Kamp u Mojkovcu okupio mlade iz Crne Gore i regiona: Diskusija o studiranju i zaposlenju, održane radionice, kvizovi...

"Ponosni smo što je EYCA Educo Camp sada već zaseban brend unutar EYCA programa za koji je zainteresovan ogroman broj mladih iz Crne Gore i regiona, a to nam dodatno potvrđuje i činjenica da je kamp poslužio kao inspiracija kolegama iz EYCA kancelarije u Belgiji da pokrenu sličnu inicijativu - Rural Youth Camp - za mlade iz različtih djelova Evrope", kazala je Ana Vukčević, projektna menadžerka projekta Evropska omladinska kartica (EYCA) u Crnoj Gori

4643 pregleda2 komentar(a)
Učesnici kampa, Foto: Centar za omladinsku edukaciju

U Mojkovcu je od 12. do 14. avgusta održan edukativni kamp za mlade (EYCA Educo Camp) koji je ove godine okupio 30 učesnika iz Crne Gore i regiona, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Centar za omladinsku edukaciju.

U saopštenju se dodaje da je od preko 140 prijavljenih učesnika, što je rekordni broj za protekle četiri godine koliko se kamp održava, odabrano je 30 koji su svojom motivacijom, angažmanom u društvu, volonterskim iskustvom i interesovanjima bili idealni kandidati za teme u okviru ovogodišnje agende.

"Prvi dan kampa otvoren je panel diskusijom organizovanom povodom Međunarodnog dana mladih pod nazivom 'Šta je mladima zaista važno?' u kojoj su učestvovali Vladimir Obradović, državni sekretar Ministarstva sporta i mladih, Slađana Anđušić, sekretarka u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom Glavnog grada Podgorica, Jugoslav Radović, izvršni direktor NVO Centar za omladinsku edukaciju, Saša Palibrk, savjetnik za medije i informisanje u Evropskoj kući i Kristina Janković, omladinska aktivistkinja. Tokom diskusije, govornici su se dotakli brojnih tema od značaja za mlade danas - od studiranja do zaposlenja, a aktivnu ulogu imali su i učesnici koji su se uključili sa pitanjima i komentarima za donosioce odluka", ističe se u saoptenju Centra za omladinsku edukaciju.

Iz te NVO su dodali da su tokom ostalog dijela kampa, učesnici imali priliku da učestvuju u radionicama koje su vodili priznati profesionalci u različitim oblastima: bezbjednost na internetu, omladinska participacija, održivi razvoj, asertivna poslovna komunikacija, finansijska pismenost, mobilnost mladih, kreativno preduzetništvo i slično.

U saopštenju piše i da su osim radionica, održani kvizovi znanja, praktične radionice u prirodi na temu reciklaže i sortiranja otpada, ali i filmske večeri, sportsko takmičenje, itd.

"Ponosni smo što je EYCA Educo Camp sada već zaseban brend unutar EYCA programa za koji je zainteresovan ogroman broj mladih iz Crne Gore i regiona, a to nam dodatno potvrđuje i činjenica da je kamp poslužio kao inspiracija kolegama iz EYCA kancelarije u Belgiji da pokrenu sličnu inicijativu - Rural Youth Camp - za mlade iz različtih djelova Evrope. Povratne informacije o zadovoljstvu ovogodišnjih učesnika programom na kampu su potvrdile da smo izabrali sjajne teme koje mlade zaista interesuju, relevantne predavače od kojih mnogo mogu da nauče i da smo i ove godine nadmašili očekivanja svih učesnika", izjavila je Ana Vukčević, projektna menadžerka projekta Evropska omladinska kartica (EYCA) u Crnoj Gori.

Iz Centra za omladinsku edukaciju su rekli da je ovaj dvodnevni događaj organizovao njihov tim, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Opštine Mojkovac.

"Ideja kampa jeste da promoviše one vještine i znanja koji su mladima potrebni da bi bili aktivni učesnici u donošenju odluka na lokalnom i nacionalnom nivou, ali i da se na jednom mjestu okupe stručnjaci iz oblasti koje su trenutno najaktuelnije za pravilan i zdrav razvoj mladih. Projekat u Crnoj Gori sprovodi NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva sporta i mladih u ime Vlade Crne Gore", zaključuje se u saopštenju Centra za omladinsku edukaciju.