Opozicija kritikuje premijera; Čarapić: Spajić ne pije šampanjac, samo "pre workout" i nekada pivo

"Ovakva neozbiljnost ne postoji u Zimbabveu, ovo što vi radite je katastrofa epskih razmjera. Neće se zapamtiti većina kao ova koju ste vi sklepali", naveo je poslanik DPS-a Andrija Nikolić

63119 pregleda97 komentar(a)
Čarapić, Foto: Printscreen YouTube
17.08.2024. 13:19h

Poslanici u Skupštini danas treba da razmatraju niz energetskih i drugih zakona, ali je iz opozicionih klupa stiglo više kritika na račun rada premijera Milojka Spajića i njegov boravak na francuskoj Azurnoj obali.

Sjednica je zbog žustre rasprave pauzirana dva puta.

Poslanik Pokreta Evopa sad Vasilije Čarapić je poslanicima Građanskog pokreta URA kazao da Spajića nikada nije vidio da pije šampanjac, nego samo "pre workout", vodu i možda ponekad pivo. Naveo je da on možda odmara ali da mu ne kopaju tunele u centru Podgorice za to vrijeme.

"Vas interesuje samo šibicarenje i opsesija Spajićem jer vas je počistio. Došao je Spajić i od vas je napravio duha, vi ste juče bili premijer a danas ste klovan", naveo je Čarapić.

Poslanik URA-e Miloš Konatar je prethodno kazao da su aktivisti te partije vidjeli Spajića da pije šampanjac na francuskoj rivijeri, te da je važno gdje se on danas nalazi s obzirom na značaj zakona, koji treba da se izglasaju.

Njegov kolega Dritan Abazović je istakao da je on dao najveći doprinos u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, te da ti ljudi danas sa Spajićem borave u San Tropeu.

"Očekivao sam da ministar unutrašnjih poslova, kada je održao konferenciju za novinare, pričao o tome da je bivši ministar pravde optužio premijera da je htio glavu Čamgoza da proda za projekat turskim investitorima, a ne da se bavi rekla-kazala", naveo je Abazović, te da će odgovarati ako se ipostavi da je radio nešto mimo zakona.

Istakao je i da se priprema pljačka i pranje novca sa nekim ljudima koji su bliski bivšoj državi.

Čarapić je dodao da neki ne mogu da prihvate greške koje su napravili u prošlosti pa krivca vide u novoj vlasti. Naveo je da je ponosan što kritikuju rade PES-a

Eskalacija neodgovornosti

Poslanik Demokratske partije socijalista Mihailo Anđušić (DPS) kazao je da građani danas gledaju eskalaciju neodgovornosti Spajića ka njima, da je Skupština ponižena njegovim nedolaskom više puta, te da nije došao ni na sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost iako je najavio dolazak.

Poslanica Pokreta Evropa sad je tražila da se zaustavi kršenje procedura i da se zaustavi vrijeđanje, te da Spajić nije potrošio nijedan euro za razliku od 43. Vlade.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša je naveo da je sjednica Savjeta zakazana za kraj mjeseca, te Spajić kao premijer, mora odgovarati poslanicima.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić je naveo da je napravljen manevar da se provuče veliki broj zakona u sredini avgusta, da se pripremi teren u susret lokalnim izborima, da obezbijede lobijima i raznim investitorima i partnerima Spajića, kako bi lakše ulagali. On je više puta ponovio i da PES ne zna gdje je premijer trenutno i da je četiri puta otkazao premijerski sat.

"Ovakva neozbiljnost ne postoji u Zimbabveu, ovo što vi radite je katastrofa epskih razmjera. Neće se zapamtiti većina kao ova koju ste vi sklepali", naveo je on.

Potpredsjednik Skupštine i generalni sekretar PES-a Boris Pejović je dodao da Spajić nije koristio državne pare i avion.

"Neću se osvrtati kakve su bile vaše Vlade, kolike su bile zloupotrebe, kakvi su bili ministri, građani to valjda dobro pamte. Vi nastupate kao da nikada niste bili na vlasti, da nismo imali priliku da vidimo kakvi ste mislim da bi građani bili očarani vašim nastupom. Ostavili ste nam uvozno zavisnu državu, govorite o investicijama, da smo prevaranti a građani pamte kakva ste vi obećanja davali", istakao je Pejović i dodao da Spajić nije imao obavezu da prisustvuje sjednici Skupštine.

Poslanica PES-a Jelena Nedović je navela da je Ministarsvo energetike spremilo 8,8 miliona eura vrijedan program za energetsku efikasnost. Ona je istakla i da nikada veći jaz nije postojao među građanima nego posljednjih godina, dok su funkcioneri bili na jahtama, pušili cigare i pili šampanjce.

Pejović je naveo da su Konatar i njegov kolega Dritan Abazović bili ovako obazrivi, da ne bi dali počasno državljanstvo kosovskom biznismenu Naseru Ramaju, koji je ostao 700 hiljada eura dužan u toj zemlji. Istakao je da se ne zna ni epilog kopanja tunela u centru Podgorice, te da im se dešavalo i da nestaju kamioni puni cigareta.

"Vaša Vlada je bila najglomaznija kada uporedimo broj poslanika kada uporedimo broj poslanika koji je podržavao, vi ste rekorderi kada je u pitanju brzina pada. Nije se desilo u regionu da Vlada u tehničkom mandatu za 15 mjeseci zaposli preko 1.300 ljudi, tada niste bili nimalo racionalni", naveo je Pejović.