Nišić: Jačamo socijalni dijalog, jednoumlje nije dobro

"I poneki glas protiv predstavlja dodatnu vrijednost svake odluke u demokratskim društvima", kazala je ministarka

8041 pregleda16 komentar(a)
Foto: Luka Zeković

Ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naida Nišić poručila da jačaju socijalni dijalog i da donose mjere interesu građana, privrede i države.

Predsjednik države Jakov Milatović kazao je danas kako se može slobodno zaključiti da je socijalni dijalog u Crnoj Gori urušen, kao i da je jučerašnjom sjednicom Socijalnog savjeta dijalog sveden na puko elektronsko preglasavanje.

Socijalni savjet je juče preglasavanjem dao saglasnost na izmjene Zakona o radu koje predviđaju formiranje dvije minimalne zarade od 600 eura za radnike sa diplomom srednje škole i niže i od 800 eura za zaposlene sa visokom školom i fakultetom.

"Pošto g-din Jakov Milatović svakodnevno izlazi iz svojih Ustavom i zakonom datih ovlašćenja, bazirajući svoje djelovanje na isključivo ličnom nezadovoljstvu zbog rezultata i rada umjesto puke priče, koju predsjednik države najviše zagovara, podsjetili bismo ga na par stvari: Socijalni savjet je od ukupno 24 člana, na jučerašnjoj sjednici glasao sa 22 glasa, od čega 17 za, 4 protiv i 1 uzdržani, ne vidim kako je i u kojoj mjeri urušen dijalog? Izgleda da je, prema Milatovićevoj matematici sujete, 17 manje od pet", saopštila je Nišić.

Poručila je da "jednoumlje nije dobro, tako da i poneki glas protiv predstavlja dodatnu vrijednost svake odluke u demokratskim društvima".

"Radi informisanja građana, u posljednjih par mjeseci je održano više sjednica i sastanaka nego u prethodnih par godina! Jačamo socijalni dijalog i donosimo mjere u interesu građana, privrede i države Crne Gore", zaključila je Nišić.