GREKO: Ograničen napredak Crne Gore u provjeri integriteta najviših državnih funkcionera prije imenovanja

Izvještaj GREKO razmatra mjere za sprečavanje korupcije preduzete u državama članicama u okviru 5. kruga evaluacije, a fokusiran je na izvršnu vlast, uključujući najviše funkcije i organe za sprovođenje zakona

17076 pregleda8 komentar(a)
Logo Savjeta Evrope: Detalj iz Strazrbura gdje je i sjedište te organizacije, Foto: Shutterstock
08.08.2024. 11:13h

Vrlo je ograničen napredak Crne Gore koji se odnosi na provjeru integriteta najviših državnih funkcionera u izvršnoj vlasti - ministara i državnih sekretara prije njihovog imenovanja, a još su skromniji rezultati kad su u pitanju organi za sprovođenje zakona, poručuje u svom izvještaju Grupa zemalja za borbu protiv korupcije (GREKO).

To tijelo Savjeta Evrope (SE) Crnoj Gori je 2022. uputilo 22 preporuke, od čega su tek tri u potpunosti realizovane. Osam preporuka nije realizovano, a država je polovinu preporuka djelimično primijenila kroz sistem.

Izvještaj GREKO razmatra mjere za sprečavanje korupcije preduzete u državama članicama u okviru 5. kruga evaluacije, a fokusiran je na izvršnu vlast, uključujući najviše funkcije i organe za sprovođenje zakona.

Jedna od ključnih preporuka GREKO bila je provjera integriteta najviših Vladinih zvaničnika (ministara i državnih sekretara) prije njihovog imenovanja, a upravo ona nije realizovana.

U izvještaju je precizirano da je GREKO obaviješten da Crna Gora radi na tome, da bi to pitanje trebalo da tretira Zakon o Vladi, ali da je taj propis tek u fazi nacrta.

"Dakle, do sada nijesu postignuti nikakvi opipljivi rezultati. GREKO naglašava važnost ove mjere za identifikaciju i sprečavanje mogućih sukoba interesa kad su u pitanju visoke funkcije u Vladi i ohrabruje crnogorske vlasti da nastave sa usvajanjem neophodnih zakona, koji obezbjeđuju provjere integriteta za ministre i državne sekretare bez daljeg odlaganja", naglašeno je u izvještaju.

Rezultati su, tvrde iz GREKO u izvještaju, još skormniji kad su u pitanju organi za sprovođenje zakona.

"Nedavno usvojeni Plan integriteta Ministarstva unutrašnjih poslova predviđa procjenu rizika od neprimjerenog uticaja na policiju. Provjere integriteta uvedene su novim pravilnicima... Međutim, nije primijećen napredak u pogledu uvođenja provjere integriteta policijskih službenika prilikom njihovog imenovanja i unapređenja, kao i tokom cijele službe. Etički komitet je pokrenuo reviziju Etičkog kodeksa policije, ali proces nije završen. Sistem unutrašnje kontrole MUP-a ostaje da se ojača kroz bolju koordinaciju njegovih organa, a nije uspostavljen ni nezavisni spoljni mehanizam za žalbe na policiju. Preduzete su neke mjere, uključujući obuku, kako bi se povećala svijest o zakonodavstvu i procedurama zaštite uzbunjivača (zviždača), ali je broj policajaca koji učestvuju u ovim inicijativama i dalje nizak", upozorili su iz GREKO.

GREKO je preporučio da se revidira imunitet članova Vlade, odnosno da nemaju tu vrstu zaštite kad se radi o krivičnim djelima koja su povezana sa korupcijom, ali ta sugestija nije usvojena, jer, kako stoji u izvještaju, crnogorske vlasti tvrde da to "zahtijeva amandman na Ustav".

"...Koji je predmet širokog političkog konsenzusa i koji uključuje značajan broj zainteresovanih strana. S obzirom na složenost ovog procesa, vlasti potvrđuju snažnu volju da nastave sa neophodnim reformama, a da bi promjene Ustava trebalo da budu usvojene do juna 2025.", navodi se u izvještaju.

GREKO podsjeća na to da je pitanje imuniteta neophodno revidirati i iz njegovog djelokruga eksplicitno isključiti sve oblike krivičnih djela korupcije, bez obzira na dužinu zatvorskih kazni.

"Prepoznajući prirodu reformi potrebnih da bi se ispunila ova preporuka, GREKO žali što do sada nisu preduzeti nikakvi koraci u tom pogledu. Da bi se osigurao adekvatan odgovor pravosuđa na sva krivična dela korupcije koja uključuju članove Vlade u budućnosti, GREKO poziva vlasti da izričito isključe krivična djela u vezi sa korupcijom iz opsega imuniteta koji se daje članovima izvršne vlasti, što je moguće prije", naglašeno je u izvještaju.

Nije ispunjena ni preporuka koja se odnosila na to da imenovanja policijskih službenika moraju biti zasnovana na zaslugama, ali i bez neprimjerenog političkog uticaja.

"GREKO je zabrinut zbog odsustva napretka u toj oblasti i poziva organe da preduzmu konkretne korake kako bi se osiguralo da imenovanja u policiji, uključujući i ona na najvišem nivou, budu zasnovana na zaslugama i oslobođena od neprimjerenog političkog uticaja", poručili su.