Za Monda je samo nebo granica - Duplantis preskočio i 6,25 i deveti put postavio svjetski rekord

Zlato iz Tokija jedan od najboljih sportista planete odbranio je još na šest metara, a onda je krenuo da pomjera rekorde - najprije sa 6,10 oborio olimpijski, a potom iz trećeg pokušaj i svjetski

12240 pregleda3 komentar(a)
Duplantis nakon što je postavio novi svjetski rekord, Foto: Reuters

Posljednji pokušaj, krcati "Stad de Frans" ostao je do kasno u noć i čekao samo njega, čekao je novi svjetski rekord... A, onda je Mondo uradio ono što najbolje zna - deveti put je pomjerio granice snova.

Samo je nebo granica za Armanda Duplantisa - švedski atletičar rođen u Sjedinjenim Američkim Državama granicu snova u skoku u vis postavio je na Olimpijskim igrama u Parizu.

Ona je sada 6,25 - i vjerovatno je samo pitanje dana kada će ponovo biti srušena.

Zlato iz Tokija jedan od najboljih sportista planete odbranio je još na šest metara, a onda je krenuo da pomjera rekorde - najprije sa 6,10 oborio olimpijski, a potom iz trećeg pokušaj i svjetski.

Za eksploziju u Sen Deniju, za njegov trk preko "Stadiona Francuska" i još jednu stranicu atletske istorije sa njegovim potpisom...

Koliko je i ovog puta bio samo priča za sebe, najbolje govori podatak da je srebrnu medalju osvojio Amerikanac Sem Kendriks sa 5,95, dok je bronzani Grk Emanuil Karalis stao na 5,90 - visini koju Mondo nije ni pokušao da preskače, već je odmah krenuo sa 5,95.

Prvi put Duplantis je svjetski rekord srušio 8. februara 2020. u poljskom Torunju - prije njega rekorderi su bili Reno Lavileni iz 2014. kada je u dvorani skočio 6,16 i legendarni Sergej Bubka 1994. na otvorenom sa 6,14.