Nikšićki vatrogasci-spasioci gasili 11 požara dnevno

Pripadnici nikšićke Službe zaštite i spasavanja u prvoj polovini avgusta reagovali 172 puta

4064 pregleda5 komentar(a)
Nikšićki vatrogasci u akciji gašenja požara, Foto: Privatna arhiva

Nikšićki vatrogasci-spasioci za 15 dana avgusta imali su 163 intervencije, kada su u pitanju požari, što znači da su dnevno gasili skoro 11 požara. Računajući i ostale intervencije, pripadnici nikšićke Službe zaštite i spasavanja su u prvoj polovini avgusta reagovali 172 puta, dok su tokom juna i jula imali oko 50 intervencija koje se tiču požara na otvorenom.

Trenutno aktivni požari su u Budošu i Studenačkim glavicama. I dok u Budošu nema ugroženih objekata, požar u Studenačkim glavicama primiče se starim vojnim objektima i on je pod kontrolom.

“Ova godina spada u red onih u okviru umjerenih, a svakako lakša nego 2021. ili 2022. požarna sezona. Najkritičnija područija gdje je najviše šumske površine nastradalo su Štitovo i Ivanje - Konjsko, dok je najkritičnije bilo u mjestu Drenoštica kada je bio ugrožen veći broj kuća i pomoćnih objekata. Iako je vjetar otežavao gašenje, uspjeli smo da ugasimo požar i spasimo kuće i pomoćne objekte”, kazao je “Vijestima” Goran Tripković, komandir odjeljenja u nikšićkoj Službi zaštite i spasavanja.

Skoro sve prijavljene požare su uspjeli da ugase u početnoj fazi, osim požara koji se dogodio ove sedmice kada su izgorjele svlačionice FK Polet stars.

“U opštinskoj vatrogasno-spasilačkoj jedinici imamo ukupno 64 operativna radnika koji učestvuju na intervencijama. Ovaj broj je dovoljan za sezone kao što je ova, umjerena, ali za jače sezone, kao neke s početka ove decenije, za uspješnu borbu bi trebalo daleko veći broj vatrogasaca-spasilaca, kojih, nažalost, na tržištu rada nema”, istakao je Tripković.

Kada je u pitanju opština Plužine, tamo se mogu pohvaliti da je požarna sezona bila dobra sve do nedjelje, 11. avgusta, kada je požar u selu Nikovići, na Pivskoj planini, zahvatio četinarsku šumu. Vatra je prijetila pojedinim privatnim objektima, kao i da se proširi na okolna sela, Jeriniće i Babiće, ali se to nije dogodilo zahvaljujući pravovremenoj intervenciji plužinske Službe zaštite i spasavanja, a u gašenju požara im pomažu mještani, kao i zaposleni u Parku prirode “Piva”, Komunalnom preduzeću i šumskoj upravi Plužina.

“Požar je i dalje aktivan, ali ga držimo pod kontrolom da se ne širi dalje. Nema ugroženih kuća i objekata. Imali smo pomoć i helikopterske jedinice Ministarstva odbrane Crne Gore koji su gasili dva dana i pomogli nam da požar lokalizujemo i stavimo pod kontrolu”, kazao je “Vijestima” komandir Službe zaštite i spasavanja Plužine Mirko Cicmil.