Šahmanović sa Rajnke: Politička stabilnost i nove investicije ključni faktori ekonomskog razvoja

“Crnoj Gori su potrebni ozbiljni investitori za nove kapitalne projekte, ali je neophodan jasan plan šta želimo, ali i jasna pravila i okviri poslovanja"

2367 pregleda2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo rudarstva, nafte i gasa

Politička stabilnost, nove investicije i razvojni projekti ključni su faktori ekonomskog razvoja Crne Gore i to mora biti zajednički cilj svih konstituenata vlasti, poručili su ministar rudarstva, nafte i gasa Admir Šahmanović i američka ambasadorke Džudi Rajzing Rajnke.

Rajnke je na sastanku sa Šahmanovićem rekla da Sjedninjene Američke Države (SAD) snažno podržavaju Crnu Goru, njen multikulturalni karakter i demokratski razvoj i da će tako biti i u narednom periodu.

“Istraživanja i eksploatacije mineralnih sirovina, nafte i gasa je generalno oblast gdje ima dosta prostora za jačanje saradnje između dvije partnerske države”, navela je Rajnke.

Šahmanović je rekao da slijedi ozbiljan posao, pitanje energetske tranzicije, ispunjavanja EU obaveza i mjerila koje su uslov za zatvaranje poglavlja.

“Jasno je da nam je neophodna diversifikacija energetskih izvora, ali i stvaranje povoljnog biznis ambijenta”, poručio je Šahmanović.

Rajnke je istakla da je SAD spremna da pruži podršku tim procesima.

“Značajno iskustvo, ekspertiza i nove tehnologije koje američke kompanije razvijaju decenijama unazad, mogu biti veoma korisne resoru rudarstva, nafte i gasa i dijalog o daljoj saradnji ćemo nastaviti i konkretizovati”, rekla je Rajnke.

Šahmanović je rekao da im je ambicija da te oblasti razvijaju na ekonomski održiv način uz poštovanje najvisočijih standarda u dijelu zaštite životne sredine.

“Jer su potencijali naročito kada govorimo o mineralnim sirovinama nesporni" istakao je Šahmanović i dodao da je nedostatak državne strategije razvoja ovih oblasti ograničavajući faktor.

On je kazao da će zbog toga fokus rada resora na čijem je čelu biti izrada Strategije o mineralnim sirovinama i izmjena dva zakona, o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

“Crnoj Gori su potrebni ozbiljni investitori za nove kapitalne projekte, ali je neophodan jasan plan šta želimo, ali i jasna pravila i okviri poslovanja" istakao je Šahmanović, dodajući da kroz otvoren dijalog sa lokalnim zajednicama, predstavnicima civilnog društva moraju naći najbolja rješenja, kako bi izbjegli greške iz prošlosti.

Rajnke i Šahmanović su naglasili da je nastavak ekonomskog dijaloga veoma važan za buduću saradnju, navodeći da značajno iskustvo koje SAD ima u ovim oblastima može biti vrlo korisno za Crnu Goru.

“LNG terminal, izgradnja gasovoda, razvoj ideje za fabriku cementa neki su od projekata koji će biti u fokusu pažnje resora. U pitanju su kompleksni projekti koji mogu promijeniti ekonomski portofolio Crne Gore”, zaključio je Šahmanović.