Hadžić: Poništiti javni poziv za korišćenje šumama za ovu godinu

"Jasno podržavam i protest drvoprerađivača koji je najavljen jer postojećim tenderom se definitivno favorizuju tri, četiri velika ponuđača, koji će po dobroj ranijoj parksi sve izvesti za Kosovo i Albaniju"

7460 pregleda7 komentar(a)
Hadžić, Foto: Savo Prelević

Poslanik sa liste Pokreta Evropa sad (PES) Seid Hadžić pozvao je da se poništi javni poziv za korišćenje šumama za ovu godinu.

"Nakon detaljnijeg upoznavanja uslova u potpunosti sam saglasan da tender treba poništiti te stoga pozivam ministra Jokovića da objasni javnosti, preuzme odgovornost, te da u konačnici sa Upravom ponište Javni poziv za korišćenje šumama za ovu godinu. Jasno podržavam i protest drvoprerađivača koji je najavljen jer postojećim tenderom se definitivno favorizuju tri, četiri velika ponuđača, koji će po dobroj ranijoj parksi sve izvesti za Kosovo i Albaniju", rekao je Hadžić.

Dodao je da se do kraja godine primjenjuje stari zakon o šumama i koncesije važe do tada pa je moguće sve odraditi iznova.

On je dao i nekoliko pojašnjenja novog zakona o šumama.

"Ako gledamo uporednu analizu zakona o šumama Srbije, BiH, Hrvatske i Slovenije. Osim BiH svi imaju sistem koji je definisan novim zakonom. Novim zakonom nijesu određene ni kvote, ni bodovanje, ni cijena, jer će tek na tome da rade Uprava, ministarstvo, Vlada i privredno društvo za gazdovanje. Šumama u zoni nacionalnih parkova i parkova prirode upravljaju privredna drustva koja gazduju tim zaštićenim zonama. Zakon razdvaja šume, šumska zemljišta i goleti. Cijenu drvne mase koja će da se prodaje drvoprerađivačima određuje Vlada. Zakonom se ukidaju koncesije i osniva novo privredno društvo za gazdovanje šumama u državnoj svojini. Uprava će da radi monitoring, planove, zaštitu šuma, inspekcijski nadzor. Privredno društvo će da vrši doznaku šume izvlači deblo iz šuma i prodaje ga drvoprerađivačima po cijeni koju odredi Vlada. Šumarska inspekcija će da vrši kontrolu da li je doznaka odrađena u skladu sa planom Uprave", naveo je Hadžić.

PES: Obustaviti javni poziv za korišćenje šuma za ovu godinu

Pokret Evropa sad apelovao je na Upravu za gazdovanje šumama i lovištima da obustavi javni poziv za korišćenje šuma za ovu godinu.

U PES-u tvrde da je javi poziv višetruko štetan za više od 50 firmi drvoprerađivača sa sjevera Crne Gore, u kojima radi preko 500 zaposlenih.

Poslanik PES-a, Milan Zečević, smatra da su žalbe drvoprerađivača opravdane, kao i zahtjevi koji su upućeni u otvorenom pismu premijeru, poslanicima i predsjednicima opština sa sjevera.

Zečevićfoto: PES

"Takođe, prije nego stupi na snagu novi Zakon o šumama, koji je izglasan u Skupštini i koji će da riješi u potpunosti ove probleme, apelujem da se hitno kreira novi javni poziv, sa uslovima prihvatljivim za sve, kako je to i traženo u otvorenom pismu drvoprerađivača, a po modelu iz prethodnih godina", rekao je Zečević u saopštenju.

Prema njegovim riječima, pokret Evropa sad je protiv bilo kakvih vidova diskriminacije i razdvajanja privrednih subjekata na male i velike.

"Naš stav je da bi svi privredni subjekti trebalo da imaju jednak pristup javnim dobrima, u ovom slučaju šumskim resursima, što potvrđuju i nova zakonska rješenja. Započeta reforma u šumarstvu ima takav pristup za primaran cilj i osigurava da svi privredni subjekti imaju mogućnost da se razvijaju nesmetano i u korektnim konkuretskim uslovima", zakjučio je Zečević.