Predizborni štab Kamale Haris saopštio da je bio meta stranih hakera

Tri člana osoblja kampanje Bajden-Haris dobila su spear phishing mejlove, koji su bili dizajnirani tako da izgledaju legitimno, kako bi napadačima omogućili pristup širim mejl komunikacijama

2902 pregleda4 komentar(a)
Kamala Haris, Foto: Reuters

Predizborna kampanja Kamale Haris potvrdila je da ju je FBI upozorio da je bila meta strane kampanje uticaja, što je izazvalo nove strahove od stranog miješanja u američke izbore.

Ovo otkriće - koje je prvi objavio NBC - uslijedilo je nakon što je predizborni štab Donalda Trampa tvrdio da je bio meta pokušaja hakovanja putem lažnih mejlova (phishing), za koje se sumnja da je izvedeno od strane Irana, prenosi Gardijan.

FBI je u izjavi potvrdio da istražuje pokušaje stranih hakera da utiču na predizborne kampanje.

Štab Harisove je u utorak insistirao da su njihove mjere sajber bezbjednosti spriječile hakovanje njihovih sistema.

"Imamo snažne mjere sajber bezbjednosti i nismo svjesni bilo kakvih bezbjednosnih proboja u našim sistemima kao rezultat tih pokušaja", saopštio je štab za NBC.

Međutim, potvrda FBI-ovog upozorenja evocirala je sjećanja na kampanju iz 2016. godine, kada se vjerovalo da je Rusija hakovala mejl sistem Demokratske stranke u pokušaju da destabilizuje predsjedničku kandidaturu Hilari Klinton i pomogne Trampu. Ruski napori hakovanja uključivali su dostavljanje fajlova Vikiliksu, koji ih je potom objavio.

Ovog puta, FBI je izjavio da istražuje pokušaje hakovanja kampanje Bajden-Haris u periodu prije nego što se Džo Bajden povukao iz predsjedničke trke – što je praktično osiguralo demokratsku nominaciju za Haris, tadašnju potpredsjednicu – kao i Trampove kampanje, prema pisanju Vašington Posta.

Tri člana osoblja kampanje Bajden-Haris dobila su spear phishing mejlove, koji su bili dizajnirani tako da izgledaju legitimno, kako bi napadačima omogućili pristup širim mejl komunikacijama, prenosi Vašington Post.

Nije jasno da li je pokušaj phishinga bio uspješan, a odgovor iz sada preimenovane kampanje Haris sugeriše da je osoblje potpredsjednice uvjereno da kampanja nije bila hakovana.

Nasuprot tome, Vašington Post i još dva američka medija – Politiko iNjujork Tajms – prenijeli su prošlog vikenda da su primili, kako se čini, autentične fajlove ukradene iz Trampove kampanje. Portparol Trampove kampanje rekao je u subotu da je ona bila hakovana u junu. Nije jasno da li su ukradeni fajlovi rezultat uspješnog pokušaja hakovanja.

Trampova kampanja, kako se razumije, nije prijavila hakovanje FBI-u zbog sumnje prema toj agenciji.

Smatra se da je pokušaj phishinga takođe bio usmjeren na Rodžera Stouna, dugogodišnjeg Trampovog saveznika koji je sada formalno povezan sa njegovom trenutnom predsjedničkom kampanjom.

"Obaviješten sam od strane vlasti da je nekoliko mojih ličnihmejl naloga kompromitovano. Stvarno ne znam više o tome. I sarađujem. Sve je to veoma čudno", rekao je Stoun za Vašington Post.

Američki obavještajni zvaničnici su prošlog mjeseca izjavili da Iran pokušava da izazove neslogu i podriva Trampove pokušaje da ponovo osvoji Bijelu kuću. Iran je negirao te optužbe.

Obnovljene sumnje dolaze usred spekulacija da se islamski režim te zemlje sprema za napad protiv Izraela kao odmazdu za atentat na Ismaila Hanijea, vođu Hamasa, u Teheranu prošle sedmice.