Spremaju glavni projekat za „Jadran”

Iz kompanije “Royal” kažu da su čekali kompletiranje katastarske dokumentacije da bi krenuli u izradu glavnog projekta za luksuzni hotel Nijesu prezicirali kada će početi radovi na novom hotelu i kada će on biti u funkciji

14643 pregleda3 komentar(a)
Plaćaju dažbine od prihoda od parkinga:, Foto: Samir Adrović

Prištinska kompanija “Royal” koja treba da izgradi luksuzni hotel “Jadran” na poluostrvu Suka u Ulcinju tvrdi za “Vijesti” da za tu investiciju ima novca, da su u “Royalu” nakon više od godinu dana od potpisivanja ugovora s Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom dobili katastarska dokumenta koja su im bila potrebna za gradnju glavnog projekta koji su sada započeli po uputstvima međunarodnog hotelskog brenda s kojim imaju potpisan predugovor o povjerljivosti podataka.

Iz ove kompanije, međutim, nijesu precizirali kada se može očekivati početak radova na novom hotelu i njegovo stavljanje u funkciju.

“Royal” je kupio kompaniju “Star of Montenegro” početkom 2023. i preuzeo obavezu gradnje hotela visoke kategorije s pratećim sadržajima. “Star of Montenegro” je od kraja 2008. godine imao ugovor s Morskim dobrom o korišćenju državnog zemljišta.

Iz Vlade, kojom je rukovodio doskorašnji premijer Dritan Abazović, su u aprilu 2023. saopštili da je potpisan aneks IV ugovora između Morskog dobra i kompanije “Royal” iz Prištine, čime je označeno da su se stvorili svi neophodni uslovi za valorizaciju lokaliteta nekadašnjeg hotela “Jadran” u Ulcinju i investiciju vrijednu više od 40 miliona eura.

Sa prošlogodišnjeg potpisivanja aneksa ugovorafoto: Vlada Crne Gore

Iz “Royala” su podsjetili da je “Star of Montenegro” imao ugovor s Morskim dobrom o ustupanju zemljišta za gradnju hotela na Ulcinjskoj rivijeri.

“Ugovor između “Royala” i Morskog dobra je potpisan 7. aprila 2023. godine u Ulcinju. Po potpisivanju ugovora, odmah je angažovan licencirani geometar za pripremu neophodne dokumentacije i eleborata za pokretanje procedura za spajanje parcela, kao i neophodna procedura za izradu projekta i podnošenje zahtjeva za dobijanje građevinske dozvole. Katastarske procedure za zemljište su se odugovlačile i završene su u maju 2024. godine. Mi smo, napokon, poslije više od godinu dana od potpisivanja ugovora dobili katastarska dokumenta - list nepokretnosti 9. maja 2024. godine”, navode iz “Royala” na pitanje “Vijesti” zašto kasne radovi koji su bili najavljeni za septembar 2023. godine.

Iz kompanije tvrde da se na osnovu katastarske dokumentacije odmah pristupilo radu na projektu.

“Projekat mora biti usaglašen s međunarodnim hotelskim brendom, s kojim imamo potpisan predugovor koji je u ovoj fazi zaštićen Ugovorom o povjerljivosti podataka (Non Disclosure Agreement), da bi bio u sklopu s najvišim međunarodnim i standardima brenda”, navode u “Royalu”.

Ističe se da u ovoj fazi ugovoreni Arhitektonski projektni biro radi projekat pod nadzorom i po uputstvima brenda.

“U momentu kad se projekat završi, projektni biro će dostaviti projektnu dokumentaciju Državnom arhitekti da bi se izdala građevinska dozvola. Ulaganja su velika i proces projektovanja luksuznog hotela svjetskog brenda nije uopšte lak, jednostavan i brz. Profesionalna ekipa sačinjena od arhitekata, inženjera i hotelskih eksperata svjetskih razmjera treba da odobri svaku fazu projekta”, stoji u dopisu u kome nije direktno odgovoreno na pitanje kada Ulcinjani mogu očekivati početak radova na novom hotelu, a kada njegovo stavljanje u funkciju.

U kompaniji tvrde da parking koji trenutno egzistira na lokaciji na kojoj bi trebalo da se gradi hotel nije izdat pod zakup.

“Što se tiče parkinga koji je bio i ranije u funkciji, on funkcioniše pod istim uslovima kao i ranijih godina i nije izdat trećem licu u zakup. Sva sredstva-prihodi namijenjeni su za održavanje zemljišta, plaćanje poreza i dažbina, plaćanje zaposlenih koji su angažovani u “Star of Montenegro” i privatne kompanije obezbjeđenja”, navode u prištinskoj kompaniji.

Kažu da vjeruju da će projekat izgradnje “Jadrana” biti realizovan.

“Vjerujemo da vaše novine imaju slobodan pristup svim dokumentima koji su potpisani između “Royala” i Morskog Dobra, a koji su javno i transparentno potpisani. “Royal” kao investitor vjeruje u ovaj projekat, te da će donijeti nove vrijednosti Crnoj Gori i posebno samom gradu Ulcinju, tako što će grad dobiti luksuzni hotel top brenda u svijetu koji će imati veliki uticaj u razvijanju elitnog turizma”, navode u kompaniji.

"Royal" kao investitor vjeruje u ovaj projekat, te da će donijeti nove vrijednosti Crnoj Gori i posebno samom gradu Ulcinju, tako što će grad dobiti luksuzni hotel top brenda u svijetu koji će imati veliki uticaj u razvijanju elitnog turizma", navode iz prištinske kompanije

Nema mjesta sumnjama Nimanbegua

Iz “Royala” su negirali da nemaju finansijskih i kadrovskih resursa za realizaciju tog projekta, kako je to nedavno u intervjuu “Vijestima” implicirao predsjednik Opštine Ulcinj Genci Nimanbegu.

“U vezi s izraženim sumnjama Nimanbegua, kompanija “Royal” trenuntno ulaže i gradi svoj luksuzni hotel sa pet zvjezdica poznatog međunarodnog brenda u centru Prištine, stambenu zgradu takođe u strogom centru Prištine i elitno naselje sa 360 kuća u elitnom dijelu grada. Takođe, trenutno je u procesu dobijanja dozvole za investicioni projekat izgradnje stambenog naselja od 80,000 kvadrata, koji će se graditi u dvije faze. “Royal” u svom posjedu ima i rukovodi glavnim trgovinskim centrom “Royal Mall” u novom dijelu grada Prištine, tako da nema mjesta tim sumnjama”, navode u kompaniji.