Samo prekid vatre u Gazi može odložiti osvetu Irana

Iran će sa saveznicima direktno napasti Izrael ako ne bude napretka u pregovorima ove sedmice, rekli su zvaničnici te države

10187 pregleda0 komentar(a)
Bilbord sa likom novog lidera Hamasa Jahje Sinvara na zgradi u Teheranu, Foto: Rojters

Samo sporazum o prekidu vatre u Gazi, koji bi proizašao iz očekivanih pregovora ove sedmice, mogao bi odvratiti Iran od direktne osvete Izraelu za ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea na njegovom tlu. To je objavila agencija Rojters, pozivajući se na tri visoka iranska zvaničnika.

Iran je obećao oštar odgovor na ubistvo Hanijea dok je bio u posjeti Teheranu krajem prošlog mjeseca, za koje je okrivio Izrael. Izrael nije ni potvrdio ni demantovao umiješanost. Američka mornarica je rasporedila ratne brodove i podmornicu na Bliski istok kako bi ojačala izraelsku odbranu.

Jedan od izvora, visoki iranski bezbjednosni zvaničnik, rekao je da će Iran, zajedno sa saveznicima kao što je Hezbolah, pokrenuti direktan napad ako pregovori u Gazi propadnu ili ako procijeni da Izrael odugovlači pregovore. Izvori nisu rekli koliko dugo će Iran čekati da pregovori napreduju prije nego što odgovori.

Sa povećanim rizikom od šireg rata na Bliskom istoku nakon ubistava Hanijea i komandanta Hezbolaha Fuada Šukra, Iran posljednjih dana vodi intenzivan dijalog sa zapadnim zemljama i SAD o načinima kalibriranja odmazde, rekli su izvori, koji su svi govorili pod uslovom anonimnosti zbog osjetljivosti situacije.

Razgovori o prekidu vatre u Gazi trebalo bi da počnu u četvrtak u Egiptu ili Kataru

U komentarima koji su objavljen juče, američki ambasador u Turskoj potvrdio je da Vašington traži od saveznika da pomognu u ubjeđivanju Irana da smanji tenzije. Tri regionalna vladina izvora opisala su razgovore sa Teheranom da bi se izbjegla eskalacija uoči razgovora o prekidu vatre u Gazi, koji bi trebalo da počnu u četvrtak u Egiptu ili Kataru.

"Nadamo se da će naš odgovor biti tempiran i izvršen na način koji ne šteti potencijalnom prekidu vatre", saopšeno je u petak iz iranske misije pri UN-u. Iransko ministarstvo spoljnih poslova je juče saopštilo da pozivi na uzdržanost "protivrječe principima međunarodnog prava".

"Iran i njegovi posrednici bi već ove sedmice mogli nešto da preduzmu... To je procjena SAD kao i procjena Izraela", rekao je u ponedjeljak portparol Bijele kuće Džon Kirbi. "Ako se nešto dogodi ove sedmice, tajming toga bi svakako mogao uticati na ove pregovore koje želimo da održimo u četvrtak", dodao je.

Hamas je za vikend doveo u pitanje to da li će pregovori biti nastavljeni. Izrael i Hamas su održali nekoliko rundi razgovora posljednjih mjeseci bez dogovora o konačnom prekidu vatre.

Poster sa likom Ismaila Hanieja na ulici u Teheranufoto: Reuters

U Izraelu, mnogi posmatrači vjeruju da je odgovor neminovan nakon što je vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei rekao da će Iran "strogo kazniti" Izrael zbog napada u Teheranu.

Iransku regionalnu politiku određuje elitna Revolucionarna garda, koja odgovara samo Hamneiju, najvišem autoritetu u zemlji. Relativno umjereni novi predsjednik Irana, Masud Pezeškijan, više puta je ponovio antiizraelski stav Irana i podršku pokretima otpora širom regiona otkad je preuzeo dužnost prošlog mjeseca.

Meir Litvak, istraživač u programu za iranske studije na Univerzitetu u Tel Avivu, vjeruje da će Iran staviti svoje potrebe ispred pomoći svom savezniku Hamasu, ali da Iran takođe želi da izbjegne totalni rat.

"Iranci nikada nisu podredili svoju strategiju i politiku potrebama svojih posrednika ili štićenika", rekao je Litvak. "Napad je vjerovatan i gotovo neizbježan, ali ne znam razmjere i vrijeme".

Analitičar iz Irana, Said Lajlaz, rekao je da lideri Islamske Republike sada žele da rade na prekidu vatre u Gazi, "kako bi dobili podsticaje, izbjegli totalni rat i ojačali svoju poziciju u regionu".

On je kazao da Iran ranije nije bio uključen u mirovni proces u Gazi, ali je sada spreman da igra "ključnu ulogu".

Prema riječima dva izvora, Iran razmatra slanje predstavnika na pregovore o primirju, što bi bilo prvi put od početka rata u Gazi.

Predstavnik ne bi direktno prisustvovao sastancima, već bi učestvovao u diskusijama iza scene "kako bi održao diplomatsku komunikaciju" sa SAD dok pregovori traju.

Iran ranije nije bio uključen u mirovni proces u Gazi, ali je sada spreman da igra ključnu ulogu

Dva visoka izvora bliska libanskom Hezbolahu rekli su da će Teheran dati šansu pregovorima, ali neće odustati od namjere da se osveti. Prekid vatre u Gazi bi Iranu dao pokriće za manji "simbolični" odgovor, rekao je jedan od izvora.

Iran nije javno naveo šta bi bila meta eventualnog odgovora na ubistvo Hanije.

Dvije nedjelje nakon što su dva iranska generala ubijena u napadu na iransku ambasadu u Siriji, Iran je 13. aprila lansirao stotine dronova, krstarećih i balističkih raketa prema Izraelu, oštetivši dvije vazduhoplovne baze. Gotovo sve oružje je oboreno prije nego što je stiglo do ciljeva.

"Iran želi da njegov odgovor bude mnogo efikasniji od napada 13. aprila", rekao je Farzin Nadimi, viši saradnik u Institutu za bliskoistočnu politiku u Vašingtonu.

Nadimi smatra da bi takav odgovor zahtijevao "puno pripreme i koordinacije" posebno ako bi uključivao iransku mrežu savezničkih oružanih grupa koje se suprotstavljaju Izraelu i SAD širom Bliskog istoka, sa Hezbolahom kao vodećim članom "Osovine otpora" koja zajedno sa iračkim milicijama i jemenskim Hutima napada Izrael od 7. oktobra.

Dva iranska izvora su kazala da će Iran podržati Hezbolah i druge saveznike ako pokrenu sopstvene odgovore na ubistvo Hanijea i visokog vojnog komandanta Hezbolaha, Fuada Šukra, koji je likvidiran u napadu u Bejrutu dan prije nego što je Hanije ubijen u Teheranu.

Izvori nisu precizirali kakav oblik bi ta podrška mogla imati.