“Pavić od Š do A” u ponedjeljak u Tivtu

Gradska Biblioteka Tivat obilježava treću godišnjicu od svog osnivanja posebnim multimedijalnim programom

1111 pregleda0 komentar(a)
Pavić od Š do A, Foto: Promo

Najmlađa tivatska ustanova kulture JU Gradska biblioteka Tivat treću godišnjicu svog osnivanja obilježiće u ponedjeljak, 19. avgusta, posebnim programom - multimedijalnom izložbom “Pavić od Š do A”, a koja će biti priređena u Zbirci Pomorskog nasljeđa Porto Montrenegra u Tivtu s početkom u 20.30 sati.

Izložba “Pavić od Š do A” nije samo klasična izložba već je u pitanju multimedijalni projekat posvećen velikom piscu Miloradu Paviću. Ovaj projekat je Biblioteka grada Beograda realizovala 2019. u okviru obilježavanja trostrukog jubileja: povodom 90 godina od rođenja, 10 godina od smrti Milorada Pavića, kao i 35 godina od objavljivanja njegovog čuvenog romana “Hazarski rečnik”. Nakon pet godina, ove godine se jubilej opet zaokružuje (95,15, 40).

Izložbu prati film koji je Biblioteka grada Beograda snimila povodom otvaranja izložbe i on obuhvata intervjue s Ivanom Pavićem, slikarom i piščevim sinom, kao i sa suprugom Milorada Pavića - Jasminom Mihajlović. Pored filma, posjetioci izložbe u Tivtu će imati priliku da vide originalni rukopis “Hazarskog rečnika” koji je u cjelosti digitalizovan i koji vjerno opisuje proces književnog stvaranja ovog kompleksnog romana.

Uz film i rukopis ide i muzika kompozitora Maksa Bruha koju je pisac slušao dok je pisao.

Ovaj multimedijalni program, inače, do sada je predstavljen u Parizu, Pekingu, Beču i širom Srbije i regiona, a JU Gradska biblioteka Tivat poklanja izložbu svome gradu i ona se prvi put prikazuje u Crnoj Gori.

Publici će se ovom prilikom obratiti direktorica Gradske biblioteke Tivat Vesna Barbić, autorke izložbe “Pavić od Š do A” Vladislava Ivković Marković i Isidora Injac, dok će o velikom piscu besjediti Jasmina Ninkov, direktorica Biblioteke grada Beograda.

Izložba će biti otvorena za sve zainteresovane od 19. do 30. avgusta. S. L.