Ukrajina tvrdi da kontroliše 74 naselja u ruskoj Kurskoj oblasti

Na brifingu sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim putem video veze, vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski je rekao da je vojska Kijeva zauzela 40 kvadratnih kilometara nove teritorije u posljednja 24 sata

7520 pregleda16 komentar(a)
Oštećeno vozilo na putu u Kursku, Foto: Reuters

Ukrajina je danas saopštila da su njene snage preuzele kontrolu nad 74 naselja u ruskoj južnoj Kurskoj oblasti i da je njen veliki prekogranični upad napredovao između jednog i tri kilometra u posljednja 24 sata, prenosi agencija Rojters.

Na brifingu sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim putem video veze, vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski je rekao da je vojska Kijeva zauzela 40 kvadratnih kilometara nove teritorije u posljednja 24 sata.

Rojters je ranije danas prenio da su ruske snage danas uzvratile ukrajinskim trupama raketama, dronovima i vazdušnim napadima u akcijama za koje je jedan viši komandant rekao da su zaustavile napredovanje Ukrajine nakon najvećeg napada na suverenu rusku teritoriju od početka rata.

Zamjenik portparola Stejt dipartmenta Vedant Patel saopštio je danas da Sjedinjene Američke Države (SAD) nisu bile angažovane ni u jednom aspektu planiranja ili priprema za upad Ukrajine u Rusiju.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je ranije danas da ta država nije zainteresovana za "zauzimanje teritorije" u ruskom regionu Kursk i najavilo da će se tamošnja ukrajinska ofanziva završiti tek kada Rusija pristane na mir.

"Što prije Rusija pristane da bude uspostavljen pravedan mir, prije će prestati ukrajinski napadi na rusku teritoriju. Dokle god (Vladimir) Putin nastavlja rat, dobijaće takve odgovore Ukrajine", rekao je portparol Ministarstva novinarima u Kijevu.

Hiljade ukrajinskih vojnika probilo je rusku granicu prije nedjelju dana u iznenadnom napadu za koji je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da ima za cilj poboljšanje pregovaračke pozicije Kijeva uoči mogućih pregovora i usporavanje napredovanja ruskih snaga duž fronta.