Kurti: Vučić lažnim navodima o mostu na Ibru pokušava da izazove reakciju Kfora

"Ove lažne optužbe često su prethodnica planiranog napada Srbije. Zbog opšte bezbjednosti ne bi trebalo i neće im biti dozvoljeno da uđu na našu teritoriju", dodao je Kurti

6495 pregleda34 komentar(a)
Aljbin Kurti, Foto: Screenshot/Youtube

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocijenio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da stvori atmosferu straha i izazove reakciju Kfora "lažnim optužbama" da će se Albanci danas okupiti na glavnom mostu na Ibru.

"Lažnim tvrdnjama da će Albanci marširati mostom, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima za cilj da stvori atmosferu straha i izazove reakciju Kfora u Mitrovici, prijeteći da će Srbija, ukoliko oni ne reaguju, odgovoriti. Nijedan Albanac neće marširati preko mosta, kako on lažno tvrdi", napisao je Kurti na platformi X.

Prema njegovim riječima, svi planovi za otvaranje mosta imaju za cilj promovisanje mirne interakcije između dvije zajednice, ali su, kako kaže, "ove lažne optužbe često preteča planiranog napada Srbije".

"Zbog opšte bezbjednosti ne bi trebalo i neće im biti dozvoljeno da uđu na našu teritoriju", napisao je Kurti.

U izjavi kasno sinoć predsjednik Vučić je rekao da očekuje da će Kfor sjutra kontrolisati situaciju na mostu na Ibru, optužujući Agima Bahtirija, da će, navodno po Kurtijevom naređenju, organizovati kontra miting, kao odgovor na srpski miting sa druge strane mosta.

Najava otvaranja mosta na Ibru izazvala je burne reakcije posljednjih dana.

Dok Vlada Kosova vidi otvaranje kao ispravnu akciju, srpska strana, Kfor i međunarodni predstavnici se tome protive.