Među nestalima i “britanski Bil Gejts”

U nevremenu kod Sicilije potonula jahta, jedna osoba stradala, šest ih se vodi kao nestalo

12087 pregleda2 komentar(a)
Hitne službe izvlače tijelo nakon brodoloma kod Sicilije, Foto: Rojters

Jedna osoba je stradala, a šest ih je nestalo, uključujući britanskog tehnološkog preduzetnika Majka Linča, nakon što je luksuzna jahta rano juče potonula kod obale Sicilije.

Jahta pod britanskom zastavom, nazvana “Bayesian”, duga 56 metara, prevozila je 22 osobe i bila je usidrena blizu obale, kod luke Portičelo, kada ju je pogodilo neočekivano snažno nevrijeme, navela je italijanska obalska straža u saopštenju.

Majk LInčfoto: REUTERS

Očevici su kazali da je jahta malo prije svitanja nestala ispod talasa. Petnaest osoba uspjelo je da pobjegne prije nego što je potonula, uključujući jednogodišnje djete.

Imena poginulih i nestalih nisu juče objavljena, ali je osoba upoznata sa spasilačkom operacijom potvrdila da se Majk Linč vodi kao nestao.

Italijanska obalska straža je saopštila da su nestali imali britansko, američko i kanadsko državljanstvo.

“Vjetar je bio veoma jak. Očekivalo se loše vrijeme, ali ne ovog intenziteta,” kazao je za Rojters zvaničnik obalske straže u Palermu.

Majk Linč, star 59 godina, jedan je od najpoznatijih tehnoloških preduzetnika u Britaniji. Izgradio je najveću softversku firmu u zemlji, “Autonomy”, zasnovanu na svom revolucionarnom istraživanju na Univerzitetu u Kembridžu, zbog čega je stekao reputaciju “britanskog Bila Gejtsa.”

On je prodao firmu kompaniji Hjuit Pakard za 11 milijardi dolara 2011, ali se dogovor neslavno raspao nakon kupovine, kada je američki tehnološki gigant optužio Linča za prevaru.

Nekada hvaljen od strane akademika, naučnika i političara, Linč je proveo veći dio posljednje decenije na sudu, braneći svoje ime. U junu ove godine, porota u San Francisku ga je oslobodila optužbi, pošto je više od godinu proveo praktično u kućnom pritvoru.

Tada je izjavio da je “oduševljen” što je oslobođen u krivičnom postupku u kojem je negirao bilo kakvu krivicu i optužio HP za neuspjeh u integraciji između dvije kompanije.

Obalska straža je saopštila da ronioci pregledaju olupinu jahte “Bayesian”, koja se nalazi na dubini od 49 metara.

U odvojenom slučaju Stiven Čemberlen, koji je sa Linčom takođe bio optužen u SAD u slučaju oko prodaje kompanije Autonomy gigantu HP, teško povrijeđen u saobraćajnom udesu u Britaniji.