"Superslužbenik": Građane kroz Glavni grad vodi vještačka inteligencija

Predstavljena nova e-usluga, iz gradske uprave kažu nakon pilot faze predstoji dalji razvoj kako bi servis mogao da podnese i zahtjeve na osnovu informacija koje mu se pruže

26922 pregleda9 komentar(a)
Servis je u pilot fazi i predstoje fina podešavanja, kažu iz Glavnog grada, Foto: Screenshot

Želim da zasadim nekoliko stabala ispred zgrade u kojoj živim, kome da se obratim u vezi s tim? Da biste zasadili stabla ispred zgrade, potrebno je da se obratite nadležnim organima za dobijanje odobrenja. U ovom slučaju, preporučujem da kontaktirate sa Sekretarijatom za komunalne poslove...

Tako je na upit reporterke “Vijesti” odgovorio Superslužbenik, novi servis Glavnog grada, koji je zasnovan na vještačkoj inteligenciji.

Uz odgovor o nadležnom organu Superslužbenik je na pitanje o planiranoj sadnji još u odgovoru dao i kontakt podatke Sekretarijata, ali i sugerisao da bi za sadnju stabala trebalo podnijeti zahtjev za dobijanje odobrenja.

“Uz priloženu dokumentaciju, koja može uključivati popunjen obrazac i dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi. Preporučujem da se konsultujete s njima o tačnoj proceduri i potrebnoj dokumentaciji. Ako imate dodatna pitanja, slobodno ih postavite.”

Iz Glavnog grada vjeruju da Superslužbenik može u potpunosti transformisati način komunikacije i interakciju koja se odvija između građana, privrede i gradske administracije.

“Svi mi imamo nekog komšiju, rođaka ili poznanika koji radi u gradskoj administraciji i često su oni prva adresa kojoj se obratimo ne bi li dobili koju informaciju više o nekom postupku prije negoli se uputimo na šalter Glavnog grada. Superslužbenika upravo možemo zamisliti kao nekog našeg komšiju koji je ujedno i najbolji službenik gradske administracije i koji poznaje svaku proceduru, svaki postupak i koji će nam u bilo kojem trenutku pružiti neophodnu informaciju bilo da su radni dani, vikend ili praznici”, kazao je rukovodilac Službe za informacioni sistem Nikola Mićunović dodajući da su veliki jezički modeli, koji u pozadini obrađuju korisnička pitanja, sposobni da kroz potpuno prirodnu komunikaciju i s vrlo visokim stepenom razumijevanja pruže sve neophodne informacije.

Nikola Mićunovićfoto: Podgorica.me

Servis Superslužbenik dostupan je sa stranice epodgorica.me, gdje su i drugi elektronski servisi Glavnog grada. Za korišćenje te usluge neophodna je registracija.

Mićunović kaže da je to iz razloga jer su željeli da Supeslužbenik “poznaje korisnika koji je ulogovan”.

“Ovo je samo prva faza, pilot projekat, u kojoj je Superslužbenik informativnog karaktera, spreman da odgovara na pitanja i pruža informacije iz oblasti rada Glavnog grada koje su od interesa za građane, a značajan razvoj tek predstoji”, kazao je on.

Kad korisnik pristupi stranici epodgorica.me, nakon izbora servisa Supeslužbenik otvara se prozor za prijavu, ukoliko je korisnik već registrovan, ili za registraciju, ukoliko nije.

Nakon uspješne registracije, odnosno prijave na sistem, korisnik dobija prozor u kojem kroz poruke, postavljajući pitanja, može da komunicira sa Superslužbenikom.

“Razumije potpuno prirodnu komunikaciju, ne mora se znati tačan naziv neke procedure, nego npr: ‘kupio sam brod, hoću sada da prodajem neke namirnice i osvježenja na njemu, kakva dozvola mi je potrebna?’, a Superslužbenik će onda pronaći tačno koji je to zahtjev, kome se podnosi, šta je potrebno”, pojašnjava Mićunović.

Tom servisu mogu se postaviti pitanja poput “šta mi je potrebno da bih priključio objekat na vodovodnu mrežu”, “kome da se obratim za odobrenje za postavljanje table naziva firme na fasadi zgrade”...

“Vijesti” su, osim pitanja o sadnji stabala, postavile još neka: “kako da provjerim da li sam platila porez na nepokretnost”, “kako da prijavim nekretninu koju iznajmljujem, kako bih platila porez”...

Sistem vas upućuje na nadležni organ Glavnog grada i navodi koja je dokumentacija neophodna, te za koje vrijeme da očekujete da dobijete odgovor, odnosno rješenje...

Superslužbenik neće uvijek i na prvu dati najbolji odgovor. “Vijesti” su na više načina pitale o sklapanju partnerstva istog pola: “šta je neophodno za sklapanja istopolnog partnerstva”, “partnerstvo lica istog pola”, “istopolno životno partnerstvo”... Servis je svaki put odgovorio da u dostavljenim dokumentima ne može da pronađe specifične informacije na upit.

Konkretniji odgovor vratio je na upit “prijava za zaključenje partnerstva”, ali u odgovoru nije naveo i čija je to nadležnost, niti je navedena precizna dokumentacija, visina takse, što su podaci koji inače postoje na vebsajtu Glavnog grada, odnosno kod Sekretarijata za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom.

Nešto precizniji odgovor dobija se na upit “sklapanje braka”, a potpuno precizan u tom slučaju kad se navede tačno “prijava za sklapanje braka”.

Mićunović ponovo napominje da je u pitanju pilot faza.

“Na osnovu interakcije vidjećemo gdje je potrebno poboljšati, takozvano fino podešavanje, da bi bio tačniji, ali dalji razvoj podrazumijeva da on ne bude samo informativnog karaktera, nego da podnese i zahtjev na osnovu informacija koje mu se pruže”, rekao je on.

Iz Glavnog grada kazali su da ta tehnologija “uvodi jednu potpuno novu dimenziju u elektronsku upravu i način konzumiranja elektronskih servisa”.

“Grad je sam po sebi kompleksna administracija, sa značajnim brojem različitih postupaka i često snalaženje nije jednostavno. Upotrebom Superslužbenika ideja je da on bude taj koji dovoljno dobro sve poznaje, a da građani ne moraju da razmišljaju gdje i kako podnijeti neki zahtjev već da kroz prirodnu komunikaciju mu objasne svoje potrebe, dostave mu sve neophodne informacije odnosno dokumentaciju, a da Superslužbenik na osnovu toga pripremi zahtjev i proslijedi ga odgovarajućoj službi na dalju obradu”, kaže Mićunović.

Osim razvoja servisa, prema njegovim riječima, takvi projekti otvaraju mogućnost saradnje s domaćom inovativnom zajednicom.

“Glavni grad ima značajan prostor da upotrebom naprednih tehnologija unaprijedi razne oblasti rada. Na ovom polju možemo ostvariti sinergiju s inovativnom zajednicom i pronaći zajednički interes, mi da unaprijedimo naše servise, a s druge strane da kompanijama omogućimo dobar poligon za razvoj njihovih rješenja”, rekao je on i dodao da je i Superslužbenik primjer takvog pristupa, te da na razvoju te usluge Glavni grad radi zajedno s inovativnom kompanijom BixBit.

BixBit je, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, firma iz Bijelog Polja, čija je djelatnost kompjutersko programiranje.