Kamalin adut za ruralne birače

Guverner Minesote Tim Volc, potencijalni potpredsjednik SAD, je bivši profesor geografije i član Nacionalne garde, relativno nepoznat na nacionalnom nivou dok se nije zahuktala kampanja Harisove

10301 pregleda2 komentar(a)
Kamala Haris i Tim Volc, Foto: Reuters

Kamala Haris, kandidatkinja Demokratske stranke za predsjednicu Sjedinjenih Država, odabrala je guvernera Minesote Tima Volca da bude potpredsjednički kandidat u nadi da će joj ovaj zagovornik progresivne politike iz srca Amerike pomoći da pridobije ruralne, bijele glasače.

Harisova je tu odluku objavila u tekstualnoj poruci pristalicama.

"Zadovoljstvo mi je da vam saopštim svoju odluku: guverner Minesote Tim Volc će se pridružiti našoj kampanji kao moj kandidat za potpredsjednika. Tim je lider oproban u borbi, koji je učinio nevjerovatne stvari za porodice u Minesoti. I znam da će donijeti principijelno liderstvo i našoj kampanji i funkciji potpredsjednika."

Volc, 60-godišnji veteran Nacionalne garde američke vojske i bivši profesor geografije u srednjoj školi, izjavio je da mu je čast da se pridruži Kamali Haris na listi.

"Potpuno sam u ovome. Potpredsjednica Haris nam pokazuje politiku mogućeg. Malo me podsjeća na prvi dan škole", napisao je na platformi Iks.

Volc je 2006. iz distrikta naklonjenog republikancima izabran za Predstavnički dom američkog Kongresa i služio je 12 godina prije nego što je izabran za guvernera Minesote 2018. Na toj funkciji je forsirao progresivni plan koji obuhvata besplatne školske obroke, borbu protiv klimatskih promjena, smanjenje poreza za srednju klasu i prošireno plaćeno odsustvo za radnike Minesote.

Volc se dugo zalagao za ženska reproduktivna prava, ali je takođe pokazao konzervativne sklonosti dok je predstavljao ruralni okrug u Predstavničkom domu, braneći interese poljoprivrednika i pravo na oružje, piše Rojters.

Volc je za Trampa i Vensa rekao da su "čudni", što je postala upadljiva uvreda koju su preuzeli kampanja Harisove, društvene mreže i demokratski aktivisti

Haris, ćerka imigranata sa Jamajke i iz Indije, tako je izabrala popularnog političara sa srednjeg zapada čija matična država glasa za demokrate na predsjedničkim izborima, ali je blizu Viskonsina i Mičigena, dva ključna "bojna polja".

Takve države se smatraju ključnim u odlučivanju na izborima 5. novembra, a Volc se smatra vještim u povezivanju s bijelim, ruralnim biračima koji su posljednjih godina u velikoj mjeri glasali za Donalda Trampa, rivala Harisove u trci za Bijelu kuću.

Harisova je izabrala Volca umjesto Džoša Šapira, popularnog guvernera Pensilvanije, za kojeg se smatralo da bi bio od pomoći u osvajaju njegove ključne države.

Harisova (59) je postala nosilac liste Demokratske stranke nakon što je predsjednik Džo Bajden (81) prošlog mjeseca okončao kandidaturu za reizbor pod pritiskom stranke. Od tada je prikupila stotine miliona dolara i osvježila trku protiv Trampa uz pojačanje energije iz baze svoje stranke.

Tim Volcfoto: Beta/AP

"Tim Haris - Volc biće snažan glas za radnike i srednju klasu Amerike. Biće najjači zaštitnici naših ličnih sloboda i naše demokratije. I osiguraće da Amerika nastavi da predvodi svijet i da igra svoju ulogu kao nezamjenjiva nacija", saopštio je Bajden.

Harisova i Volc će se na novembarskim izborima suočiti s Trampom i njegovim kandidatom za potpredsjednika Džej Di Vensom, takođe vojnim veteranom sa srednjeg zapada.

Tramp je, reagujući na nominaciju Volca, ocijenio da će on biti "najgori potpredsjednik u istoriji, čak i gori od opasno liberalne i korumpirane Kamale Haris". "Pokrenuće pakao na zemlji, otvoriće granice za najgore moguće kriminalce, odobriće Kamalinu prevaru za zelene karte i baciti bilione dolara", ocijenio je.

Volcov mandat na mjestu guvernera obilježen je ubistvom crnca Džordža Flojda u maju 2020. od strane bijelog policajca iz Mineapolisa koji je osuđen za ubistvo. Prizori bijelog policajca koji kleči na vratu Afroamerikanca, koji je potom umro, razotkrili su dublje nezadovoljstvo i izazvali proteste zbog zategnutih rasnih odnosa u SAD i inostranstvu.

Al Šarpton, renomirani aktivista borbe za ljudska prava, rekao je da je Volc čuo pozive na pravdu za Flojda tako što je izabrao državnog tužioca da vodi ovaj slučaj. Policajac je osuđen na više od 20 godina zatvora.

"Tada sam shvatio da je on čovjek koji će slušati i činiti ono što je ispravno za one koje predstavlja", naveo je Šarpton. "Možemo računati da će guverner Volc zauzeti istu vrstu otvorenog pristupa kao potpredsjednik Kamale Haris."

foto: Reuters

Zvaničnici Trampove kampanje su pokušali da predstave Volca kao radikalnog ljevičara čije vrijednosti nisu u dodiru s većinom Amerikanaca.

Volc je za Trampa i Vensa rekao da su "čudni", što je postala upadljiva uvreda koju su preuzeli kampanja Harisove, društvene mreže i demokratski aktivisti.

On je takođe napao tvrdnje Trampa i Vensa da imaju veze sa srednjom klasom.

"Stalno pričaju o srednjoj klasi. Jedan baron pljačkaš u oblasti nekretnina i jedan rizični kapitalista pokušavaju da nam kažu da nas razumiju? Oni ne znaju ko smo", rekao je Volc u intervjuu za MSNBC.

Takav pristup je naišao na odjek kod mladih birača koje Harisova treba ponovo da angažuje.

Izborni štab Harisove se nada da će Volcova duga karijera u Nacionalnoj gardi, zajedno s uspješnim radom kao srednjoškolski fudbalski trener, i njegovi šaljivi video snimci privući ruralne glasače nisu koji se još nisu opredijelili za Trampa, navodi Rojters.

Volc je bio relativno nepoznat na nacionalnom nivou sve dok se kampanja Haris nije zahuktala.

Ovaj popularni član Kongresa navodno je imao podršku moćne bivše predsjednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koja je bila ključna u ubjeđivanju Bajdena da napusti trku.