Mornari protiv atomske energije

Gradić Pakš je mađarski nuklearni centar i glavni sponzor kluba u kojem igraju samo Mađari - “neobičnog” rivala Mornara u 3. kolu kvalifikacija za LK predstavlja novinar Atila Benei

7298 pregleda1 komentar(a)
Fudbaleri Pakšija otpozdravljaju navijačima, Foto: Barbara Gabriella

Fudbalere Mornara sjutra će u Pakšu, gradu od svega 20 hiljada stanovnika, dočekati “mađarski Atletik Bilbao” - klub čija je politika, i filozofija, dovođenje isključivo domaćih igrača!

Nije ni čudo što su se u zapisniku za meč AEK Larnaka - Pakši, prošle sedmice u revanšu 2. kola kvalifikacija za Ligu konfrenecija, našla 23 mađarska fudbalara, a Mađar je i trener - Đerđ Bognar.

Tako je, zapravo, na svakom meču...

- Otkada su u sezoni 2006/07 promovisani u prvoligaša i postali dio mađarske klupske elite, nisu potpisali ugovor sa stranim fudbalerom - kaže za “Vijesti” sjajno informisani mađarski novinar, Atila Benei.

Mornar sjutra u Pakšu (Pakš je grad, Pakši klub) igra prvi meč 3. kola kvalifikacija za Ligu konferencija. Utakmica počinje u 19 sati.

Nakon senzacionalne eliminacije Dinamo Tbilisija u 1. kolu, pa još senzacionalnijeg prolaska preko Radničkog iz Kragujevca u drugoj rundi, Barane sjutra u prvom meču 3. kola čeka krajnje neobičan rival. I najteži do sada...

- Pakši je već 18 godina prvoligaš, dakle nisu ispali otkada su ušli u Prvu ligu. Veliki uspjeh napravili su prošle sezone, kada su u finalu Kupa pobijedili velikog favorita, ekipu Ferencvaroša i to na njegovom terenu. Pobijedili su 2:0, potpuno zasluženo. Bili su i drugi u prvenstvu - ističe Benei.

Uprkos sjajnoj sezoni na domaćoj sceni, evropska avantura Pakšija ovog ljeta počela je katastrofalno - domaćim porazom 4:0 od osvajača Kupa Rumunije Korvinula, u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

- Bio sam na tom meču i bio sam baš iznenađen. No Pakši je pravu snagu pokazao u revanšu, kada se stabilizovao i pobijedio 2:0, nedovoljno za prolaz, ali zato nije bilo dileme protiv kiparskog AEK-a iz Larnake u kvalifikacijama za Ligu konferencija, gdje je Pakši slavio sa 5:0 u ukupnom skoru - nastavlja mađarski novinar.

Na klupi je već četiri godine 62-godišnji Đerđ Bognar, doduše sa kraćim prekidom 2022. kada je vodio MTK iz Budimpešte.

- On je sada našao sjajan balans između starijih igrača sa velikim iskustvom i mlađih koji su ponikli u timu. Klubu nekako uspijeva da uvijek pronalazi dobre opcije kada je u pitanju otvoreno tržište. Jasno, tržište mađarskih igrača. Pakši kao po pravilu ima napadača koji je najbolji strijelac lige, ili je u samom vrhu liste strijelaca. U prethodne tri sezone to su bili Han, Adam i Varga. Adam je imao veoma plodne sezone u Koreji, Varga je standardan reprezentativac, sada je u Ferencvarošu - ističe Benei.

Sadašnji tim Pakšija nema pravu zvijezdu.

- Jaki su kao kolektiv, kao tim rade savršeno. Posebno su jaki u kontranapadima - ističe on.

Državni projekat? I da i ne

Pakš je gradić udaljen oko 120 kilometara južno od Budimepšte.

- Pakši ima lijep, novi stadion kapaciteta 4.500 mjesta. Mislim da će Mornar uživati u velikom gostoprimstvu - kaže novinar Atila Benei.

Iako je klupska politika vezana za isključivo domaće fudbalere, Pakši nije klasični državni projekat, tvrdi Benei. Poznato je koliko je država Mađarska, na čelu sa premijerom Viktorom Orbanom, uložila u fudbal posljednjih godina.

- I jesu i nisu. Njihovi navijači nazivaju sebe ‘atomskim udarom’, a fabrika Pakš, koja je glavni mađarski nuklearni centar, sponzori je i fudbalske i košarkaške reprezentacije Mađarske. Ipak, ovdje moram da dodam na Pakši nije ni blizu da bude tako veliki Vladin projekat kao što je, na primjer, Fenencvaroš. Odnedavno, takođe, stanovnici Pakša su u nekoj vrsti sukoba sa vladajućom strankom, jer Vlada želi da im uzme lokalni porez na dohodak, sa čime se oni, naravno, ne slažu.

Benei naglašava da je Pakši izuzetno pristojan klub, kakvi su i ljudi na njegovom čelu.

- Otkad znam za sebe, predsjednica je žena - u pitanju je Judit Balog. U klubu su zaista fini ljudi, koji vjeruju u rad na duge staze.