Abazović tvrdi da se Zakon o državnoj imovini mijenja da se zaštiti kapital Aca Đukanovića

"Mi smo imali 30. avgust, suprotstavili smo se režimu Mila Đukanovića, s ovakvim prevarantima kao što je Milojko Spajić i ovi, to je smijurija u odnosu na ono što je bilo", naveo je lider URA-e Dritan Abazović

26164 pregleda38 komentar(a)
Abazović, Foto: Printscreen YouTube
17.08.2024. 18:25h

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović optužio je poslanika Pokreta Evropa sad Vasilija Čarapića, da izmjene Zakona o državnoj imovini traži zbog zaštite kapitala Aca Đukanovića.

To je kazao tokom parlamentarne rasprave o izmjenama Zakona o državnoj imovini.

"Vi ovo radite između ostalog da zaštitite kapital Aca Đukanovića, da zaštite firme povezane sa Acom Đukanovićem, da su vam oni dali taj amandman i da ste ga vi sada branili. Sada kada su vas pritisli jer svaki put to uradite, to je najkukavičkija stvar koju sam vidio, povučete se i modifikujete i onda pokušate nešto na mufte, mi ćemo dati neku političku odgovornost. Mi smo imali 30. avgust, suprotstavili smo se režimu Mila Đukanovića, s ovakvim prevarantima kao što je Milojko Spajić i ovi, to je smijurija u odnosu na ono što je bilo. Ovo danas je legitimisanje pljačke Crne Gore i vi ste samo izvođač radova", kazao je on i dodao da to neće pustiti.

Čarapić je podnio amandman na zakon, kojim bi se onima koji zakupljuju zemlju do 90 godina odnosno velikim investitorima na državnoj zemlji, omogućilo da izgrađene objekte prodaju drugima, ukoliko žele da obustave rad na tom mjestu. Sadašnji zakon to je predviđao samo za turističke komplekse koji se izgrade na zakupljenom državnom zemljištu, a sada bi tu privileguju imali i oni koji ulažu u proizvodnju, trgovinu, saobraćaj, skladištenje...

Čarapić je dodao da je URA imala vlast i dala državljanstvo Naseru Ramaju, pa se ispostavilo da je dužan Kosovu a da je Crnu Goru zakinuo za dva miliona eura.

"Druga vaša procjena je bio Stevan Simijanović, procijenili ste da je najveći prijatelj Crne Gore i da treba da se stavi u 42. Vladu i da razruši režim DPS-a. Ispostavilo se na kraju da ima lažni pasoš, da se lažno predstavlja kao američki diplomata, a ispostavilo se da je prevarant. Svaka vam je procjena za PES, kao i te i mislim da ne znate dobro da procijenite. Vi ste non stop pravili loše procjene. Vi treba da demistifikujete gdje je nestao jedan šleper sa cigara", naveo je Čarapić i dodao da građane ne interesuju teorije zavjere.

Istakao je i da je Abazović priznao da je napravio aferu "Do Kvon" i da je time usjpeh PES-a, umanjen za 50 odsto.

Abazović je naveo da je Čarapić radio i u građevinskoj kompaniji "Bemax", te da ovi amandmani idu u korist toj firmi. Pojasnio je da je šleper završio ispred jedne porodične kuće, da ga je zaplijenilo Specijalno policijsko odjeljenje, te da je dato 100 hiljada eura kako bi se njemu nanijela politička šteta.

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević je istakao da Crnu Goru najviše voli i da dok god se ne uvjeri u dobre namjere, iza predloženih izmjena Zakona o državnoj imovini, one neće dobiti podršku DNP-a.

Osim toga, opozicija je u Skupštini opet kritikovala vladajuću većinu zbog činjenice da se važni sistemski zakoni guraju u parlamentarnu proceduru, sredinom avgusta i bez javne rasprave.

"Sigurni budite da mi nećemo mirno posmatrati na činjenicu da se Podgorica razgraničava sa Zetom, gore nego što su se razgraničavali Azerbejdžan i Jermenija oko Nagorno Karabaha. Meni ne mogu biti ni prijatelji ni partneri oni koji su bili sponzori DPS-a, mislim na Dragana Bokana vlasnika "Volija", koji čini sve da Lidl ne dođe u Crnu Goru kako bi imao monopol nad cijenama. Koliko god budemo poboljšavali standard građana, Bokan i ostali Bokani zato što su presvukli političke dresove, pa nisu više u DPS-u nego negdje drugo, misle da mogu da uređuju i zakone i opredjeljuju čija je gdje imovina u Zeti i širom Crne Gore. Dok ne vidimo implementaciju ovih izmjena, DNP će smatrati da se donose za interesne grupe a protiv interesa građana. Crnu Goru volim najviše na svijetu i dok se ne uvjerim u dobre namjere iza predloženih izmjena, ni ja ni poslanici DNP neće podržati ovaj zakon", kazao je on.

Državna sekretarka Ministarstva prostornog planiranja Marina Izgarević Pavićević je pojasnila da su izmjene Zakona o državnoj imovini potrebne radi promjene nadležnosti nad ovim pitanjem u ministarstvima, odnosno što su ingerencije prešle iz Ministarstva finansija u resor prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Pojasnila je i da zakon treba mijenjati i radi novog Zakona o korišćenja energije iz obnovljivih izvora, o kojem je Skupština prethodno završila raspravu.

Poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić je naveo da je glavni cilj amandmana da se dođe do raspolaganja državnom imovinom.

"Mi o tome pričamo u avgustu, na sjednici po ubrzanoj proceduri, bez javne rasprave, bez mišljenja Evropske komisije, bez glasa struke, nekome se dakle nešto obećalo, tu mislim na parlamentarnu većinu", naveo je Nikolić.

Poslanik Pokreta Evrope sad Vasilije Čarapić je Kneževiću poručio da razumije skepsu oko izmjena jer je prethodno, ovom materijom rukovodio raniji režim.

"Sad je došlo novo vrijeme, mi nismo taj režim. Ne može se pripisati stigma ovoj vlasti, kao staroj. Skepticizam je poželjan ali mislim da imam većinu za amandman, pa ćemo vidjeti. Ne volim tajkune i nikada ne bih podržao što je u interesu onih koji žele da zadrže oligopol", naveo je Čarapić.

Knežević je dodao da se dobre namjere mogu završiti suprotno od planiranog.

Investitori povoljno prolazili

Poslanik Nove srpske demokratije (NSD) Dejan Đurović je upozorio Izgarević da je ranije loše urađeno izdavanje zemljišta turističkim kompleksima na 90 godina, te da upozorenja shvati ozbiljno.

"Porto Montenegro je prodat Piteru Manku za 3,9 miliona eura, a prodat je jer je sa Mankom letjeo jedan čovjek helikopterom a Mank je rekao - Ja volim ovog čovjeka i ta rečenica je koštala Crnu Goru 3,9 miliona. Kasniji premijer Marković je rekao da je prodato za 16,9 a nakon dvije, da je prodato za 24 miliona eura dok je Mank za kanadski časopis, rekao da je to platio 120 miliona eura", naveo je Đurović i dodao da je za 3,9 plaćeno brodogradilište, remontni centar i cjelokupna infrastruktura.

Dodao je da je za to napravljen "Porto Montenegro", te da ga je Mank prije smrti, prodao za 87,9 miliona eura. Naglasio je da Mank nije platio porez na dobit za taj iznos, pa Crna Gora nije dobila novac, dok je infrastruktura tivatskog "Arsenala", vrijedila oko 19,5 miliona eura.

Pojasnio je da je i bruto građevinska površina prekardašila i u slučaju rizorta Portonovi. Osvrnuo se i na projekat Montrose, oko čije se gradnje na poluostrvu Luštica, u međuvremenu pokrenula i međunarodna arbitraža protiv Crne Gore, vrijedna 100 miliona eura. Podsjetio je i da su neki hoteli sa tri i četiri zvjezdice, oslobođeni komunalija, što je kako kaže nezapamćeno te da takvih primjera nema u regionu ni svijetu.

Poslanik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović je naveo da se predloženim amandmanima pokušava opljačkati državna imovina, te da su takve inicijative i ranije tražene od Vlade.

"Nemojte da mislite da ovakav zahtjev tajkuna nije postojao i prema 43. Vladi, da se grade različiti tipovi objekata i da budu u trajnom vlasništvu investitora. Čarapić je samo uezo ulogu nečega što nije htio da radi niko iz Vlade, jer da se radi o strateškim investitorima, ovaj predlog bi podnijela Vlada. Održala bi se javna rasprava i išlo bi se ka Evropskoj komisiji", istakao je Abazović i dodao da se po ovom predlogu, objekti iz svih sektora mogu prodavati a investitori stiču trajno vlasništvo.

Čarapić je ponovio da je cilj amandmana da se stvore uslovi za priliv novih investicija i razvoja ekonomije.

Jevrosima Pejović iz Posebnog kluba poslanika je naglasila da neće ćutke pritiskati tastere po naređenju.

Iz klupa Socijaldemokrata su kazali da je Vlada planirala da uzme Skupštini nadležnost nad imovinom do 300 miliona eura, te da su onda stigli amandmani koji opet diraju najosjetljiviji dio zakona. Sporno im je i da se daje zemlja na 90 godina, jer je zemljište u Crnoj Gori ograničen resurs.

"Umjesto da analiziramo nedostatke i jačamo kontrolne mehanizme, mi sad amandmanom dozvoljavamo za sve, ne samo za turizam. Koja je to logika, ko je pisao amandmane i za koga? Oni nemaju dodirnih tačaka sa predlogom Vlade, već se najosjetljivijim dijelom zakona", kazao je njihov poslanik Boris Mugoša.

Iz Bošnjačke stranke su istakli da izmjene neće ništa promijeniti ali da se širi mogućnost djelatnosti, u kojima se objekti kasnije mogu prodati. Vjeruju da u Vladi nema onih koji žele situaciju da iskoriste.

Poslanica Demokrata Zdenka Popović je dodala da je državna zemlja dragocjeni resurs, da je protiv te prodaje, jer država trajno ostaje bez nje.