Majkrosoft upozorio da Iran pojačava sajber aktivnosti da utiče na izbore u SAD

Iranska misija pri UN negirala je da ima planove da se miješa ili da pokreće sajber napade na američke predsjedničke izbore

6297 pregleda1 komentar(a)
Foto: Reuters

Iran pojačava onlajn aktivnosti koje su izgleda namijenjene da utiču na predsjedničke izbore u SAD, a jedan slučaj cilja predsjedničku kampanju sa takozvanim "fišing imejlom" (phishing) kojim je pokušana krađa podataka, saopštio je tehnološki gigant Majkrosoft.

Iranski akteri su posljednjih mjeseci pravili lažne sajtove vijesti i predstavljali se kao aktivisti, postavljajući osnove za podsticanje podjela i potencijalnog uticaja na američke glasače na izborima u novembru, posebno u ključnim državama, ustanovio je Majkrosoft u izvještaju objavljenom u petak.

Nalazi u najnovijem obavještajnom izvještaju Majkrosofta pokazuju da Iran koji je bio aktivan i u vrijeme ranijih američkih izbora razvija taktike za izbore koji će, kako se očekuje, imati globalne implikacije.

U izvještaju se ide dalje od bilo čega što su američki obavještajni zvaničnici otkrivali, dajući konkretne primjere kako rade iranske grupe i akteri.

Iranska misija pri UN negirala je da ima planove da se miješa ili da pokreće sajber napade na američke predsjedničke izbore.

U izvještaju se ne kaže šta su namjere Irana, osim da "izazove haos" u SAD, iako su američki zvaničnici ranije nagovijestili da se Iran posebno protivi bivšem predsjedniku Donaldu Trampu.

Američki zvaničnici su upozorili i na napore Teherana da traži odmazdu za napad 2020. godine na iranskkog generala, koji je Tramp naredio.

Ove nedjelje američko Ministarstvo pravosuđa je objavilo krivične optužbe protiv Pakistanca sa vezama sa Iranom koji je navodno planirao pokušaje ubistva više američkih zvaničnika, potencijalno i Trampa.

U izvještaju Majkrosoft otkriva i kako su Rusija i Kina eksploatisale političku polarizaciju u SAD da plasiraju poruke razdora u izbornoj godini.

U izvještaju Majkrosofta daju se četiri primjera iranske aktivnosti koje ta kompanija očekuje i smatra da će se taj broj povećati kako se budu približavali novembarski izbori.