U Šavniku održano književno veče posvećeno Vitomiru Vitu Nikoliću

Kultura sjećanja na velikana crnogorske i južnoslovenske poezije XX vijeka, organizovana povodom obilježavanja 90 godina od pjesnikovog rođenja i 30 godina od njegove smrt

3690 pregleda0 komentar(a)
Foto: Centar za kulturu sport i medije Šavnik

Književno veče posvećeno Vitomiru Vitu Nikoliću održano je u Šavniku na ambijentalnoj sceni – guvnu Rezidencijalnog haba Kuća Pekića.

Kultura sjećanja na velikana crnogorske i južnoslovenske poezije XX vijeka, upriličio je šavnički Centar za kulturu, sport i medije, uz podršku Turističke organizacije Opštine Šavnik, povodom obilježavanja 90 godina od pjesnikovog rođenja i 30 godina od njegove smrti.

U multimedijalnom programu pod naslovom - "U jedno doba kad se teško šta shvata", pored poznatih stihova Nikolića u interpretaciji Slobodana Marunovića,, uz pratnju flautistkinje Žane Lekić, otvorena je škrinja sjećanja na književnog fenomena koji je bio poznat i prije nego što je objavljena njegova prva zbirka. Na Vitova drumovanja, publiku su podsjetili Maksim Vujačić, koji je o ovom liriku objavio deset knjiga, Danica Nikolić, kćerka pjesnika i Draško Došljak.

Stihovi u formi poetskog teatra, u izvođenju glumca Marunovića i odabrane note flautistkinje Lekić na najljepši način, publiku su uveli u ljepotu Nikolićevog intenzivnog poetizovanja, čiji je stih bezvremen i univerzalan, a koji je uvijek umjetnički svjež.

foto: Centar za kulturu sport i medije Šavnik

Vitov biograf, Maksim Vujačić podsjetio je publiku na širinu pjesnikove ličnosti i značaj djela, koji je stvarao u svojim drumovanja, nenametljivim postojanjem, a upečatljivim umjetničkim izrazom. Vujačić je skrenuo pažnju na pjesnikov humor koji ga je, mimo stiha krasio i koji se i dan danas pamti i prepričava, kao što se naizust znaju, pamte i izgovaraju njegovi stihovi. Povlačeći paralelu sa današnjicom, Vujačić je aludirajući na kulturu sjećanja koja je, kako je ocijenio, očigledno na umoru, Vitovim riječima poručio: "Ne sjećaju se oni, ni mene živog ni tebe mrtvog".

Danica Nikolić nije krila zadovoljstvo što se Veče posvećeno njenom ocu održava baš u Šavniku.

"Srećna sam što sam večeras sa vama… Ja ovdje nijesam gost… Osjećam se kao domaćin", kazala je Nikolić, aludirajući na provedene dane kod ujčevine njenog oca, porodice Jegdić, u Bukovici.

Ona je podsjetila na slike iz djetinjstva i mladosti, na dane provedene sa ocem.

"Kada sam pošla u školu, svi su već znali za njega. Nijesam naslijedila njegov talenat za stihove ali mi je poklonio novinarstvo, koje je u međuvremenu postalo moj život, kazala je Nikolić. Ona se osvrnula na nebrigu institucija kada je stvaralaštvo njenog oca u pitanju. Začuđujuće je da je tako zanemaren neko ko je po sudu mnogih, ostavio takav trag", zapitala se Nikolić.

foto: Centar za kulturu sport i medije Šavnik

Ističući da se poezija Vita Nikolića često bavi temama ljubavi, prolaznosti vremena, smrti i patnje, ali i refleksijama o vlastitom životu i egzistencijalnim pitanjima, Došljak je naglasio da je njegov stih prepoznatljiv po svojoj jednostavnosti i ekonomičnosti izraza.

"On se koristi jasnim, neposrednim jezikom, izbjegavajući složene metafore i simbole, čime omogućava čitaocima da se lako povežu s njegovim stihovima i usvoje ih. Uprkos ovoj jednostavnosti, njegove pjesme su duboko emotivne i filozofski zrele. Nikolićev jezik je često obilježen lokalnim koloritom i narodnim govorom, što njegovoj poeziji daje autentičnost i specifičnu crnogorsku notu", kazao je Došljak.

Poezija Vita Nikolića imala je i ima značajan uticaj na crnogorsku književnost i šire, smatra Došljak.

foto: Centar za kulturu sport i medije Šavnik

"Lirska poezija Vita Nikolića predstavlja dragocjen dio crnogorske književnosti. Njegova sposobnost da kroz jednostavan i jasan jezik izrazi duboke emocije i refleksije o životu čini ga jednim od najznačajnijih pjesnika svog vremena. Njegove pjesme ostavljaju snažan utisak na čitaoce, podsjećajući ih na ljepotu i bol ljudskog postojanja. Njegove pjesme se izučavaju u školama, dio su lektire, a njegovo ime je sinonim za lirski izraz u crnogorskoj poeziji. Nikolić je uspio da kroz svoje stihove prikaže univerzalne ljudske osjećaje, čime je njegov pjesnički opus ostao relevantan i značajan i nakon njegove smrti", ocijenio je Došljak.

Najavljeno je da će šavnički Centar za kulturu, sport i medije, uskoro raditi na prikupljanju i objavljivanju Nikolićević reportaža, zapisa i crtica…