze odrediti parove četvrtfinala, ali na kraju se sve poklopilo i bez pomoći kuglica.

S obzirom na to da u prvoj nokaut rundi ne mogu da se sastanu timovi koji su bili u istog grupi žrijeb za četvrtfinale nije bio potreban, pa će Srbija ići na Australiju, Kanada na Francusku, Sjedinjene Američke Države na Brazil, a Njemačka je dočekala Grčku.

Ipak, kuglice će odrediti potencijalne rivale u polufinalu, a taj žrijeb trebalo bi da se održi kasnije večeras.

Nije Srbija imala baš laganu noć u Lilu protiv debitanta na Olimpijskim igrama, iako se čini da je kontrolisala meč.

Na kraju, do pobjede je vodio Bogdanović, koji je upisao 30 poena uz četiri skoka i osam asistencija, a ujedno je i preskočio Miloša Teodosića po broju poena na vječnoj listi najboljih strijelaca Srbije.

Pratio ga je još jednom fenomenalni Nikola Jokić sa dabl-dabl učinkom - 22 poena, 13 skokova i četiri asistencije. Dvocifreni su bili još Vasilije Micić sa 15 poena uz po sedam skokova i asistencija, kao i Filip Petrušev sa 10 poena.

Kod Južnog Sudana istakao se se Karlik Džons koji je stigao do dabl-dabla (17 poena, 10 asistencija), a pratio ga je Marijal Šajok, koji je takođe ubacio 17 poena.

Četvrtfinalni dueli u čuvenoj dvorani Bersi igraju se u utorak.

Četvrtfinale

Utorak

SAD - Brazil

Njemačka - Grčka

Kanada - Francuska

Srbija - Australija