MPNI raspisalo konkurs za stipendije za studente RE populacije

Prema konkursu, kandidati i kandidatkinje moraju da ispune odgovarajuće uslove - da nijesu korisnici stipendija i kredita drugih institucija ili ustanova ili stipendija koje se dodjeljuju od strane organizacija koje su direktni ili indirektni korisnici Budžeta Crne Gore

1762 pregleda0 komentar(a)
Pravo na stipendije imaju studenti državnog UCG, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) raspisalo je konkurs za dodjelu stipendija studentkinjama i studentima romske i egipćanske zajednice, a dokumenta se predaju od 1. do 31. oktobra.

Iz tog resora precizirano je da pravo na stipendiju mogu ostvariti studenti osnovnih, specijalističkih i master studija fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG).

Prema konkursu, kandidati i kandidatkinje moraju da ispune odgovarajuće uslove - da nijesu korisnici stipendija i kredita drugih institucija ili ustanova ili stipendija koje se dodjeljuju od strane organizacija koje su direktni ili indirektni korisnici Budžeta Crne Gore.

“Da su redovni studenti/studentkinje osnovnih studija i dvogodišnjih master studija na akreditovanom univerzitetu u Crnoj Gori tokom akademske 2024/2025. godine. Da ne ponavljaju istu godinu studiranja drugi put, i da podnesu kompletan i adekvatno popunjen prijavni formular u roku koji je predviđen konkursom”, saopšteno je iz MPNI.

Studenti i studentkinje moraju dostaviti prijavu, koja mogu naći na intertnet stranici MPNI, potvrdu o studiranju, uvjerenje o položenim ispitima s prethodne godine studija, izjavu da su pripadnici romske i egipćanske zajednice (u slobodnoj formi), uvjerenje o državljanstvu ili kopiju biometrijske lične karte, kontakt e-mail adresu, kontakt broj telefona i poštansku adresu na koju primaju poštu...

Iz Ministarstva naglašavaju da nepotpuna i neblagovremena dokumentacija neće biti razmatrana, ali i da ne vraćaju dostavljena dokumenta.

U akademskoj 2023/2024. godini, 15 studenata ostvarilo je pravo na ovu stipendiju, od kojih je šestoro bilo iz Podgorice, dvoje iz Herceg Novog, dvoje iz Tuzi, dvoje iz Bijelog Polja, i po jedno iz Bara, Budve i Nikšića.

“Rang-lista prihvaćenih aplikacija se pravi na osnovu kompletnih i adekvatno popunjenih prijavnih formulara”, naglasili su iz tog resora.

“To je u skladu s mjerom broj 5.11. iz Akcionog plana za sprovođenje Strategije socijalne inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2021-2025 za 2024/2025. akademsku godinu, u cilju povećanja upisa pripadnika/pripadnica romske i egipćanske zajednice na visokoškolske ustanove u Crnoj Gori”, saopšteno je iz MPNI.