SZO proglasila vanrednu situaciju po javno zdravlje zbog majmunskih boginja

"Jasno je da je koordinisan međunarodni odgovor neophodan za zaustavljanje ovih epidemija i spasavanje života", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus

18737 pregleda4 komentar(a)
Medicinska sestra sa djetetom za koje se sumnja da ima majmunske boginje, Foto: Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) danas je proglasila globalnu vanrednu situaciju po javno zdravlje po drugi put u dvije godine, nakon izbijanja virusne infekcije majmunskih boginja u Demokratskoj Republici Kongo koja se proširila na susjedne zemlje, prenosi agencija Rojters.

Majmunske boginje su infektivna bolest, širi se bliskim kontaktom, obično je blaga, a u rijetkim slučajevima može biti fatalna. Izaziva simptome slične gripu i gnojnim lezijama na tijelu.

Utvrđivanje izbijanja bolesti kao "vanredne situacije za javno zdravlje od međunarodnog značaja" ili PHEIC je najviši nivo upozorenja SZO, a može ubrzati istraživanje, finansiranje i međunarodne mjere javnog zdravlja i saradnju u cilju suzbijanja bolesti.

Epidemija u Kongu počela je širenjem endemskog soja.

Ali izgleda da se nova varijanta lakše širi rutinskim bliskim kontaktom, uključujući i seksualni kontakt.

Iz Konga se proširio na susjedne zemlje, uključujući Burundi, Keniju, Ruandu i Ugandu, što je pokrenulo akciju SZO.

"Jasno je da je koordinisan međunarodni odgovor neophodan za zaustavljanje ovih epidemija i spasavanje života", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Ranije ove nedjelje, najviše tijelo za javno zdravstvo Afrike proglasilo je vanredno stanje zbog majmunskih boginja na kontinentu nakon upozorenja da se virusna infekcija širi alarmantnom brzinom.

Više od 17.000 sumnjivih slučajeva majmunskih boginja i 517 smrtnih slučajeva prijavljeno je na afričkom kontinentu do sada ove godine, što je povećanje od 160 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštili su Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Ukupno 13 zemalja prijavilo je slučajeve.

Različiti oblik virusa proširio se širom svijeta 2022. godine, uglavnom kroz seksualni kontakt među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima, navodi Rojters.