Predstavljamo rivala Dečića: Glavni grad Finske se navikao na grupnu fazu

Helsinki je tokom posljednje tri sezone preskočio kvalifikacije u Uefinim takmičenjima

8391 pregleda1 komentar(a)
Sve kreće od njega: Lukas Lingman tokom mečeva u LK prošle sezone, Foto: Shutterstock

Kada je Fredrik Vaten prije tačno 107 godina u jednoj kuglani u centru Helsinkija osnovao istoimeni klub vjerovatno je bilo teško zamisliti da će morati da prođe skoro vijek, pa da fudbalski ponos Finske konačno napravi nešto više van granica svoje zemlje.

HJK Helsinki je ubjedljivo najveći klub Finske, a tokom sezone 1998/1999 pomalo je i šokirao fudbalsku Evropu kada je stigao do grupne faze Lige šampiona. Prije toga druga runda nekog od Uefinih takmičenja bili su praktično “plafon”.

Nije tada klub, koji je 33 puta bio prvak Finske, napravio veliki iskorak, nakon toga još je 2014/2015 uspio da stigne do grupa Lige Evrope, da bi se sve promijenilo od sezone 2021/2022... Od tada do sada Helsinki je vezao tri godine zaredom u grupnoj fazi evropskih takmičenja.

Najprije u Ligi konferencije, pa u Ligi Evrope i prošle godine još jednom u najmlađem Uefinom takmičenju... Sve to, čini se, na najbolji način govori koliko će crnogorski šampion Dečić imati težak zadatak da u narednim danima elimiše ekipu sa “Bolt arene” u 3. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije.

Ovog ljeta nije sve idealno

Panevežis zvuči poznato na ovim prostorima, najviše zbog Litkabelisa košarkaškog kluba iz tog mjesta, a upravo bi Dečić šanse protiv Helsinkija mogao da traži u igri fudbalskog kluba koji nosi ime ovog litvanskog grada.

Prvak Litvanije nije često igrao u Evropi, a kada bi se i pojavio odmah bi ispadao, ali ove godine je upravo on srušio snove Helsinkija u kvalifikacijama za Ligu šampiona i poslao ga na megdan klubu iz Tuzi.

Iako se glavni grad Finske na neki način već i navikao da uživa u evropskim mečevima, očigledno ovog ljeta nije sve krenulo idealno.

Uz sve to trenutno je nakon 18 rundi domaćeg šampionata na minus tri (uz meč više) od lidera Kupsa.

“Desetka” Lingman, napadač s Ostrva

To što klub, koji je tokom posljednje četiri sezone bio prvak Finske, ove godine ne blista kao prethodnih “platio” je Feran Sibila, španski stručnjak koji je tokom maja dobio otkaz. Umjesto njega stigao je Toni Korkeakunas, asisitent u reprezentaciji Finske i čovjek koji je ranije već vodio HJK.

Razlog nešto slabijih partija mogao bi da leži i u činjenici da su klub napustili najbolji strijelac lige Bojan Radulović i najbolji defanzivac prvenstva Tuomas Olila.

Tokom ove sezone, koja u Finskoj kreće početkom aprila, sve se vrti oko “desetke” i reprezentativca Lukasa Lingmana, koji je već namjestio šest golova, a tri puta je tresao mrežu - posebno je opasan iz slobdonih udaraca.

Za postizanje golova zaduženi su Luk Plandž, mladi engleski napadač koji je stigao na pozajmicu iz premijerligaša Kristal Palasa, kao i talentovani Finac Topi Keskinen, dok je opasan i desni bek Kevin Kouasivi-Benissan. Možda i najzvučnije ime je Danijel O’Šonesi, momak koji je komandovao odbranom Finske na Euru 2020.

Kada su u pitanju dosadašnji dueli s crnogorskim timovima, Helsinki je do sada igrao samo protiv Budućnosti - i to upravo u sezoni 2021/2022 kada je krenula lijepa evropska priča ovog kluba.

Finski tim tada je s ukupnih 7:1 eliminisao našeg prvaka u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, kasnije nije uspio da bude bolji i od Malmea, ali preselio se u Ligu Evrope i na kraju stigao do grupne faze Lige konferencije.